Suomen historian ensimmäiset futsalin arvokisat päättyivät maanantaina, kun Suomen futsalmiehet hävisivät EM-kisojen puolivälierässä Portugalille. Samalla päättyi Suomen kapteenin Panu Aution maajoukkueura. Myös Suomen päävalmentaja Mićo Martić jättää Suomen maajoukkueen.

Suomen kaikkien aikojen futsalpelaaja Panu Autio lopettaa yli 16 vuotta kestäneen uransa maajoukkueessa. Autio ehti matkansa aikana pelata 149 A-maaottelua ja tehdä niissä 101 maalia. Kumpikin on enemmän kuin kellään muulla suomalaispelaajalla.

Vielä maajoukkueuransa lopussa Autio pääsi pelaamaan Suomen futsalhistorian ensimmäisissä arvokisoissa. Legenda osasi arvostaa kokemuksen korkealle jopa pettymykseen päättyneen Portugali-ottelun jälkeen.

– Koko tämä EM-matka on ollut unelmien täyttymys. Kuusitoista vuotta olen ollut maajoukkueen matkassa ja unelmoinut siitä, että joku päivä pelattaisiin lopputurnauksessa, kirkkaissa valoissa ja parhaita joukkueita vastaan. Nyt se toteutui, ja pääsin elämään sen vielä näin uran viimeisten valssien aikaan, tunteellinen Autio sanoi.

36-vuotias Autio ei ole vain yksi suomalaisista futsalpelaajista. Jos Suomessa käytettäisiin artikkeleja, olisi Autio The Futsalpelaaja. Helsinkiläinen on ollut yli kymmenen vuoden ajan suomalaisen futsalin pääasiallinen soihdunkantaja ja ollut omalla panoksellaan kasvattamassa koko lajin asemaa Suomessa.

Autio oli ensimmäinen suomalainen, joka pystyi pelaamaan futsalia ulkomailla ammattilaisena. Pelillisten saavutusten lisäksi hän on kirjoittanut futsalista kirjan ja osallistunut suomalaisen valmentajakoulutuksen kehittämiseen. Lisäksi viidesti Vuoden Futsalpelaajaksi valittu Autio on jaksanut olla esillä ja promota lajia väsymättömästi kaikissa mahdollisissa kanavissa.

Aution tekemisestä on aina paistanut läpi loputon intohimo futsalia kohtaa. Palo ei hiipunut myöskään viimeisinä vuosina maajoukkueessa, vaikka ikää alkoikin jo tulla. Pelkästään pelaaminen EM-kisoissa kaivoi Autiosta esiin sen lapsenomaisen innostuksen, minkä takia häntä arvostetaan yli lajirajojen.

– Tietysti nämä on olleet hienoja viikkoja. Olen tosi onnellinen ja ylpeä siitä, miten pystyttiin laittamaan huippujoukkueita ahtaalle. Jokaisesta pelistä sai vielä hienoja kiksejä. On tämä hieno laji, tunteellinen Autio sanoi EM-kisojen päätyttyä.

Myös Suomea yhdeksän vuotta valmentanut Mićo Martić kehuu estoitta entistä kapteeniaan.

– Loistava ihminen ja loistava ammattilainen, vaikka hän onkin (nykyään) amatööripelaaja. Hän on yksi lajin tärkeimmistä henkilöistä koko maailmassa, sillä hänellä on kontaktit kaikkialle, Martić kertoi.

– Suomen numero yksi kautta aikain, ei kysymystäkään.

Myös Martić jättää maajoukkueen

Myös futsalmiesten pitkäaikainen päävalmentaja Martić jätti maajoukkueen taakseen EM-kisojen päätyttyä. Kroatialaisen yhdeksän vuotta kestänyt aikakausi päättyi maanantaina Portugali-otteluun.

Martić ehti johtaa Suomea 101 maaottelussa ja johti joukkueen Suomen historian ensimmäisiin arvokisoihin. EM-kisoissa Suomi osoitti, että se kuuluu nykyään Euroopan parhaiden maiden joukkoon etenemällä turnauksen puolivälieriin.

Kroatialaisen merkityksen ymmärtää parhaiten, kun huomioi, millaisista lähtökohdista hän Suomen futsalmaajoukkuetta lähti valmentamaan.

– Kyllä me aika pohjalta lähdettiin, kun joskus MM-esikarsintaturnauksessa jäätiin lohkokolmoseksi. Sieltä oli pitkä matka kavuttavana ylös. Olemme pikkuhiljaa pystyneet haastamaan myös kovempia maita – varsinkin viimeisen noin neljän vuoden aikana, kun olemme pelanneet tasapelejä ja voittaneetkin meitä rankingissa korkeammalla olevia joukkueita, maajoukkueessa kaksi vuotta ennen Martićia debytoinut Jukka Kytölä kertoi ennen EM-kisoja.

Maajoukkuetoiminnan kehittämisen lisäksi Martićin tehtävänä oli kehittää koko suomalaista futsalia. Tässä mies on myös onnistunut. 57-vuotias päävalmentaja itse arvostaa aikansa Suomessa korkealle.

– Matka oli mahtava. Kun tulin, niin liitto oli päättänyt panostaa futsaliin. Mukana oli paljon ihmisiä, jotka olivat kehittämässä tätä ja minäkin olin siinä mukana. Kaikki laittoivat paljon intohimoaan ja tietotaitoaan peliin. Intohimo on se, mikä on johtanut näitä ihmisiä. Suurin osa ei ole ammattilaisia – etenkään pelaajista. Mielestäni teimme paljon hyviä asioita. Loimme perustan paremmalle Suomelle, Martić sanoi Portugali-tappion jälkeen.

Myös Autio intoutui kehumaan pitkäaikaista valmentajaansa vuolaasti.

– Hän on ollut upea valmentaja meille. Hän on myös mahtava ihminen, johtaja ja ystävä. Hän ajattelee aina pelaajien kehitystä ja asettaa pelaajat etusijalle. Paras valmentaja, joka minulla on urallani ollut.

Kiitos Panu ja Mićo.

 

Lue myös: Kommentti: EM-kisojen pudotuspelit olivat unelmien täyttymys, mutta silti vain pohja tuleville unelmille


Bayern Munich - Real Madrid
Borussia Dortmund - PSG