Kuva: Bildbyrån

Jalkapallon EM-kisojen ennakolta kovatasoisin alkulohko, lohko F, pyörähtää käyntiin tänään. Lohko on jo saanut mediassa epävirallisen nimen ”kuolemanlohko”, johtuen siitä, että samaan alkulohkoon arvottiin hallitseva maailmanmestari Ranska, hallitsevan Euroopan mestari Portugali sekä jalkapallohistorian menestyneimpiin maihin kuuluva Saksa. Kolme suurmaan lisäksi lohkon täydentää Unkari.

Lähtökohdat lohkoon ovat selvät. Kukin kolmesta huippumaasta haluaa voittaa lohkon ja saada sitä kautta ennakolta helpoimman vastustajan kisojen neljännesvälieriin. Samalla jokainen maista kuitenkin tietää, etteivät kaikki kolme voi sijoittua lohkon kahden parhaan joukkoon ja saada siten varmaa pudotuspelipaikkaa. Siksi lohkon jokainen peli tulee olemaan kuin minifinaali jo turnauksen varhaisessa vaiheessa.

Portugali aloittaa Euroopan mestaruuden uusimisen Unkaria vastaan

Portugalia ei ehkä pidetä kisojen suurimpana mestarisuosikkina, mutta joukkueella on todellinen mahdollisuus uusia viiden vuoden takainen mestaruutensa. Päävalmentaja Fernando Santos johtaa edelleen joukkoja itsevarmalla otteellaan. Maajoukkuetta jo kuusi vuotta luotsannut portugalilainen on pragmaattinen valmentaja, jolle voittaminen on kaikkea muuta tärkeämpää, mikä näkyy joukkueen pelityylissä, mutta myös tuloksissa.

Viiden vuoden takaisen mestarijoukkueen ydinrunko on edelleen Cristiano Ronaldon johdolla kasassa, mutta sen rinnalle on noussut todella mielenkiintoinen, muun muassa João Félixin, Rúben Diasin, Diogo Jotan ja Bruno Fernandesin johtama uusi sukupolvi.

Materiaalinsa puolesta kenties vain Ranskalla on yhtä mielenkiintoinen sekoitus kokeneita voittajia ja tulevaisuuden huippunimiä kuin Portugalilla. Santosin pelisapluuna pitää huolen siitä, että puolustus pitää, joten jos huippupelaajien tähdittämä hyökkäys löytää maalijyvän, tulee Portugali marssimaan turnauksessa todella pitkälle.

Unkari on puolestaan eurooppalaisen jalkapallon lilliputti, joka ei voinut kuin nauraa arpaonnelleen EM-kisojen lohkoarvonnan jälkeen. Lähtökohtaisesti maan menestysmahdollisuudet ratkottiin ja tuossa vaiheessa, eikä Unkari tulee pelaamaan EM-kisoissa muusta kuin kunniasta.

Unkarilla on kuitenkin saumansa, jos lohkon muut joukkueet aliarvioivat sen. Joukkue osaa puolustaa kurinalaisesti ja iskee vaarallisesti vastaan, ja hyvällä tuurilla se voisikin yllättää jonkun ennakolta isommistaan.

Oletusarvoisesti maa joutuu kuitenkin lähinnä jännittämään sitä, kuinka paljon muut maat maaleja sen verkkoon iskevät. Koska joku kolmesta suurmaasta joutuu vertailuun muiden lohkokolmosten kanssa, haluaa niistä jokainen kaunistella maalieroaan mahdollisimman paljon Unkaria vastaan. Voikin olla, että Portugali laittaa kaiken likoon jo heti kisojen ensimmäisessä pelissä, mikä saattaa tietää meille todella viihdyttävää jalkapalloiltaa.

Portugalin ja Unkarin välinen ottelu alkaa tänään klo 19:00. Ottelun voit katsoa ilmaiseksi Yle TV2:lta tai Yle Areena -suoratoistopalvelusta.


Bayern Munich - Real Madrid
Borussia Dortmund - PSG