ComeOn

Kuva: Bildbyrån

Neljännesvälierien kolmannen päivän iltaottelussa Ranska saa vastaansa niukasti pudotuspeleihin selvinneen Sveitsin. Alppimaa lähtee otteluun todella selkeänä altavastaajana, mutta joukkueella varmasti riittää nälkää hallitsevan maailmanmestarin voittamiseen. Ranska ei ole vielä onnistunut esittämään tässä turnauksessa parastaan, mutta jos joukkue saa laajasta materiaalistaan tehoja irti, pitäisi sen pystyä kaatamaan Sveitsi ilman ongelmia.

Sveitsin lohkovaihe kaksijakoinen

Sveitsi aloitti EM-kisat jopa pienoisella pettymyksellä, kun joukkue jäi tasapeliin Walesia vastaan. Lievänä ennakkosuosikkina otteluun lähteneen joukkueen peliesitys oli kuitenkin rohkaiseva, vaikka tuloksellisesti peli ei toiveiden mukaan sujunutkaan.

Sveitsi hallitsi ottelussa palloa ja voitti maalintekoyritykset jopa 18-9. Joukkueen hyökkäyspelaaminen oli ajoittain yllättävänkin mallikasta, mutta tehottomuus vaivasi, eikä hyviä aihioita sisältäneitä hyökkäyksiä onnistuttu päättämään laadukkaasti.

Seuraavassa ottelussa Italiaa vastaan Sveitsi oli täysi vastaantulija, mutta lohkovaiheen viimeisessä pelissä Turkkia vastaan joukkue osoitti, mihin se parhaimmillaan kykenee. Sveitsi voitti ottelun 3-1, mutta paikkoja joukkueella oli vaikka useammankin maalin iskemiseen.

Sveitsin tämänhetkistä kuntoa on kuitenkin melko vaikea tulkita. Parhaimmillaan joukkue pystyy todella näyttävään hyökkäyspelaamiseen, mutta toisaalta sen otteet ailahtelevat ottelun sisälläkin runsaasti. Esimerkiksi Turkkia vastaan Sveitsi päästi Turkin aivan turhaan otteluun mukaan, vaikka olisi järkevämmällä pelillä voinut hyydyttää vastustajansa pelaamisen ja varmistaa voittonsa jo aikaisemmassa vaiheessa.

Sveitsillä on potentiaalia Ranskan härnäämiseen, mutta se edellyttää sitä, että joukkue pelaa selvästi turnauksen parhaan ottelunsa ja on viimeistelyssään huomattavasti tehokkaampi kuin aikaisemmin näissä kisoissa.

Ranskalla voiton avaimet omissa käsissään

Ranska eteni lopulta pudotuspeleihin oman lohkonsa voittajana, kuten ennakkoon oletettiin. Lohkovoitto ei kuitenkaan irronnut sellaisella pelillä, mitä hallitsevalta maailmanmestarilta odotettiin. Lopulta Ranska onnistui keräämään alkulohkon aikana vain viisi pistettä, ja oli onnekas, että se riitti lohkon piikkipaikalle.

Joukkue avausottelu Saksaa vastaan oli laadukasta pelaamista, ja etenkin Les Bleusin puolustuspelaaminen oli mahtavaa katseltavaa. Seuraavassa ottelussa Unkaria vastaan asetelma kääntyikin päälaelleen. Vaikka Unkari toki pelasi hienosti, oli tuloksen suurin syyllinen Ranskan oma tehottomuus. Joukkue osoittikin, että se on haavoitettavissa, jos keskittyminen ei ole sataprosenttisesti käsillä olevassa ottelussa.

Lohkovaiheen viimeisessä ottelussa Portugalia vastaan Ranska puolestaan näytti, että se pystyy edelleen pilkkomaan maailman parhaitakin puolustuksia palasiksi. Samalla ottelu oli kuitenkin osoitus siitä, että myös Ranskan kivikovana pidetty puolustus on rei’itettävissä – etenkin tällä hetkellä, kun joukkue kärsii pahasta loukkaantumissumasta laitapuolustajien osalta.

Laitapelaaminen on muutenkin keskustan hyvin miehittävän Ranskan suurin heikkous, ja on mielenkiintoista nähdä, miten Didier Deschamps ongelman Sveitsiä vastaan ratkaisee. Jos maailmanmestarivalmentaja onnistuu tilkitsemään laidat, on materiaaliltaan ylivertainen Ranska vahvoilla.

Iso osa ottelun kulusta tulee määräytymään sen mukaan, miten joukkue saa Paul Pogban pelin ytimeen. Manchester Unitedin keskikenttäpelaaja pelasi Portugalia vastaan mahtavan ottelun, ja on ollut yksi koko turnauksen parhaista pelaajista tähän asti. Deschamps on selvästi päättänyt, että näissä kisoissa hänen joukkueensa elää ja kuolee Pogban esitysten mukana, sen sijaan, että se luottaisi heikon sarjakauden pelanneeseen Antoine Griezmanniin.

Ranska – Sveitsi 28.6. klo 22:00 Yle TV2 ja Yle Areena