Kuva: Bildbyrån

Italian on voittanut jalkapallon EM-kisat. Gli Azzurri kaatoi EM-finaalissa rankkarikisan jälkeen Englannin 2-1. Tulosta on vaikea pitää epäoikeudenmukaisena, sillä Italia hallitsi ottelusta pitkiä pätkiä varsinaisella peliajalla ja oli pallollisessa pelaamisessaan selvästi vahvempi. Euroopan mestaruus oli Italialle maan historian toinen.

Southgate yllätti ryhmityksellään

Italian avauksessa ei yllätyksiä finaalissa ollut. Roberto Mancini valitsi kentälle täysin saman yksitoistikon kuin aiemmissa pudotuspeleissä – tietysti sillä erotuksella, että Emerson Palmieri pelasi vasempana laitapakkina puolivälierässä loukkaantuneen Leonardo Spinazzolan tilalla.

Gareth Southgate sen sijaan yllätti aloittamalla ottelun viiden miehen puolustuslinjalla. Kieran Trippier nousi Englannin avaukseen välierän avanneen Bukayo Sakan tilalle. Monissa ennakoissa oli pohdittu, luottaako Southgate näissä kisoissa hienosti toimineeseen 4-3-3 muotoon, vai avaisiko hän ottelun samalla ryhmityksellä, jota käytti Saksaa vastaan. Viiden linjaa ei kuitenkaan useimmissa ennakoissa osattu ennustaa.

Englanti avasi räjähtävästi

Kotiyleisö sai otteluun räjähtävän alun. Vain kaksi minuuttia oli pelattu, kun Englannin viiden puolustajan linja osoitti toimivuutensa. Harry Kane putosi keskikentälle tekemään peliä ja vapautti Trippierin oikealle laidalle. Atlético Madridin pakki piti pelin leveänä ja löysi millintarkalla keskityksellä vasenta laitaa Italia-puolustuksen selustaan nousseen Luke Shaw’n, joka siirsi Englannin upealla viimeistelyllä 1-0 johtoon.

Southgaten pelikirja otti ottelun alussa voiton kilpakumppanistaan Mancinista, sillä laitapelaajien peluutus ja Kanen pudottaminen keskikentän pelintekijäksi avasi Italian puolustuksen kuin säilykepurkin.

Ottelu jatkui melko varovaisena. Englannilla ei yltiöpäistä hyökkäysintoa ollut, vaan joukkue hieman katsoi, miten Italia tulee päälle ja sääteli prässitasoaan tarpeen mukaan. Italia puolestaan puski aggressiivisesti päälle tutulla railakkaalla prässillään. Vaarallisia tilanteita Italia ei kuitenkaan onnistunut luomaan, ja peli vaikutti olevan melko hyvin vastahyökkäyksiin keskittyneen Englannin hallussa.

Parinkympin kohdalla Mancinin syke varmasti nousi muutamalla kymmenellä lyönnillä, kun Jorginho jäi kentän pintaan pitelemään polveaan. Hetken huoltohetken jälkeen turnauksen kenties paras pelaaja onnistui jatkamaan ottelua.

Ottelun kulku jatkui oletetun kaltaisena. Italia piti palloa ja yritti löytää reikiä Englannin tiiviistä puolustusmuurista ja Englanti otti kärsivällisesti vastaan ja hyökkäsi vain terävillä vastahyökkäyksillä. Italia vastasi Englannin puolustusryhmitykseen hyökkäämällä selkeällä kolmen puolustajan linjalla Emersonin noustessa vasemmalla lähes osaksi hyökkäyslinjaa. Englannin pelaaminen meni puoliajan lopussa lähinnä pitkien pallojen roiskimiseksi, mutta oman päänsä joukkue onnistui pitämään murtamattomana.

Italia ei hallinnastaan huolimatta onnistunut kuitenkaan Englannin puolustusta horjuttamaan. Paras paikka tuli aivan ensimmäisen puoliajan lopussa Ciro Immobilelle, joka pääsi jatkamaan Giovanni Di Lorenzon matalan keskityksen keskeltä Englannin boksia kohti Jordan Pickfordin maalia. John Stones kuitenkin blokkasi laukauksen upeasti.

Italian pallollinen peli oli omaa luokkaansa

Toisen puoliajan alussa nähtiin todella hyökkäävä Italia. Gli Azzurri nosti käytännössä topparipari Leonardo BonucciGiorgio Chiellinia lukuun ottamatta pallon yläpuolelle ja haki aktiivisesti syöttöjä Englannin muodon sisään. Viiden minuutin pelin jälkeen joukkue meinasikin saada palkintonsa, kun Lorenzo Insignea rikottiin aivan Englannin boksin rajalla. Napolin hyökkääjän laukaus karkasi kuitenkin Englannin maalin yli.

Pelin edetessä Italian dominanssi vain syveni. Vajaan tunnin kohdalla Insigne sai uuden paikan, kun hän pääsi kokeilemaan maalintekoa Federico Chiesan laukauksena jälkitilanteesta. Pickford kuitenkin selvitti pienestä kulmasta lähteneen laukauksena helposti.

Hetkeä myöhemmin Chiesa loi Italian siihen asti parhaimman maalipaikan Englannin todella syvällä makaavaa puolustusta vastaan. Mies haastoi yksin käytännössä koko Kolmen Leijonan puolustuslinjan ja onnistui lopulta pelaamaan oikean jalkansa vapaaksi Englannin boksin sisällä. Pickford kuitenkin haki alanurkkaan suuntautuneen laukauksen upeasti.

Viisi minuuttia myöhemmin Italian hurja painostus tuotti tulosta. Bryan Cristante voitti etualueelle suuntautuneen kulmapotkun ja jatkoi sen Englannin maalin eteen. Kovaa kaksinkamppailua Stonesin kanssa käynyt Chiellini kaatoi pallon tieltä ja Marco Verratti pääsi puskemaan vapaasti. Pusku pysähtyi Englannin maalin tolppaan, mutta jatkotilanteessa oli ensimmäisenä Bonucci, joka vapautti italialaiset suoraan huutoon.

Southgate reagoi tasoitukseen vaihtamalla Trippierin tilalle Sakan ja vaihtamalla joukkueen tässä turnauksessa enemmän käyttämään neljän puolustajan linjaan. Muutos ei kuitenkaan tuottanut heti toivottua tulosta, sillä pelin virtaus pysyi erittäin vahvasti Italian hallussa. Gli Azzurrin kärkäs vastaprässi painoi Englannin pelinrakentelun aivan köysiin, ja parhaat paikat tulivat edelleen kohti Pickfordin vartioimaa maalia.

Kymmenen minuuttia ryhmityksen vaihtamisen jälkeen Englanti alkoi kuitenkin päästä hieman peliin mukaan. Hetkellinen painostus ei kuitenkaan tuottanut vaarallisia maalipaikkoja, ja aivan ottelun lopussa Italia sai jälleen otetta pelistä. Aivan huippupaikoille ei kuitenkaan kumpikaan joukkue päässyt, vaan huikea futisilta sai jatkoa jatkoajan muodossa.

Pilkut koituivat Englannin kohtaloksi – jälleen

Jatkoaika alkoi hieman varovaisemmin kuin varsinainen peliaika päättyi. Kumpikin joukkue hieman katsoi, kuinka toinen joukkue jatkoajalle lähtisi. Alkuvaiheessa Italia piti palloa hallussaan ja yritti etsiä aukkoa Englannin puolustusmuurista, mutta tuloksetta. Jatkoajan edetessä Englanti kuitenkin tuntui saavan otetta pelistä, vaikkei vaarallisia maalipaikkoja pystynytkään luomaan.

Ensimmäisen puolikkaan paras paikka aukesi kuitenkin Italialle. Bonuccin mahtava avaava syöttö löysi vasemmalta laidalta Domenico Berardin, joka lähetti hienon keskityksen kohti Frederico Bernardeschia. Juventuksen hyökkääjä ei kuitenkaan aivan ehtinyt pallon tielle.

Ensimmäisen jatkoaikapuolikkaan hahmo oli Bonucci, joka puhkoi englantilaista puolustusta palasiksi upeilla avaavilla syötöillään topparin tontilta.

Toisen jakson alussa Englanti oli saada huippupaikan. Sterling sai pallon Italian kuudentoista-alueen sisällä ja onnistui jo ohittamaan Chiellinin. Manchester Cityn laituri oli jo päästä nokikkain Gianluigi Donnarumman kanssa, mutta niin vain Italian kapteeni onnistui vielä liu’uttamaan jalkansa palloon ja onnistui pelastamaan tilanteen.

Paremmat paikat ottelun lopussa olivat Italialla, mutta aidosti lähellä maalintekoa ei kumpikaan joukkue käynyt. Näinpä Euroopan mestaruutta lähdettiin ratkomaan rangaistuspotkuilla.

Berardi aloitti pilkkukisan laittamalla kutinsa varmasti Englannin maalin alakulmaan. Kane tasoitti seuraavana vetäjänä pelin hienolla vedolla, vaikka Donnarumma oikeaan kulmaan aavistikin. Seuraavana laukojana ollut Andrea Belotti epäonnistui jälleen, minkä jälkeen Harry Maguire pääsi viemään Englannin johtoon kylmänviileällä yläkulmakudilla. Seuraavaksi Bonucci ohitti Pickfordin varmasti, minkä jälkeen Marcus Rashfordin laukaus päättyi tolppaan ja peli oli jälleen tasan.

Bernardeschi vei Italian johtoon keskelle maalia suuntautuneella pilkulla. Donnarumma puolestaan torjui hienosti Jadon Sanchon rankkarin, minkä jälkeen Jorginho pääsi hakemaan Italialle Euroopan mestaruutta. Pickford kuitenkin huudatti Englannin faneja saamalla sormenpäänsä vedon eteen.

Gianluigi Donnarumma oli kuitenkin päättänyt nousta ottelun sankariksi. Italialaisvahti torjui hienosti Sakan maalin vasempaan alakulmaan suuntautuneen pilkun ja vei Italian Euroopan mestaruuteen.