ComeOn

Kuva: Bildbyrån

Hollanti hävisi juhannussunnuntain ensimmäisessä ottelussa Tšekille, joka oli vakuuttanut alkulohkon aikana tiiviillä puolustuspelaamisellaan. Hollanti lähti kuitenkin otteluun selvänä ennakkosuosikkina, sillä Oranje oli pelannut käytännössä täydellisen lohkovaiheen ja viimeistään nyt palauttanut uskon Hollannin maajoukkueen tekemiseen. Kokematon joukkue kuitenkin osoitti, ettei se ollut vielä valmis menestymään tällä tasolla.

De Boer tehnyt hyvää työtä maajoukkueen peräsimessä

Kun maajoukkueen peräsimessä todella hienoa työtä tehnyt Ronald Koeman lähti viime kesänä Barcelonan peräsimeen, epäilivät monet, pystyykö viime aikoina seurajoukkuetasolla melko heikosti menestynyt Frank De Boer toistamaan edeltäjänsä menestysreseptin.

Tämän kesän EM-kisoissa De Boer kuitenkin näytti, että pystyy organisoimaan äärimmäisen viihdyttävää ja tehokasta hyökkäyspeliä pelaavan joukkueen. Maajoukkueen päävalmentaja teki rohkean vedon, ja vaihtoi Hollannissa lähes kiveen hakatun 4-3-3 muodostelman kolmen topparin alakertaan. Hollantilaiseen jalkapallotraditioon ei silti koskettu, sillä maajoukkueen ex-kapteenin pelilliset prinsiipit nojaavat vahvasti total footballin perinteeseen.

Yksikään joukkue ei tehnyt lohkovaiheen aikana yhtä montaa maalia kuin Hollanti. Nuorentunut Oranje esiintyi pirteästi ja viihdyttävästi, ja voitti monet objektiiviset kannattajat puolelleen.

Kolmen topparin linjaan siirtyminen oli toki osin pakotettu joukkueen kapteenin Virgil van Dijkin poissaolon takia. Muutos ei kuitenkaan rajoittanut taitavien pelaajien itseilmaisukykyä – päinvastoin, se vain vapautti maajoukkueen tähtipelaajat pelaamaan paremmin.

Joukkueen avainpelaajat löytyvät kentän keskeltä

Vaikka Hollanti pelaa wing-backeilla, jotka pitävät huolen kentän leveydestä, löytyy joukkueen tärkeimmät yksilöt silti kentän keskiakselilta.

Kärjessä Memphis Depaylla oli takanaan uskomaton sarjakausi, ja hän onnistui hienosti siirtämään vahvan vireensä sellaisenaan maajoukkueeseen. Lyonin hyökkääjä hyötyi siitä, että sai pelata kärkiparin kanssa, joka pysyy kentän keskellä ja jättää Depaylle tilaa hääriä ympäri hyökkäyskolmannesta.

Depayn takana Georginio Wijnaldum sai täysin erilaisen roolin kuin seurajoukkueessaan Liverpoolissa, ja vastasi huutoon paremmin kuin hyvin. Joukkueen kapteenina EM-kisoissa toiminut pelaaja oli kuin uudestisyntynyt. Keskikenttäpelaaja iski alkulohkon aikana jopa kolme maalia ja oli näin joukkueensa paras maalintekijä turnauksessa. Wijnaldum on muutenkin saanut maajoukkueessa huomattavasti Liverpoolia vapaamman roolin, ja loisti EM-kisoissa hyökkäyspään kapellimestarina.

Jos Wijnaldum oli joukkueen pelin sydän, löytyivät keuhkot alempaa keskikentältä. De Boer antoi Frenkie de Jongille avaimet Hollannin konehuoneeseen, ja nuorukainen kantoi vastuunsa loistavasti. Maaginen keskikenttäpelaaja pystyy ohittamaan vastustajan linjoja joko pitkillä, puhkovilla syötöillä tai repivillä tempokuljetuksilla, minkä lisäksi hän pystyy suojaamaan puolustuslinjaa loistavasti ja rytmittämään peliä oman temponsa mukaiseksi.

Puolustuksen johtotähdeksi van Dijkin poissa ollessa puolestaan nousi Matthijs de Ligt, jolle turnaus oli mahdollisuus nousta sille tasolle, jota koko maailma puolustajalta odotti, kun hän loisti Ajaxin avainpelaajan historiallisella Mestarien liigan kaudella 2018-2019.

Kukaan näistä avainpelaajista ei kuitenkaan päässyt omalle tasolleen sunnuntaina Tšekkiä vastaan.

Runkopelaajien kokemattomuus näkyi kohtalokkaasti

Kuten todettua, Hollanti pelasi näissä kisoissa todella viihdyttävää ja hyökkäysvoittoista jalkapalloa. Se oli lohkovaiheessa lähes dominoiva. Pieniä pelon merkkejä oli kuitenkin ilmassa turnauksen avanneen Ukraina-ottelun jälkeen, jossa toisen puoliajan pimeä kymmenminuuttinen osoitti, kuinka haavoittuvainen Hollanti pahimmillaan omassa päässä on.

De Boerin kriitikot veikkasivatkin, että juuri liiallinen hyökkäysinto koituisi joukkueen kohtaloksi pudotuspeleissä, kun pelaaminen tiivistyy entisestään ja vastaan tulee parempia joukkueita.

Lopulta Hollannin kompastuskivi oli kuitenkin sekä pelaajien että valmentajan kokemattomuus näissä karkeloissa.

Hollannin oikean laidan laitapelaaja Denzel Dumfries pelasi todella hienon turnauksen ja oli kenties yksi kisojen suurimmista läpimurroista. Laitapakki myös kuvasti täydellisesti Oranjen hyökkäysvoittoista ajatusmaailmaa, kun hän kiisi välillä jopa hyökkäyksen ylimpänä pelaajan kentän vasemmalla laidalla.

Tšekin toisessa maalissa juuri Dumfries kuitenkin ylipelasi raa’asti, ja ajoi itsensä ulos tilanteesta sillä seurauksella, että Tšekki pääsi antamaan ottelulle viimeisen niitin. Laitapuolustaja odotti Wijnaldumin voittavan irtopallon ja lähti jo ennakoimaan hyökkäyspäähän suuntautuvaa syöttöä, jota ei koskaan tullut. Kokeneempi pelaaja olisi osannut pelata tilanteen varman päälle, pelata Tšekin hyökkääjän ulos tilanteesta ja jatkaa peliä sitä kautta.

Dumfriesin moka oli kuitenkin vain kosmetiikkaa, sillä ottelun ratkaissut virhe oli jo tehty. Vajaan tunnin pelin jälkeen avauskokoonpanoon noussut Donyell Malen pelasi läpiajossa malttamattomasti, minkä jälkeen Tšekki pääsi iskemään vaarallisesti vastaan. De Ligt höntyili palloon huolimattomasti, minkä johdosta hän menetti etulyöntiasemansa ja joutui rikkomaan hyökkäyksen pysäyttääkseen.

De Ligt olisi voinut sulkea kulman pieneksi ja päästä Tšekki-hyökkääjän laukomaan todennäköisyyksiä vastaan, mutta sen sijaan hän päätti pysäyttää hyökkäyksen nappaamalla pallon kädellään pois Patrik Schickilta. Punainen kortti yhdelle joukkueen avainpelaajista tuhosi Hollannin pelisuunnitelman ja ratkaisi ottelun.

Vajaamiehinen Hollanti turhautui, eikä saanut ottelussa enää mitään järkevää aikaan. Yleensä äärimmäisen rauhallinen de Jong osoitti turhautumisensa kaikkein parhaiten. Nuoren pelaajan pää ei ollut enää pelissä mukana, ja keskikenttäpelaaja jätti monta tilannetta kesken vain valittaakseen tuomarille turhaan.

Myös De Boerilta oli vielä oppirahat maksamatta

Jo ennen punaista Hollanti oli kuitenkin ollut ongelmissa Tšekin korkean prässin kanssa. Kokematon joukkue ei saanut pelata sitä omaa peliään, jota se oli esittänyt turnauksen lohkovaiheessa, ja sillä meni sormi suuhun uuden haasteen edessä. Tästä joutuu De Boer katsomaan itseään peiliin.

Totuus nimittäin on, että myös De Boer on todella kokematon valmentaja tälle tasolle. Se näkyi kohtalokkaasti neljännesvälierässä. Maajoukkueen päävalmentaja ei osannut analysoida Tšekin korkeaa prässiä oikein, vaan yritti jatkaa samalla kaavalla, jolla Hollanti oli onnistunut passiivisempia joukkueita voittamaan.

Kun Tšekki otti ylhäältä kiinni, joutui Hollanti avaamaan pitkillä palloilla, mikä on täysin vastaan sen peli-identiteettiä. Lisäksi De Boerilla ei ollut minkäänlaisia työkaluja takaa-ajon virittämiseksi, kun Tšekki siirtyi johtoon. Lopulta Hollanti oli näissä kisoissa loistava joukkue, mutta vain silloin, kun sen vastustaja antoi sen olla.

Samalla de Boer luopui siitä pelirohkeudesta, joka oli siihen asti tehnyt Hollannista sen joukkueen, mikä se oli, ja lähti pudotuspeleihin aivan liian varovaisella pelitavalla. Passiivisempi ote peliin ei selvästikään ollut vakiintunut pelaajien selkärankaan, ja Hollannin pelaaminen näytti aika ajoin vaikealta ja jopa säikyltä. De Boer meni myös sekoittamaan kokoonpanoa nostamalla Malenin Wout Weghorstin tilalle Depayn kärkipariksi. Malen on ehkä jalkapalloilijana parempi, mutta muutos sekoitti täysin Depayn pelin, eikä Hollannin ykköstykki päässyt koko ottelun aikana omalle tasolleen.

Tappio Tšekkiä vastaan on pettymys, mutta juna on oikeilla raiteilla

Hollannilla on edessään loistava tulevaisuus. Maajoukkueen runko on nuori, ja tulee kehittymään tämänkaltaisen kokemusten myötä entistä vahvemmaksi. Iso osa Hollannin avainpelaajista pelaa Euroopan suursarjoissa isoilla minuuteilla, mikä tulee näkymään vielä korkeampana rutiinitasona tulevaisuudessa.

Myös De Boer kehittyy valmentajana. Maajoukkueen entinen kapteeni on luonut joukkueelle todella omaleimaisen ja viihdyttävän pelitavan, joka toimii parhaimmillaan loistavasti ja on uskollinen hollantilaiselle jalkapalloperinteelle. Päävalmentajalla ei kuitenkaan ollut vielä tässä vaiheessa uraansa kykyä vastata muuttuneeseen haasteeseen. De Boer tulee varmasti ottamaan opit talteen tästä ottelusta, ja on valmiimpi valmentaja seuraavissa arvokisoissa.

Hollannissa ei ole aihetta kriisiin. Putoaminen Tšekkiä vastaan on pienimuotoinen katastrofi, mutta askelmerkit edellisen vuoden aikana ovat olleet loistavat. Jos Hollanti jatkaa tällä tiellä, tulevat tulokset olemaan jatkossa hienoja.