Kuva: Wallpaperflare.com

Jalkapallon EM-kisat ovat saapuneet viimeiselle viikolleen. Tämän viikon sunnuntaina joku neljästä välieriin selvinneestä maasta – Espanja, Italia, Tanska tai Englanti – kruunataan Euroopan mestariksi ja maanosan parhaaksi jalkapallomaaksi.

Esiintyminen EM-kisojen lopputurnauksessa on jo saavutus itsessään, ja tuo merkittävästi kunniaa ja näkyvyyttä siihen osallistuville maille, niiden jalkapalloliitoille ja pelaajille. Sen lisäksi Euroopan mestaruus on yksi jalkapallomaailman himotuimmista saavutuksista, mikä jo itsessään riittää siihen, että eri maiden jalkapalloliitot ovat valmiita panostamaan merkittävästi joukkueiden osallistumiseen.

Pelaajille ylipäätään pelaaminen oman kotimaan paidassa EM-lopputurnauksessa on jo niin suuri kunnia, ettei muita kannustumia juuri tarvita. Mahdollisuus tuoda jalkapallon arvokisavoitto omalle maalle on jotain, mistä jokainen jalkapalloilija haaveilee läpi uransa.

EM-kisoissa ei kuitenkaan pelata pelkästään voitosta ja kunniasta. Myös turnauksessa jaettavat rahapalkinnot ovat merkittävä motivaattori, etenkin kansallisille jalkapalloliitoille, joiden kirstuun eurot kilahtavat.

Tämän kesän EM-kisojen palkintorahojen kokonaispotti on jopa 371 miljoonaa euroa, mikä on huomat 23 prosenttia enemmän kuin edellisessä turnauksessa. Tästä summasta jopa 222 miljoonaa jaettiin jo ennen turnausta, sillä jokainen EM-kisoihin selvinnyt maa tienasi 9,25 miljoonaa euroa pelkästä osallistumisesta.

Tämän lisäksi jokaisesta lohko-ottelun voitosta joukkueet tienasivat puolitoista miljoonaa, kun taas jokainen tasapeli toi kansallisten liittojen kirstuun 750 000 euroa. Niinpä Suomen Palloliitto tienasi yhteensä 10,75 miljoonaa euroa Huuhkajien historiallisesta kisapaikasta. Raha on merkittävä näin pienelle jalkapallomaalle ja tulee varmasti näkymään tulevien vuosien panostuksissa paikalliseen jalkapallotyöhön.

Lohkovaiheen jälkeen myös jokainen pudotuspeliottelun voitto tuo kyseiselle maalle merkittävän summan, joka nousee neljännesvälierien kahdesta miljoonasta aina finaalin kymmeneen miljoonaan asti.

Enimmillään joukkue voi EM-kisojen aikana tienata 34 miljoonaa euroa, jos se voittaa kaikki alkulohkonsa ottelut ja etenee aina Euroopan mestaruuteen asti. Näissä kisoissa tähän on vielä mahdollisuus Italialla, joka selvitti tiensä alkulohkosta pudotuspeleihin puhtaalla pelillä. Esimerkiksi Espanja, joka jäi lohkovaiheessa kahteen tasapeliin, voi enimmillään ansaita 32,5 miljoonaa.

Jalkapallon EM-kisojen palkintosummat:

Tulos Palkintosumma
Mestaruus €10,000,000
Hopea €7,000,000
Välierät €5,000,000
Puolivälierät €3,250,000
Neljännesvälierät €2,000,000
Lohko-ottelun voitto €1,500,000
Lohko-ottelun tasapeli €750,000
Selviäminen lopputurnaukseen €9,250,000