ComeOn

Suomi hävisi maanantaina futsalin EM-kisojen puolivälieräottelun Portugalille 3–2 ja putosi turnauksesta. Futsalmiesten matka arvokisojen pudotuspeleihin on silti yksi suomalaisen palloiluhistorian hienoimmista. Sen todellista arvoa ei kuitenkaan tajuta vielä moneen vuoteen.

– Olen todella ylpeä joukkueestamme ja olen onnellinen, että olen ollut osa tällaista joukkuetta. Meillä on paljon hienoja ja fiksuja tyyppejä, jotka elävät ja hengittävät futsalia. Olemme rakentaneet sellaisen kulttuurin, että pelaajat ottavat paljon vastuuta. Analysoimme paljon omaa peliämme ja olemme aina valmiita parantamaan ja oppimaan, Suomen kapteeni Panu Autio kertoi tunteellisena Jalkapallon-EM.fi:lle tappioon päättyneen Portugali-ottelun jälkeen.

Suomen futsalmiehet osoittivat kapteeninsa sanat todeksi futsalin EM-kisojen aikana. Joukkue todellakin oppi omista virheistään ja paransi peliään ottelu ottelulta, kuten lopputurnauksen aikana kuuluukin.

Kazakstan-tappio oli, jos sellaista termiä voi MM-nelosta vastaan käyttää, työtapaturma. Lohkovaiheen ratkaisevaan Slovenia-otteluun tuli siihenastisen turnauksen paras Suomi, ja Portugalia vastan joukkue paransi peliään vielä yhden napsun lisää. Maailman ykkösmaa oli ajoittain hätää kärsimässä Suomen aktiivisen prässin kanssa.

Lopulta hallitseva maailman- ja Euroopan mestari oli kuitenkin maalin verran parempi. Etenkin pallollisessa pelaamisessa Portugali oli vielä selvästi Suomea edellä.

– Haluttiin laittaa Portugali ahtaalle meidän hyvällä prässipelaamisella ja onnistuttiin siinä ajoittain hyvin. He pystyvät liikuttamaan palloa hyvin ja siinä oltiin välillä vaikeuksissa, Autio sanoi.

Selittelemään Suomen kapteeni ei kuitenkaan upean turnauksen päätteeksi halunnut lähteä.

– Pienten marginaalien hommaa, ja parempi voitti, kuten aina urheilussa.

Suomen palloiluhistorian kovin saavutus?

Suomen aggressiivinen ja tiivis pelitapa nojaa ennen kaikkea kurinalaiseen joukkuepuolustamiseen. Maalintekokilpailuun joukkueella ei ole parempiaan vastaan varaa lähteä, kuten Kazakstania vastaan nähtiin.

Turnauksen maalimäärät kuvastavat hyvin Suomen joukkuetta. Italiaa vastaan kolme, Kazakstania, Sloveniaa ja Portugalia vastaan kaksi.

– Meidän tavoitteena oli pitää ottelu vähämaalisena, koska silloin me ollaan vahvoilla. Kolme omiin oli tänään liikaa, Autio kertoi.

Suomi onkin pärjännyt futsalissa samankaltaisilla vahvuuksilla, joiden varaan on rakennettu menestystä myös esimerkiksi miesten jalkapallo- ja koripallomaajoukkueiden kohdalla. Suomella ei missään näistä lajeista ole maailmanluokan tähtipelaajia, mutta se on silti pystynyt haastamaan maat Euroopan huipulla.

Omien heikkouksien myöntäminen ja niiden pitäminen piilossa on urheilussa suurinta mahdollista viisautta. Samaan uskoo myös Autio.

– Olemme vahva kollektiivi, ja vaikka vastustajat saattavat olla teknisesti taitavampia, meillä on niin fiksuja pelaajia, että voimme pärjätä ketä vastaan tahansa.

Jopa Portugalin päävalmentaja Jorge Braz oli ottelun jälkeen samoilla linjoilla. Piskuisesta Suomesta on kasvanut varteenotettava haastaja jopa maailmanmestarivalmentajan silmissä.

– Suomi on kehittynyt joukkueena kenties enemmän kuin kukaan muu viimevuosina. Heillä on loistava päävalmentaja ja he yrittävät saada ottelun sopimaan heidän vahvuuksiinsa. He olivat todella viisaita siinä, kuinka hallitsivat ottelua.

Vaikka Suomen turnaus maanantaina päättyikin, ei joukkueesta voi olla tuntea muuta kuin ylpeyttä. Koko joukkueesta löytyi yksi täysammattilainen (Jani Korpela), joka kaiken lisäksi oli Portugalia vastaan pelikiellon takia sivussa. Suomi haastoi amatööripelaajien voimin Euroopan parhaat tasavertaisesti ja eteni aina kahdeksan parhaan joukkoon.

Saavutus on yksi suomalaisen palloiluhistorian kovimmista, ellei kovin.

Yksi turnauksen hienoimmista asioista olikin suomalaispelaajien asenne. Joukkue ei missään kohtaa tullut EM-kisoihin vain osallistumaan, vaan alusta asti tavoitteena oli menestyä. Suomen päävalmentaja Mićo Martić jakso pettymyksen hetkellä muistuttaa, mitä Suomi turnauksessa saavutti.

– Tulimme tänne pärjäämään, ja teimme sen. Tavoitteena on aina voittaa, mutta et koskaan voi tietää, mitä tapahtuu. Lohkosta jatkoon pääseminen oli upea saavutus, kuten oli myös tämä ottelu Portugalia vastaan. Osoitimme, että olemme kilpailukykyisiä ja taistelemme joka ottelussa voitosta.

– Olen kiitollinen pelaajilleni ja tyytyväinen siihen, miten pelasimme tässä turnauksessa.

Historiallinen paikka EM-kisoissa oli pitkän työn tulos

Jos oli Suomen turnaus nousujohteinen, niin samaa voi sanoa futsalmaajoukkueen matkasta Martićin yhdeksän vuotta kestäneen päävalmentajakauden aikana. Kun kroatialainen aloitti pestissään vuonna 2013, Suomi ei ollut edes paras Pohjoismaa. Nyt joukkue on Euroopan kahdeksan parhaan joukossa.

Eniten A-maaotteluita Suomen historiassa pelannut Autio ei peitellyt tunteitaan, kun häneltä kysyttiin Suomen maajoukkueen EM-kisojen jälkeen jättävän Martićin merkityksestä.

– Hän on ollut upea valmentaja meille. Hän on myös mahtava ihminen, johtaja ja ystävä. Hän ajattelee aina pelaajien kehitystä ja asettaa pelaajat etusijalle. Paras valmentaja, joka minulla on urallani ollut, Espanjassa ja Venäjällä futsalia ammatikseen pelannut Autio sanoi.

Martić on noussut samaan kategoriaan muun muassa Markku Kanervan, Anna Signeulin ja Henrik Dettmannin kanssa. He kaikki ovat valmentajia, jotka ovat tehneet Suomen maajoukkueesta suuremman kuin osiensa summan.

Kroatialaisen perintö saattaa kuitenkin olla heistä kaikista suurin, sillä Martić on muokannut kokonaisen lajin evoluutiota ja asemaa Suomessa.

Päävalmentaja kokeekin, että itse matka on ollut tärkeämpi kuin EM-kisat, joihin se johti.

– Matka on ollut uskomaton. Kun saavuin, Suomessa päätettiin panostaa kunnolla futsaliin. Olen ollut vain yksi ihmisistä, jotka ovat olleet mukana tässä. Kaikki vuodattivat paljon intohimoa tähän matkaan. Monet näistä pelaajista eivät ole ammattilaisia, mutta he tekevät tätä rakkaudesta lajiin.

Toinen ihminen, joka on nähnyt ja kokenut suomalaisen futsalin nousun kokonaisuudessaan, on maajoukkueen kapteeni Autio. EM-kisojen lisäksi eilen päättyi myös Suomen kaikkien aikojen futsalpelaajan maajoukkueura.

Välillä tuntuu siltä, että Autio on pitkän uransa aikana lähes yksin nostanut futsalin suomalaisten tietoisuuteen ja esille mediassa. Martić voi olla suurin yksittäinen tekijä suomalaisen futsalevoluution taustalla, mutta Autio on ehdottomasti se henkilö, kehen maajoukkueen menestys henkilöityy ja kenen takia futsal on ihmisten huulilla.

Autiolle, jos jollekin, arvoturnauspaikan suo.

– Koko tämä EM-matka on ollut unelmien täyttymys. Kuusitoista vuotta olen ollut maajoukkueen matkassa ja unelmoinut siitä, että joku päivä pelattaisiin lopputurnauksessa, kirkkaissa valoissa ja parhaita joukkueita vastaan. Nyt se toteutui, ja pääsin elämään sen vielä näin uran viimeisten valssien aikaan.

Aina, kun Suomen kapteeni avaa suunsa futsalista, silmistä paistaa läpi loputon intohimo. Sillä intohimolla on noustu Suomen historian ensimmäiseksi futsalammattilaiseksi ja sillä on nostettu Suomi futsalin maailmankartalle. Sama kipinä löytyi silmäkulmasta vielä uran viimeisen maaottelun jälkeenkin.

– Tietysti nämä on olleet hienoja viikkoja. Olen tosi onnellinen ja ylpeä siitä, miten pystyttiin laittamaan huippujoukkueita ahtaalle. Jokaisesta pelistä sai vielä hienoja kiksejä. On tämä hieno laji, tunteellinen Autio sanoi.

Martić

– Uskomaton ihminen. Yksi tärkeimmistä futsalihmisistä koko maailmassa. Yli 150 A-maaottelua ja yli sata maaotteluamaalia. Lisäksi hän oli yksi parhaita pelaajiamme tässä turnauksessa. Suomen numero yksi kautta aikain, ei kysymystäkään.

Perusta on valettu

Suomi ei Portugalia vastaan vain puolustanut, vaan se myös hyökkäsi hienosti. Kun joukkue haki ottelun lopussa tasoitusta lentävällä maalivahdilla, siunaantui paras maalipaikka, totta kai, juuri Autiolle.

– Kun tunsin sen lähtevän jalastani, olin varma, että se menee sisään. Aiempi maali meni täysin samaan paikkaan, ja tämä oli vielä parempi laukaus. Siinä oli myös Portugalin puolustaja maalivahdin näkölinjalla. Olin varma, että se menee sisään.

André Sousa oli kuitenkin parempi ja vei Portugalin jatkoon upealla torjunnallaan. Jokaisella tarinalla pitää olla alkunsa ja loppunsa, ja tällä kertaa Suomen tarinan oli määrä loppua EM-puolivälierään.

Seuraavaksi on aika kirjoittaa uusia tarinoita. Aution maalipaikka ei varmasti ollut Suomelle viimeinen mahdollisuus edetä arvokisojen välieriin. Vaikka osa kisajoukkueen pelaajista onkin ollut koossa jo pitkään, on suurin osa pelaajista edelleen parhaassa peli-iässä tai vasta tulossa siihen. Suomi on vasta noussut Euroopan huipulle – seuraava askel on osoittaa, miten siellä pysytään.

Se tarinan päähenkilöinä eivät kuitenkaan Autio ja Martić enää esiinny. Heidän vaikutuksensa kuitenkin ulottuu myös seuraavaan suomalaiseen futsalsukupolveen, ja todennäköisesti myös sitä seuraavaan.

He ovat, esimerkiksi Jukka Kytölän ja Miika Hosion kanssa, olleet luomassa sitä lajiperintöä ja -kulttuuria, jonka päälle tulevaisuuden menestys rakentuu.

Vaikka hän itse maajoukkueen jättääkin, uskoo Martić, että Suomelle tämä on vasta alkua.

– Loimme perustan, jonka päälle voi rakentua vielä parempi Suomi. Ja olen varma, että niin käy.