Velobet

Kuva: Bildbyrån

Ruotsi kohtaa tänään jalkapallon EM-kisojen neljännesvälierissä Ukrainan. Blågult esiintyi lohkovaiheessa äärimmäisen vakuuttavasti ja onnistui lopulta voittamaan oman lohkonsa ennen Espanjaa, Slovakiaa ja kisojen mustana hevosena pidettyä Puolaa. Ukraina ei puolestaan kolmessa alkulohkon ottelussaan vakuuttanut, ja Ruotsi lähteekin otteluun pienoisena ennakkosuosikkina.

Ruotsi luottaa tiiviiseen puolustukseensa

Ruotsi aloitti turnauksen täysin päävalmentaja Janne Anderssonin suunnitelman mukaisesti. Äärimmäiseen tiiviiseen joukkuepuolustukseen ja kahteen neljän miehen blokkilinjaan luottava joukkue onnistui kurinalaisella puolustamisella hyydyttämään Espanjan tähtipelaajat ja nappaamaan täysin ansaitun 0-0 tasapelin jalkapallon suurmaata vastaan.

Seuraavasta ottelusta Ruotsi 1-0 voiton ennakkoon joukkueen päävastuksena pidetystä Slovakiasta, ja varmisti paikkansa pudotuspeleissä jo ennen lohkovaiheen päätöskierrosta. Myös Slovakiaa vastaan joukkue puolusti äärimmäisen tiiviisti ja kurinalaisesti ja piti ottelun maalipaikat vähissä, minkä vuoksi Emil Forsbergin rankkarimaali riitti lopulta täyteen pistepottiin.

Puolaa vastaan Ruotsi kuitenkin osoitti, että se kykenee myös maalintekoon. Joukkue voitti trilleriksi muodostuneessa ottelussa pudotuspelipaikkaa jahdanneen Puolan 3-2, ja varmisti lohkovoittonsa.

Ruotsi onkin tehnyt tässä kohtaa turnausta varmasti enemmän maaleja kuin Andersson odotti. Sen pelillinen identiteetti ei silti muutu mihinkään, vaan joukkue tulee edelleen nojaamaan matalaan blokkiin ja tiiviiseen joukkuepuolustukseen. Ruotsin tavoite on pitää otteluiden maaliodottama pienenä molemmissa päissä kenttää ja iskeä omista, harvalukuisista paikoistaan riittävät maalit. Tässä joukkue on myös viimeisien vuosien aikana onnistunut.

Ruotsin hyökkäyksen kapellimestareina häärivät Forsberg sekä huikeat EM-kisat pelannut Alexander Isak, jonka pelaamista hyökkäyksen kärjessä on ilo katsella. Solnalainen voi hyvinkin olla ruotsalaisen jalkapalloilun kirkkain tähti tulevaisuudessa, ja häneen kannattaa todellakin kiinnittää erityishuomiota.

Ukrainalle kisat ovat olleet pettymys

Ukrainan alkulohko sujui melko mollivoittoisesti. Suurin odotuksin kisoihin lähtenyt joukkue onnistui voittamaan kolmessa pelissä vain EM-kisojen ensikertalaisen, Pohjois-Makedonian. Etenkin lohkon kakkospaikan ratkaissut ottelu Itävaltaa vastaan oli todellinen mahalasku, eikä herätä suurta luottoa joukkueen pelaamiseen pudotuspeleissä.

Hollantia vastaan Ukraina näytti, mihin se parhaimmillaan pystyy. Joukkue heräsi toisella puoliajalla pelaamaan aivan uudella tavalla ja iski kaksi maalia alle viiteen minuuttiin. Tällaiset hetket ovat kuitenkin olleet vain väläyksiä muuten todella heikon turnauksen keskellä.

Jos Ukraina antaa Ruotsin pelata omaa peliään ja pitää sen muotonsa ulkopuolella, ei tämän illan ottelusta ole odotettavissa kuin yhdenlaista lopputulosta. Ukrainan sauma onkin siinä, että se pakottaa Ruotsin pelaamaan epämukavuusalueellaan ja myös pitämään palloa. On kuitenkin epätodennäköistä, että Ukraina tähän nöyrtyy.

Ruotsi – Ukraina 29.6. klo 22:00 Yle TV2 ja Yle Areena.