ComeOn

Kuva: Bildbyrån

Miesten jalkapallon EM-kisojen pudotuspelit alkavat tänään kahden ottelun voimin. Klo 19:00 alkavassa ottelussa Suomen lohkosta jatkoon päässyt Tanska saa vastaansa Walesin, ja klo 22:00 alkavassa pelissä Itävalta haastaa kisat vakuuttavasti aloittaneen Italian.

Tanska eteni kuin ihmeen kaupalla pudotuspeleihin, vaikka se hävisi kisojen kaksi ensimmäistä otteluaan. Sopivasti ristiin menneet muut B-lohkon ottelut kuitenkin tiesivät sitä, että Tanskalla oli mahdollisuus nousta lohkonsa kakkoseksi voittamalla Venäjä lohkovaiheen päätöskierroksella.

Tämän maa myös teki – ja tyylillä. Tanska jyräsi Venäjän yli mylvivän kotiyleisön edessä lukemin 4-1 ja otti lopulta paikkansa lohkon toisena pudotuspelijoukkueena, kuten ennakkoon ounasteltiinkin.

Wales puolestaan eteni jatkoon jopa hieman yllättäen A-lohkosta. Joukkue lähti lohkoonsa sen suurimpana altavastaajana, mutta niin vain Wales kaatoi turnauksen suurimpiin pettymyksiin kuuluvan Turkin ja puristi tasapelin Sveitsistä. Neljä pistettä ja positiivinen maaliero riitti lopulta lohkon toiseen sijaan ja varmaan jatkopaikkaan.

Wales osoitti Turkkia ja Sveitsiä vastaan, että se pystyy pitämään puolustuksen tiiviinä ja kääntämään otteluita itsensä tasoisia vastustajia vastaan. Etenkin Gareth Balen ja Aaron Ramseyn yhteispeli oli Turkki-ottelussa kaunista katsottavaa, ja jos kaksikko löytää toisensa myös Tanskaa vastaan, on Walesilla mahdollisuudet edetä otteluparista jatkoon.

Tanska puolestaan antoi osoituksen potentiaalistaan Venäjää vastaan. Venäjä jäi täysin jalkoihin, kun Tanska laittoi kotiyleisönsä edessä kuutosvaihteen silmään. Myös Belgiaa vastaan saatiin osviittaa juuttien iskukyvystä. Tanska piti maailman-rankingin ykkösmaata ahtaalla pitkään, ja oli pitkät pätkät ottelusta jopa kuskin paikalla.

Tanskan joukkue on todella nitoutunut yhtenäiseksi ryhmäksi avausottelun kammottavien hetkien jälkeen, ja koko maailma varmasti toivoo Christian Eriksenin tapauksen jälkeen tanskalaisille vain menestystä. Tanskalaiset pelaavat nyt todella vapautuneesti, sillä he tietävät, ettei jalkapallo ole maailman tärkein asia.

Tanska – Wales 26.6. klo 19:00 Yle TV2 ja Yle Areena