ComeOn

Kuva: Wallpaperflare.com

Jalkapallon EM-kisat ovat edenneet jo äärimmäisen kutkuttavaan välierävaiheeseen. 20 joukkuetta on tiputettu turnauksesta pois ja vain neljä Euroopan parasta maata on jäljellä taistelusta vanhan mantereen herruudesta. Välierät pelataan ensi viikon tiistaina, jolloin Espanja haastaa Italian, ja keskiviikkona, jolloin Englanti kohtaa Tanskan.

Kuten tänäkin vuonna, myös edellisissä EM-kisoissa nähtiin puolivälieräottelujen venyvän aina jatkoajalle ja rankkarikisaan asti. Välierissä sen sijaan ei jatkoaikaa nähty.

Portugali puolusti itsensä finaaliin

Ottelupareista ensimmäisessä Portugali vei voiton kisojen yllättäjästä Walesista tyylipuhtaasti 2-0. Tiukka ottelu ratkesi Portugalin tehokkaaseen kolmiminuuttiseen aivan toisen puoliajan alussa. Ensin Cristiano Ronaldo nousi kulmapotkussa korkeimmalle, ja vain hetkeä myöhemmin Nani viimeisteli loppulukemat liukumalla Ronaldon laukauksen maaliin.

Portugali pelasti turnauksessa melko pragmaattista ja opportunistista futista, ja jatkoi samalla tavalla välierissä. Joukkue luovutti pallonhallinnan Walesilla, mutta kontrolloi ottelua pallottomana ja rakensi selvästi enemmän maalipaikkoja.

Englanti – X ?

Myös Ranska vei voiton pragmaattisella tavalla

Päivää myöhemmin Ranska ja Saksa kohtasivat jalkapallojättiläisten keskinäisessä ottelussa Marseillessa. Ennakko-odotuksista poiketen ottelu oli todella vauhdikas ja tapahtumarikas, ja tarjosi juuri sitä, mitä kahden huippujoukkueen kohtaamiselta saattoi toivoa.

Ottelussa vaihdettiin iskuja tasatahtiin heti ottelun alusta asti. Jo ensimmäinen puoliaika tarjosi lukuisia huippupaikkoja kumpaankin päähän, mutta kuin ihmeen kaupalla ottelu pysyi maalittomana ensimmäisen puoliskon lisäajalle saakka. Juuri ennen taukovihellystä Antoine Griezmann pääsi kuitenkin rokottamaan saksalaisia rangaistupilkulta ja vei Ranskan tauolle johtoasemassa.

Myös toisella puoliajalla Griezmann oli ainoa maaliin osunut pelaaja, kun hyökkääjä jatkoi Manuel Neuerin ulos nyrkkeilemän keskityksen verkon perukoille. Myös tässä ottelussa pragmaattisempi joukkue jatkoi finaaliin, sillä Saksa piti palloa kaksi kertaa Ranskaa enemmän ja laukoi ottelussa Ranskaa useammin. Didier Deschampsin miehistö kuitenkin puolusti tiiviisti ja loi ottelun parhaat maalipaikat.

Kahden huippujoukkueen kohtaaminen on edessä myös tänä vuonna, kun Espanja ottaa mittaa kenties kisojen parasta jalkapalloa pelanneesta Italiasta. Nähtäväksi jää, jatkaako tällä kertaa finaaliin ottelun proaktiivisempi vai reagoivampi osapuoli.