ComeOn

Kuva: Bildbyrån

Jalkapallon EM-kisat 2021 päättyivät sunnuntaina, kun Italia kruunattiin Euroopan mestariksi toista kertaa maan historiassa. Gli Azzurri voitti finaalissa Englannissa rankkarikisan jälkeen. Joukkueen sankariksi nousi maalivahti Gianluigi Donnarumma, joka torjui kaksi rankkaria.

22-vuotias italialaisvahti valittiin myös turnauksen parhaaksi maalivahdiksi. Donnarumma ei kuitenkaan ollut ainoa puolustuspään pelaaja, joka venyi huikeisiin suorituksiin tämän kesän EM-kisoissa.

Myös Yann Sommer loisti maalivahtien tilastoissa

Vaikka Donnarumma valittiinkin kisojen parhaaksi pelaajaksi, ei hänelle kivikovan italialaispuolustuksen takana suinkaan kertynyt kisojen suurinta torjuntamäärää. Se kunnia kuuluu niin ikään huikeat kisat pelanneelle Sveitsin Yann Sommerille, joka koppasi turnauksessa jopa 21 laukausta.

Jaetulla toiselle sijalle 18 torjunnallaan ylsivät Turkin Uğurcan Çakır, Tanskan Kasper Schmeichel ja Walesin Danny Ward. Kärkiviisikon täydentää Englannin Jordan Pickford, joka rekisteröi kisoissa 16 torjuntaa.

Suomen Lukas Hradecký oli tilaston jaetulla seitsemännellä sijalla 14 torjunnallaan, vaikka pelasi vain kolmessa alkulohkon ottelussa.

Useimmin pallon omalta alueeltaan pois nyrkkeili Pohjois-Makedonian Stole Dimitrievski, joka onnistui tempussa jopa yhdeksästi. Myös finaalivahdit kunnostautuivat oman boksinsa ilmatilan suojelijoina, sillä toiseksi eniten onnistuneita nyrkkeilyjä oli Pickfordilla (7) ja kolmanneksi eniten Donnarummalla (6). Sommer loisti myös tällä saralla, sillä sveitsiläisellä onnistuneita nyrkkeilyjä oli neljänneksi eniten (5).

Manuel Akanji puolustajien tilastokunkku

Myös puolustajien tilastoissa yhden piikkipaikan valloitti sveitsiläinen. Manuel Akanji onnistui EM-kisoissa jopa 46 pallonriistossa, mikä oli eniten koko turnauksessa yhdessä Jorginhon kanssa. Seuraavaksi eniten riistoja oli Mykola Matviyenkolla (44), Giovanni Di Lorenzolla (40), Kyle Walkerilla (40) ja Simon Kjærillä (39).

Akanji loisti myös taklaustilastoissa, sillä sveitsiläistoppari tarjoili kisojen aikana kahdeksan onnistunutta taklausta. Tämä oli toiseksi eniten yhdessä Marco Verrattin ja Toni Kroosin kanssa. Tilaston piikkipaikkaan tarvittiin kuitenkin yhdeksän onnistunutta taklausta, mihin kykenivät Kalvin Phillips ja Stefan Lainer. Seitsemään onnistuneeseen taklaukseen ylsivät Declan Rice ja Kjær.

Kortti jokaisesta rikkeestä

Hieman kyseenalaisen puolustustilaston kärkeen nousi Tanskan Thomas Delaney, joka rikkoi vastustajaa jopa 15 kertaa turnauksen aikana. Eniten kortteja EM-kisoissa puolestaan keräsi Grzegorz Krychowiak. Puolalainen ehti rekisteröidä kahteen pelaamaansa otteluun kolme keltaista ja yhden punaisen kortin.

Krychowiak ei huomaamattomista rikkeistä turnauksen aikana perustanut. Mies rikkoi vastustajaa yhteensä vain neljä kertaa, mikä tarkoittaa, että jokaista keskikenttäpelaajan tekemää rikettä seurasi varoitus.