ComeOn

Kuva: Bildbyrån

Jalkapallon EM-kisojen pudotuspelit jatkuvat tänään. Eilen puolivälieriin selvinneille Tanskalle ja Hollannille haetaan nyt vastustajia, kun Hollanti kohtaa päivän aiemmassa ottelussa Tšekin ja Portugali haastaa iltaottelussa Belgian.

Hollanti – Tšekki ottelun voittaja kohtaa ensi viikon lauantaina Bakussa Tanskan. Voittajaksi Belgian ja Portugalin välisestä kamppailusta selviytyvä joukkue puolestaan saa vastaansa Italian. Münchenissä ensi perjantaina.

Hollanti vakuutti, mutta Tšekki voi yllättää

Hollanti pelasi todella vahvan lohkovaiheen. Frank de Boerin ryhmän yllä leijui todella suuria kysymysmerkkejä ennen turnauksen alkua, mutta tähän asti entinen maajoukkuekapteeni on pelaajineen onnistunut vastaamaan niihin vakuuttavasti.

Yksikään joukkue ei tehnyt alkulohkojen aikana niin montaa maalia kuin Hollanti. Joukkue tulitti jokaisella sylinterillä ja osoitti, että se on vaarallinen vastustaja kelle tahansa tässä turnauksessa. Avausvoiton jälkeen Ukrainasta Itävalta kaatui vakuuttavasti 2-0. Lohkovaiheen viimeisessä ottelussa osittain varamiehisenä pelannut joukkue tyylitteli 3-0 voiton Pohjois-Makedoniasta.

Huoliakin kuitenkin on. Ukrainaa vastaan pimeä kymmenminuuttinen johti siihen, että Ukraina nousi kahden maalin takaa tasoihin, vaikka oli ollut ottelussa aiemmin selkeä vastaantulija. Hollannin hyökkäyspelaaminen on ollut kenties koko turnauksen vakuuttavinta, mutta joukkueen puolustus on haavoittuvainen, ja voi olla, että tosipeleissä muut joukkueet pystyvät iskemään siihen.

Tšekki puolestaan aloitti turnauksen todella vakuuttavasti. Avausottelussa kaatui Skotlanti 2-0, minkä jälkeen joukkue taisteli tasapelin kolme vuotta sitten MM-finaaliin selviytyneestä Kroatiasta. Lohkovaiheen päätösottelussa Englanti oli kuitenkin vahvempi numeroin 1-0, minkä myötä Tšekki valahti lohkonsa kolmanneksi.

Tšekin pelaaminen on nojannut todella tiiviiseen joukkuepuolustamiseen. Joukkueen jokainen pelaaja tietää oman roolinsa todella täsmällisesti, eikä kukaan lähde sooloilemaan joukkuepelaamisen kustannuksella.

Hyökkäyspeli on kuitenkin jättänyt hieman toivomisen varaa, ja maalinteko on tällä hetkellä todella riippuvaista huippuvireisestä Patrik Schickista. Bayer Leverkusenin hyökkääjä on iskenyt joukkueen kaikki maalit tähän asti. Jos tulitukea ei tule muualta, Hollanti tulee etenemään otteluparista puolivälieriin.

Englantia vastaan Tšekki kuitenkin osoitti, että se pystyy haastamaan itseään suuremmat maat pallollisenakin. Viimeistely jätti kuitenkin paljon toivomisen varaa, ja voi koitua joukkueen kohtaloksi.

Pelin kuva on etukäteen melko selvä: Hollanti tulee pitämään palloa ja hallitsemaan pelin virtausta. Tšekki puolestaan pyrkii hyydyttämään Oranjen tähdet kurinalaisella puolustamisella ja iskemään terävästi vastaan. Jos Hollanti saa aikaisen avausmaalin, voi peli ratketa nopeastikin. Tšekin mahdollisuudet kuitenkin kasvavat sitä suuremmiksi, mitä kauemmin he onnistuvat pitämään lukemat nollissa.

Hollanti – Tšekki 27.6. klo 19:00 Yle TV2 ja Yle Areena