Kuva: Bildbyrån

Belgia voitti Portugalin myöhään juhannussunnuntaina 1-0 ja eteni EM-kisojen puolivälieriin. Neljännesvälierien herkkupalaksi tituleerattu ottelu ei aivan lunastanut lupauksiaan, sillä ottelussa nähtiin 80 minuuttia todella varovaista ja tapahtumaköyhää peliä. Vasta viimeisen kympin aikana, Portugalin jahdatessa epätoivoisesti tasoitusta, peli aukeni ja katsojille tarjottiin parasta mahdollista jalkapallonannaa.

Belgia voitti Portugalin tavallaan sen omilla aseilla, ja osoitti, että se pystyy kairaamaan voittoja jopa heikommalla peliesityksellä ja puolustuksen kautta peliä ajattelemalla. Ottelu saattoi itseluottamuksen kannalta olla iso askel kohti kauan himoittua mestaruutta Belgian kultaisen sukupolven edustajille.

Tapahtumaköyhä ottelu

Ottelun alussa tapahtumia oli niukanlaisesti. Ensimmäisten minuuttien ainoa paikka siunaantui Portugalin Diogo Jotalle, jonka laukaus viuhui kuitenkin selvästi Belgian maalin ohi.

Kaksikymmentä minuuttia myöhemmin ottelu sai ensimmäisen kohti maalia suuntautuneen laukauksensa, kun Portugali sai vapaapotkun noin kahdestakymmenestäviidestä metristä. Cristiano Ronaldo onnistui painamaan painavan laukauksen riman alle, mutta Thibault Courtois oli hereillä ja onnistui torjumaan.

Kymmenen minuuttia ennen taukovihellystä Belgia sai ensimmäisen paikkansa. Thomas Meunier yritti ottaa sivun Luka Modrićin pelikirjasta, mutta kuudentoista-alueen ulkopuolelta lähtenyt ulkosyrjälaukaus karkasi yli maalin.

Ottelun ensimmäisellä puoliajalla ei paljoa tilanteita syntynyt. Joukkueista Portugali oli hieman vaarallisempi ja piti palloa Belgiaa enemmän. Lopulta se oli kuitenkin Belgia, joka avasi ottelun maalihanat.

Thorgan Hazard sai pallon Belgian vastahyökkäyksen päätteeksi noin kahteenkymmeneen metriin. Borussia Dortmundin laituri latasi todella komean ja kierteisen laukauksen, joka yllätti Rui Patrícion ja nosti Belgian johtoon juuri ennen taukovihellystä.

Toisen puoliajan alussa Portugali oli aktiivinen ja haki vimmatusti tasoitusta. Paras paikka puoliajan alussa tuli jälleen Jotalle. Ronaldo pelasi hienosti pallon Belgian boksin sisään nousseelle Jotalle, jonka laukaus kuitenkin suuntautui selvästi yli Belgian maalin. Hetkeä myöhemmin myös vaihdosta kentälle tulleet João Felix ja Bruno Fernandes pääsivät kokeilemaan, mutta tulos pysyi samana.

Paikat ottelussa säilyivät vähäisinä, vaikka hiekka tiimalasissa väheni. Eniten väriä ottelu sai useammasta torikokouksesta, ja hetken aikaa näytti jo siltä, että tunteet läikkyisivät täysin yli, eikä erotuomari Felix Brych onnistu pitämään ottelua mitenkään näpeissään. Totaalisilta yliluonneilta kuitenkin onneksi vältyttiin.

Vasta viimeinen kymppi roihahti liekkeihin

Kymmenen minuuttia ennen loppua toista puoliaikaa hallinnut Portugali kävi lähellä tasoitusta. Bruno Fernandes lähetti loistavan kulmapotkun ja Rúben Dias nousi pelaajamassasta korkeimmalle. Pusku suuntautui kuitenkin liiaksi päin Courtois’ta, eikä belgialaisvahdilla ollut ongelmia torjuntansa kanssa.

Vain hetkeä myöhemmin lusitaanit iskivät taas, nyt Raphaël Guerreiron voimin. Laitapuolustajan laukaus ei kuitenkaan löytänyt tietään tolppaa lähemmäs Belgian maalia.

Tämän jälkeen huippupaikkoja alkoikin sadella. Muun muassa Andre Silva pääsi pariin otteeseen lähelle maalintekoa, mutta viimeistelystä puuttui viimeinen terävyys. 80 minuuttia melko tapahtumaköyhänä sujunut ottelu leimahti todella liekkeihin viimeisen kymmenen minuutin aikana. Maalipaikkoja syntyi molempiin päihin todennäköisesti enemmän kuin koko aiemman ottelun aikana yhteensä.

Lisäajalla João Felix sai vielä yhden huippupaikan Cristiano Ronaldon loistavasta pudotuksesta. Laukaus suuntautui kuitenkin hiuksenhienosti ohi maalin. Lisää paikkoja ei Portugali onnistunut luomaan, ja näin Belgia pudotti hallitsevan mestarin turnauksesta.

 


Espanja - Englanti