ComeOn

Kuva: Bildbyrån

Italia eteni  jalkapallon EM-kisojen finaaliin kaatamalla välierässä Espanjan rangaistuspotkukilpailun jälkeen 2-1. Gli Azzurri kohtaa sunnuntain EM-finaalissa joko Englannin tai Tanskan.

Ottelu oli alusta asti taktista iskujen vaihtoa, eikä huimia maalipaikkoja nähty suurissa määrin kummassakaan päässä kenttää. Espanja aloitti ottelun todella terävästi, mutta Italia pääsi ensimmäisen puoliajan aikana peliin todella hyvin mukaan.

Italian johtoaseman jälkeen Espanja pääsi kuitenkin pelin päälle ja hallitsi toista puoliaikaa melko suvereenistikin. Yhtä maalia enempää Espanja ei kuitenkaan onnistunut paikoistaan tekemään. Jatkoajalla nähtiin kaksi todella väsynyttä joukkuetta, eikä pelissä ollut enää vauhtia nimeksikään. Rankkareissa Italia oli lopulta vahvempi.

Espanja tuli otteluun paremmin valmistautuneena

Roberto Mancini ei yllättänyt pelaajavalinnoillaan otteluun. Loukkaantuneen avainpelaajan Leonardo Spinazzolan tilalle nostettiin Emerson Palmieri, eikä voittavaan ryhmitykseen lähdetty koskemaan.

Luis Enrique sen sijaan kaivoi hatustaan aika pienimuotoisen jäniksen jättämällä sekä Alvaro Moratan että Gerard Morenon penkille ja aloittamalla ottelun kolmella laiturilla.

Espanja aloitti ottelun todella terävästi. Joukkue piti palloa, eikä päästänyt Italiaa iskuetäisyydelle ollenkaan. Italian kuuluisasta prässistä ei ottelun alussa nähty merkkiäkään, minkä osittain selittää Espanjan vahva pelaaminen. Italian pelaamisesta puuttui kuitenkin yksi todella tärkeä täsmäase Spinazzolan poissaolo, mikä näkyi siinä, ettei joukkueen kollektiivinen prässi ollut lähelläkään sitä taso, mitä turnauksessa aiemmin oli nähty.

La Roja puolestaan onnistui painamaan Italian köysiin aktiivisella vastaprässillä. Vastaavaa pelitapaa vastaan Italialla oli jo vaikeuksia Itävaltaa vastaan, ja Luis Enrique oli selvästi lukenut kotiläksynsä.

Italia oli selvästi muuttanut pelaamistaan Spinazzolan loukkaantumisen myötä. Joukkue oli  siirtynyt entistä selkeämmin kolmen puolustajan linjaan silloin, kun pallo oli Espanjan kenttäpuoliskolla. Samalla Lorenzo Insigne nousi toiseksi kärjeksi Ciro Immobilen rinnalle ja Federico Chiesa piti Emersonin kanssa leveyden viiden miehen keskikentällä.

Puolustettaessa Italia otti selkeästi vastaan 4-2-3-1 tai 4-5-1 muodolla ja roikotti vain ja ainoastaan Immobilea pelin yläpuolella. Oikealla laidalla Chiesa oli selkeästi aiempia otteluja näkymättömämpi puolustavamman roolinsa takia.

Espanjan merkittävin pelitavallinen muutos oli puolestaan Dani Olmon nostaminen keskushyökkääjän paikalle Mikel Oyarzabalin ja Ferran Torresin väliin. Olmo pelasi melko perinteistä valeysin roolia ja putosi useasti keskikentälle tekemään peliä, muodostaen keskikentän kolmikosta timantin.

Olmon rooli ei kuitenkaan rajoittunut vain valeysiin, vaan RB Leipzigin vaelsi hyvin vapaassa roolissa ympäri kenttää ja pyrki sekoittamaan Italian puolustusmuodon rakennetta.

Ensimmäisen puoliajan paras maalipaikka tuli vain minuutti ennen taukovihellystä. Leonardo Bonucci pääsi käytännössä ensimmäistä kertaa pelissä avaamaan tutulla tavaramerkkisyötöllään ja löysi Insignen vasemmalta laidalta. Napolin hyökkääjä pelasi taustanousua tehneen Emersonin vapaaksi, mutta laitapuolustajan laukaus pysähtyi Espanja-maalin ristikkoon.

Toisella puoliajalla nähtiin entistä vaarallisempi Espanja

Ottelu jatkui yhtä taktisena kuin oli alkanutkin. Italia aktivoitti omaa peliään merkittävästi ja onnistui rikkomaan Espanjan pelinrakentelun useampaan otteeseen huomattavasti aiempaa ylempänä. Muutamaan otteeseen Gli Azzurri pääsi myös iskemään vaarallisesti vastaan ilman merkittävää tulosta.

Tunnin pelin kohdalla vastahyökkäykset kuitenkin tuottivat tulosta. Gianluigi Donnarumma avasi pelin todella nopeasti ja Italia sai Insignen vauhtiin vasemmalla laidallaan. Insigne löysi keskeltä Immobilen, jonka haaston jälkeen pallo putosi Chiesalle. Juventuksen laituri pelasi itselleen upeasti vetopaikan ja lähetti mahtavan laukauksen Espanjan maalin takanurkkaan.

Italian maalin jälkeen Luis Enrique reagoi vaihtamalla sisään sekä Moratan että Morenon ja siirtymällä selkeämpään hyökkäyskolmikkoon. Mancini puolestaan vastasi shakkisiirtoon vaihtamalla joukkueensa selkeämpään puolustusnelikkoon.

Italian taktinen lähestymistapa oli jo tuottaa tulosta. Joukkue pääsi muutamaan otteeseen todella vaarallisesti riistämään pallon Espanjan puolustusalueella. Se oli kuitenkin Espanja, joka iski.

Morata sai pallonriiston jälkeen syötön keskialueella. Hyökkääjä rikkoi Italia puolustusmuodon mahtavalla kuljetuksella, minkä jälkeen hän ohitti viimeisen puolustuslinjan upealla seinäsyötöllä Olmon kanssa. Nokikkain Donnarumman kanssa päässyt Morata ei erehtynyt, vaan ohitti italialaisvahdin varmasti.

Jatkoajalla kaksi väsynyttä joukkuetta, Jorginho rankkarikisan sankari

Italia aloitti jatkoajan hyvin ja piti Espanjan hyökkäykset käytännössä nollissa aktiivisella puolustuspelillään ja syöttösuuntien peittämisellä. Mitä pidemmälle jatkoajan ensimmäinen puolisko, sitä enemmän väsymys alkoi kuitenkin Italian pelaajissa näkyä, minkä myötä Espanja pääsi pelin päälle.

Tämän jälkeen Espanja otti pelistä vahvan otteen ja Italia näytti jo puolustavan vain rangaistuslaukauskilpailua kohti. Espanja onnistui pariin otteeseen käymään jo lähellä maalintekoa, mutta kummallakin kerralla Italian puolustajat ehtivät viime hetkellä laukauksen tielle.

Italia oli jälleen toisen jatkoaikapuoliskon alussa terävämmin mukana, ja pääsi pariin otteeseen iskemään todella vaarallisen oloisesti vastaan. Tämän jälkeen kumpikin joukkue keskittyi kuitenkin kyttäilemään vastustajan virheitä. Todella intensiivinen peli näkyi väsymyksenä, eikä kummankaan joukkueen pelaajilla ollut tippaakaan ylimääräistä energiaa.

Rankkarikisassa Italian sankareiksi nousivat Donnarumma, joka poimi varmasti Moratan heikon pilkun, sekä Jorginho, joka upotti ratkaisevan rankkarin uskomattoman kylmän viileästi.