ComeOn

Kuva: Bildbyrån

Jalkapallon EM-kisojen pudotuspelit jatkuvat tänään. Eilen puolivälieriin selvinneille Tanskalle ja Italialle haetaan nyt vastustajia, kun Hollanti kohtaa päivän aiemmassa ottelussa Tšekin ja Portugali haastaa iltaottelussa Belgian.

Hollanti – Tšekki ottelun voittaja kohtaa ensi viikon lauantaina Bakussa Tanskan. Voittajaksi Belgian ja Portugalin välisestä kamppailusta selviytyvä joukkue puolestaan saa vastaansa Italian Münchenissä ensi perjantaina.

Belgia on ennakkosuosikki, mutta Portugali on monessa liemessä keitetty

Mahtavan futispäivän iltaottelu on todellinen pudotuspelien herkkupala. Yksi turnauksen suurimmista mestarisuosikeista, Belgia, kohtaa hallitsevan Euroopan mestarin, Portugalin.

Belgia oli alkulohkon aikana se vakuuttava oma itsensä, mitä siltä odotettiinkin. Sekä Venäjä että Suomi kaatuivat näytöstyyliin, vaikkei joukkue kummassakaan ottelussa parhaimpaansa yltänytkään.

Tanska puolestaan pystyi laittamaan Belgian ahtaalle, ja oli ajoittain joukkueista jopa parempi. Materiaalin kovuus näkyi kuitenkin raa’alla tavalla, kun Roberto Martínez päästi Kevin De Bruynen irti vaihtopenkiltä. Manchester Cityn tähti käänsikin pelin käytännössä täysin yksinään.

Belgian materiaali onkin niin laaja, että jos loukkaantumisista kärsineet De Bruyne, Eden Hazard ja Axel Witsel nousevat omalle tasolleen, joukkueelle tuskin löytyy pysäyttäjää. Kysymysmerkkejä kuitenkin, etenkin kahden jälkimmäisen kohdalla, on, ja mikäli joukkue on liian riippuvainen de Bruynen ja Romelu Lukakun tehoista, pystyy Portugalin tasoinen joukkue eliminoimaan sen hyökkäysuhan.

Belgia saattaa myös kärsiä siitä, ettei se ole vielä joutunut kohtaamaan muita huippujoukkueita. Portugali on puolestaan päässyt jo virittämään koneensa äärimmilleen, sillä se kohtasi alkulohkon aikana sekä Saksan että Ranskan, ja joutui venymään huippuunsa pelkästään pudotuspelipaikan varmistaakseen.

Unkari vastaan Portugali hakkasi pitkään päätään seinään, mutta kun se sai pelinsä rullaamaan, oli joukkueen hyökkäyspelaaminen todella näyttävän näköistä. Saksaa vastaan Portugali puolestaan osoitti, missä sen suurimmat heikkoudet ovat. Joukkueen keskuspuolustus on hitaanpuoleinen, minkä lisäksi laitapuolustajat nousevat aggressiivisesti eikä keskikentän pohjalta löydy samanlaista laatua kuin viisi vuotta sitten. Tämä tekee joukkueesta erittäin haavoittuvan nopeissa suunnanmuutoksissa, joihin Belgia kyllä kykenee.

Ranskaa vastaan Portugali näytti kuitenkin löytäneen jo jonkinlaisen tasapainon. Joukkueen paras keskikenttäpelaaja Renato Sanches sai lopulta paikan avauksesta ja oli todella vakuuttava. Puolustuksen eteen jäi kuitenkin edelleen sellaisia tiloja, joista Belgia tulee rankaisemaan.

Jos Portugali löytää kuitenkin lääkkeen puolustuksen tilkitsemiseen, on se vahvoilla, sillä jokainen huippuvireisen Cristiano Ronaldon päättämä hyökkäys on vaarallinen. Joukkueen kapteenin on kuitenkin saatava tukea myös muilta tähdiltä, ja esimerkiksi Bernardo Silvan ja Bruno Fernandesin olisi jo aika herätä tähän turnaukseen.

Jos Portugalin tähdet onnistuvat nostamaan tasoaan ja puolustuksen eteen löytyy tyhjiä tiloja peittävä pelaaja, joukkueella on aito mahdollisuus. Muussa tapauksessa Belgia tulee pilkkomaan sen palasiksi.

Belgia – Portugali 27.6. klo 22:00 Yle TV2 ja Yle Areena