Kuva: Bildbyrån

Englanti voitti Ukrainan lauantai-illan puolivälieräottelussa selvin numeroin 4-0 ja eteni EM-kisojen välieriin. Ottelu oli ennakkoon selvästi EM-kisojen puolivälierien epätasaisin ottelupari, ja siksi myös yksi mielenkiintoisimmista.

Vastakkain oli kisojen yksi suurimmista yllättäjistä, Ukraina, joka pelasi todella heikon alkulohkon ja pääsi jatkoon vain muiden lohkojen suosiollisella avustuksella, sekä Englanti, joka ei ollut päästänyt turnauksessa vielä maaliakaan.

Lähtökohtaisesti asetelmat eivät juuri olisi voineet olla epätasaisemmat, sillä Englantia pidettiin jo ennen turnausta yhtenä kisojen suurimmista mestarisuosikeista. Siltä joukkueiden otteet kentällä myös näyttivät, sillä Ukrainasta ei ollut käytännössä minkäänlaista vastusta Englannin huippuunsa viritetylle koneistolle.

Englanti kohtaa välierissä Tanskan keskiviikkona Lontoon Wembleyllä.

Ottelun alku täysin Southgaten käsikirjoituksen mukaan

Gareth Southgate yllätti nostamalla Jadon Sanchon avauskokoonpanoon. Sanchon ja Southgaten välejä on pidetty vaikeina, eikä Borussia Dortmundin laituri ole juuri saanut peliaikaa Englannin maajoukkueessa, vaikka on kiistatta joukkueen taitavimpia pelaajia. Muuten Kolmen Leijonan avaus oli täysin odotettu, kuten oli myös Ukrainan, joka jatkoi neljännesvälierässä voiton tuoneella kolmen topparin puolustuslinjalla.

Englanti sai otteluun täydellisen alun, kun Raheem Sterling teki hyvällä haastolla itselleen tilaa Ukrainan puolustusmuodon edessä ja löysi hienolla vapauttavalla syötöllä Harry Kanen Ukrainan boksin sisältä. Englannin kapteeni ei tilanteesta erehtynyt, vaan ohitti Georgiy Bushchanin varmasti. Maali muutti Ukrainan ottelusuunnitelman täysin, sillä joukkue oli varmasti luottanut vähämaaliseen ja pitkään tasatilanteessa etenevään peliin.

Ottelun ensimmäinen neljännes oli todella varovaista ja tarkkailevaa peliä. Kumpikaan joukkue ei halunnut prässätä liian kovasti, vaan tyytyi pitämään linjansa tiiviinä ja ohjaamaan pallollisen joukkueen oman muotonsa ulkopuolelle. Ottelun alussa nähtiin useita pitkiä pallonhallintajaksoja kummaltakin joukkueelta, mutta ei juuri vaarallisia maalipaikkoja.

Englannin maali syntyi Sterlingin hyvän yksilösuorituksen seurauksena, kun taas Ukrainan ainoa paikka syntyi Kyle Walkerin henkilökohtaisesta virheestä, jonka myötä Roman Yaremchuk pääsi kokeilemaan Jordan Pickfordin refleksejä. Pääosin peli pysyi kuitenkin tapahtumaköyhänä ja kieli kummankin valmentajan pelifilosofiasta.

Näin jatkettiin myös ensimmäisen jakson jälkimmäiselle puoliskolle. Ottelu eteni pitkälti Southgaten laatiman käsikirjoituksen mukaan, sillä Englanti piti palloa riskittömästi ja puolusti Ukrainan harvat tilanteet varmasti.

Hieman ennen taukoa peli kuitenkin hieman aukeni, ja Ukraina alkoi päästä peliin mukaan. Andriy Shevchenko joutui vaihtamaan loukkaantuneen Serhi Kryvtsovin kentältä pois, minkä myötä Ukraina siirtyi joukkueelle tutumpaan neljän puolustajan linjaan. Puoliajan viimeisten minuuttien aikana joukkue sai pitkän pallonhallintajakson, joka tuotti myös pari puolittaista maalipaikkaa. Todellisia vaaranpaikkoja ei kuitenkaan nähty.

Englanti ratkaisi ottelun heti toisen puoliajan alkuun

Ukraina saapui toiselle puoliajalle tavoitteenaan tuoda peli tasoihin, mutta jälleen Englanti tuhosi Shevchenkon pelisuunnitelman heti alkuunsa. Vain 55 sekuntia oli pelattu, kun Luke Shaw lähetti kierteisen vapaapotkun vasemmalta ja Harry Maguire voitti oman kaksinkamppailunsa sata-nolla ja puski Englannin jo kahden maalin johtoon.

Neljä minuuttia myöhemmin Englanti pääsi iskemään nopeasti vastaan Sanchon pallonriiston seurauksena. Pallo päätyi vasempaan laitaan Shawlle, joka lähetti jälleen täydellisen keskityksen Ukrainan maalille. Tällä kertaa ensimmäisenä pallossa oli Kane, joka puski Ukrainan puolustajien välistä illan toisen maalinsa.

Kanen maalin jälkeen ottelulla oli vain yksi suunta. Englanti piti palloa ja pyöritti peliä hitaasti ja riskittömästi jo lyödyn näköistä Ukrainaa vastaan. Tunnin pelin jälkeen Kane pääsi jälleen väläyttämään henkilökohtaista osaamistaan, kun hän paukutti upean volley-laukauksen Ukrainan kuudentoista rajalta. Bushchan venyi kuitenkin maalillaan vielä upeampaan torjuntaan.

Tilannetta seuranneesta kulmapotkusta Englanti kuitenkin iski taas. Vaihdosta sisään tullut Jordan Henderson puski Mason Mountin antaman kulman vastustamattomasti sisään ja antoi ottelulle lopullisen sinetin.

Tämän jälkeen Southgate keskittyi lähinnä kierrättämään miehistöään ja antamaan lepoaikaa tulevassa välierässä avaaville avainpelaajille. Loput ottelusta lähinnä pelailtiin pois, eikä todellista pudotuspelikiimaa enää nähty.