ComeOn

Kuva: Bildbyrån

Miesten jalkapallon EM-finaali pelataan sunnuntaina Lontoon Wembleyllä. Ottelu alkaa klo 22:00 Suomen aikaa ja sen voi katsoa maksutta Yle TV2 -kanavalta sekä striimata Yle Areena -suoratoistopalvelusta.

Ketkä EM-finaalissa pelaavat?

Ottelussa kohtaavat Italia ja Englanti. Italia on kisojen ainoa joukkue, joka on pystynyt voittamaan jokaisen ottelunsa, sillä Gli Azzurri eteni alkulohkostaan jatkoon voittaen kaikki kolme peliään vakuuttavalla maalierolla 7-0.

Tämän jälkeen joukkue on raivannut tieltään Itävallan, suurimpiin mestarisuosikkeihin lukeutuneen Belgian sekä välierässä vahvaa turnausta pelanneen Espanjan.

Roberto Mancinin ryhmä on parhaimmillaan pelannut jopa koko kisojen parasta ja viihdyttävintä jalkapalloa, ja lähtee finaaliin täynnä itseluottamusta. Joukkue joutuu kuitenkin tulemaan toimeen ilman pelitavallisesti kenties tärkeintä pelaajaansa, Leonardo Spinazzolaa, joka loukkasi akillesjänteensä Belgiaa vastaan, eikä pysty enää pelaamaan tässä turnauksessa.

Englanti ei puolestaan maaleilla alkulohkossa juhlinut, mutta eteni silti jatkoon lohkoykkösenä kahden 1-0 voiton ja yhden maalittoman tasapelin turvin. Joukkueen nolla säilyi aina välieriin asti, sillä Mikkel Damsgaardin vapaapotkumaali oli ensimmäinen, joka Englannin verkkoon tässä turnauksessa iskettiin.

Gareth Southgaten ryhmä varmasti uskoo, että nyt, jos koskaan, on Englannin aika juhlia Euroopan mestaruutta. Joukkue saattaa olla kaikkien aikojen kypsin Englannin maajoukkue, eikä varmasti tule hermoilemaan finaalinkaan edessä. Kolme Leijonaa ei pelaa yhtä iloista jalkapalloa kuin Italia, mutta osaa hyydyttää vastustajansa ja kääntää tiukat ottelut edukseen.

Kuka on finaalin suosikki?

Englanti lähtee kertoimien perusteella lievänä ennakkosuosikkina otteluun. Erot joukkueiden välillä eivät ole kuitenkaan suuria, ja on lähes varmaa, että finaalista saadaan mahtava, kahden todella tasaisen joukkueen välinen, jalkapallonäytös.

Englannille pienen edun antaa se, että joukkue pääsee lähtemään finaaliin ilman loukkaantumishuolia. Lisäksi Englanti pääsee pelaamaan finaalin äänekkään kotiyleisönsä edessä, mikä saattaa jopa osoittautua ratkaisevaksi tekijäksi.

Kumpi on voittanut enemmän Euroopan mestaruuksia?

Italialle EM-finaali ei suinkaan ole ensimmäinen. Maa on Euroopan mestari vuodelta 1968, minkä lisäksi joukkue on pelannut finaalissa kahdesti. Englanti ei puolestaan ole koskaan aiemmin selvinnyt miesten EM-kisojen finaaliin. Myös MM-finaalissa Italia on pelannut kuudesti, joista tuloksena on ollut neljä maailmanmestaruutta. Englannin ainoa esiintyminen MM-kisojen finaalissa on vuodelta 1966.

Finaalin voi katsoa maksuttomasti Ylen kanavilta

Kuten kaikkien aiempienkin EM-kisaotteluiden kohdalla, Yle lähettää finaalin suorana Yle TV2 -kanavalla sekä Yle Areena -suoratoistopalvelussa. Jokainen Suomessa fyysisesti oleva henkilö voi katsoa finaalin maksutta. Ulkomailla Yle Areenaa voi katsoa maksutta VPN-salausohjelman avulla. Ottelun lisäksi Ylen lähetyksessä nähdään kattava studiopaketti illan finaalista ennen sen alkamista.

Italia – Englanti 11.7. klo 22:00 Yle TV2 ja Yle Areena