ComeOn

Kuva: Bildbyrån

Jalkapallon EM-kisat 2021 päättyivät sunnuntaina, kun Italia kruunattiin Euroopan mestariksi toista kertaa maan historiassa. Gli Azzurri voitti finaalissa Englannissa rankkarikisan jälkeen. Joukkueen sankariksi nousi maalivahti Gianluigi Donnarumma, joka torjui kaksi rankkaria.

22-vuotias italialaisvahti valittiin myös turnauksen parhaaksi maalivahdiksi. Donnarumma ei kuitenkaan ollut ainoa pelaaja, joka venyi huikeisiin suorituksiin tämän kesän EM-kisoissa. Turnaus oli todellista jalkapallojuhlaa, jonka aikana etenkin hyökkäyspään pelaajat nousivat todella korkealle jalustalle. Tehtiinhän tämän kesän EM-kisoissa enemmän maaleja kuin koskaan aikaisemmin.

Ronaldo kisojen maalikuningas

EM-kisojen kultaisen kengän voitti Cristiano Ronaldo viidellä maalillaan. Myös Tšekin Patrik Schick kykeni viiteen maaliin, mutta Ronaldo sijoittui maalipörssissä Schickin edelle, koska antoi turnauksessa myös yhden maaliin johtaneen syötön. Viiden maalinsa myötä portugalilaisesta tuli myös eniten maaleja EM-historiassa tehnyt pelaaja, kun hän ohitti kaikkien aikojen maalintekijätaulukossa Michel Platinin.

Ronaldo pelasi koko turnauksessa vain neljä ottelua, ja teki maalinsa alkulohkon kolmessa pelissä. Saavutus on merkittävä, sillä 2000-luvulla vain kerran on pelaaja pystynyt tekemään yli viisi maalia koko turnauksen aikana. Schick tarvitsi viiteen maaliinsa yhden ottelun enemmän.

Kaksikon takana maalipörssissä tulivat neljällä maalillaan Karim Benzema, Emil Forsberg, Romelu Lukaku ja Harry Kane. Kolmeen maaliin puolestaan ylsi yhteensä seitsemän pelaajaa. Euroopan mestaruuden voittaneella Italialla maalintekovastuu jakautui todella tasaisesti, sillä kukaan joukkueen pelaajista ei tehnyt yli kahta maalia. Kahdesti sen sijaan osui jopa viisi Gli Azzurrin pelaajaa.

Syöttöpörssin kärjessä yllättävä nimi

Syöttöpörssin kuninkaaksi nousi Sveitsin Steven Zuber, joka alusti turnauksessa jopa neljä maalia. Sveitsin laitapelaaja tuskin oli suurelle yleisölle kovin tuttu nimi ennen EM-kisoja, mutta viimeistään nyt Eintracth Frankfurtin pelaaja on jokaisen eurooppalaisen jalkapallofanin tiedossa.

Kolme maalisyöttöä tarjoilivat Italian keskikentän maestro Marco Verratti, Espanjan hyökkäyksessä läpimurtoturnauksen pelannut Dani Olmo, mahtavat EM-kisat pelannut Englannin Luke Shaw ja maajoukkueessa hieman seurajoukkuetta vapaamman roolin saanut Tanskan Pierre-Emile Höjbjerg.

Italialaiset loivat eniten maalipaikkoja

Eniten onnistuneita haastoja tässä turnauksessa esitti Englannin Raheem Sterling. Viiden kärkeen mahtuivat myös Kylian Mbappé, Martin Braithwaite, Joakim Mæhle ja Federico Chiesa.

Eniten maalintekoyrityksiä oli Espanjan Olmolla, jolle niitä kertyi jopa 20. Espanjalaisen perässä tilastoissa on todellinen italialainen armada, sillä seuraavaksi eniten maalintekoyrityksiä oli Lorenzo Insignella (19), Ciro Immobilella (18) ja Chiesalla (17).

Jorginho joka puolella kenttää

Eniten onnistuneita syöttöjä turnauksessa tarjoili Espanjan Aymeric Laporte, jolle niitä kertyi 658. Toiseksi eniten syöttöjä antoi Italian pelin metronomi Jorginho, 497. Aktiivisen pallonjakamisen lisäksi Jorginho varmisti myös omalla liikkumisellaan pelin etenemisen, sillä keskikenttäpelaaja liikkui kaikista turnauksen pelaajista eniten, jopa 86,6 kilometriä.