ComeOn

Kuva: Bildbyrån

Leonardo Bonucci kutsui välieräottelua Espanjaa vastaan ”elämänsä vaikeimmaksi peliksi”. Roberto Manicin Italia on tottunut hallitsemaan palloa ja sanelemaan pelin tahdin, mutta Espanjan vahvaa keskikenttää vastaan se ei onnistunut. Gli Azzurri piti palloa vain hieman yli 30% ottelusta ja oli pitkät pätkät vastaanottajan paikalla.

Italia kuitenkin löysi keinot voittaa myös itselleen epätyypillisellä tavalla – eikä näyttänyt epäilevän sitä hetkeäkään. Giorgio Chiellinin leikkisyys kolikonheitossa ja Gianluigi Donnarumman lämpimät halaukset ja tsemppien toivotukset Unai Simónille olivat vain yksittäisiä esimerkkejä sitä, ettei tällä joukkueella ole hermoja ollenkaan.

– Rehellisesti, emme melkein osanneet päättää, ketkä pilkut ampuvat, koska jokainen halusi päästä vetämään, Bonucci sanoi Sky Sports Italialle pelin jälkeen.

Kaiken tuon rauhallisuuden keskiössä kuitenkin oli, kuten on ollut koko turnauksena, ratkaisevan rankkarin uskomattomalla tyyneydellä upottanut Jorginho.

All you need is Radio Jorginho

Chelsean keskikenttäpelaaja ei pidä itsestään meteliä tai kerää otsikoita näyttävillä suorituksilla. Hän on silti ensimmäinen pelaaja, jonka Mancini avauskokoonpanoonsa nimittää, ja se palanen, jonka ympärille muu joukkue rakennetaan.

Joukkuekaverit nimittävät Jorginhoa lempinimillä ”Il Professore” tai ”Radio Jorginho”, koska hän ei koskaan lakkaa puhumasta ja ohjaamasta peliä. Brasilialaissyntyinen Jorginho ei ole niinkään kapellimestari, vaan metronomi, joka säätelee koko muun joukkueen tahdin. Keskikenttäpelaajan ei tarvitse paistatella valokeilassa – hänen palkintonsa on se, että hän saa muut pelaamaan paremmin.

Mancini ei ole koskaan kyseenalaistanut Jorginhon roolia Italian pelin moottorina. Keskikenttäpelaaja on pelannut tässä turnauksessa enemmän minuutteja kuin yksikään toinen Azzurrin kenttäpelaaja. Hänen saamisensa pelin keskiöön tulee olemaan avain myös huomenna, kun Italia toivoo kaatavansa Englannin matkalla historiansa toiseen Euroopan mestaruuteen.

Jorginhon arvoa joukkueelleen ei voi mitata vain pallollisessa pelaamisessa. Espanjaa vastaan ”Radio Jorginho” ohjasi joukkuetovereitaan väsymättömästi Italian puolustaessa ja teki itse kahdeksan katkoa – Optan mukaan enemmän yksittäisessä ottelussa kuin kukaan muu kaksissa edellisessä EM-kisoissa.

Jopa koko Euroopan paras?

Jorginhon olemassaoloa ei usein edes huomaa pelikentällä. Tässä turnauksessa topparipari Bonucci – Chiellini ja kisojen kenties suurin läpimurtopelaaja, Leonardo Spinazzola, ovat keränneet Italian joukkueesta suurimmat otsikot. Jorginho on kuitenkin se pelaaja, jota ilman Mancini ei koskaan haluaisi tulla toimeen.

Italiassa keskikenttäpelaaja on kuitenkin nostettu jopa Ballon d’Orin mahdolliseksi voittajaksi. Parhaiten Jorginhon merkityksen summasi miehen entinen valmentaja Maurizio Sarri Sportitalian haastattelussa.

– Hän on niin hienostunut pelaaja, etteivät kaikki edes ymmärrä sitä. Sen ymmärtääkseen pitää kiinnittää katseensa häneen ja seurata vain häntä koko ottelun ajan. Hän on niin hyvä ja älykäs, että saa kaiken näyttämään helpolta.

Italialainen ei kuitenkaan ole vain uskomaton pelaaja, vaan omaa myös maanosan rautaisimmat hermot. Tästä saatiin todiste tiistaisessa rankkarikisassa Espanjaa vastaan.

– Yritin vain unohtaa kaiken, mitä ympärillä tapahtui, ja keskittyä siihen, mitä olen harjoitellut. Hengitin vain syvään ja yritin pysyä rauhallisena, Jorginho sanoi Sky Sports Italialle. Harva ihminen pystyisi samaan ennen rangaistuspotkua, joka voi viedä joukkueen EM-kisojen finaaliin.

Juuri tällainen itseluottamus huokuu koko Italian joukkueesta. Mancinin Gli Azzurri ei ole epäillyt hetkeäkään, ettei se voittaisi Euroopan mestaruutta tänä kesänä.

– Italia ei koskaan luovuta. Me uskomme itseemme loppuun asti. Tämä on aivan huikea joukkue. Me ansaitsemme kaiken mahdollisen, Jorginho kommentoi.

Jos asiaa arvioi vain ”Radio Jorginhon” pelaamisen perusteella, on asiasta vaikea olla eri mieltä.

Lähteet: Uefa, The Guardian