Italialainen Sergio Gargelli on valittu Suomen miesten futsalmaajoukkueen päävalmentajaksi. Gargellin sopimus ulottuu vuoden 2025 kesäkuun loppuun.

Suomen miesten futsalmaajoukkue siirtyi maanantaina uuteen aikakauteen. Italialainen Sergio Gargelli nimettiin joukkueen päävalmentajaksi tehtävästään tammikuun futsalin EM-kisojen jälkeen sivuun siirtyneen Mićo Martićin tilalle. Gargelli aloittaa tehtävässään Futsal-Liigan kauden päätyttyä. Italialaisen sopimus kestää 30.6.2025 asti.

Gargellilla on täytettävinään historialliset saappaat. Kroatialainen Martić johti Suomen ensin historiansa ensimmäisiin futsalin arvokisoihin, ja sitten EM-kisojen puolivälieriin. Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kuitenkin uskoo, että Gargelli pystyy viemään futsalmaajoukkuetta entisestään eteenpäin.

– Olemme iloisia, että saimme varmistettua erinomaisen jatkajan Mićo Martićin upealle työlle. Gargellilla on kokemus ja kyky ohjata Suomen futsalmaajoukkue kohti seuraavaa tasoa ja hänellä on myös laaja-alaista osaamista ottaa vastuuta futsalin strategian mukaisista kehitystoimenpiteistä maassamme, Lahti sanoi Palloliiton tiedotteessa.

Gargelli tulee toimimaan maajoukkueen päävalmentajapestin ohella futsalin teknisenä johtajana ja vastaamaan suomalaisen futsalin kokonaisvaltaisesta kehityksestä.

Samalla Lahti kiitteli avoimesti Akaa Futsalia siitä, että seura antoi siunauksensa Gargellin rekrytoinnille. Italialainen on toiminut Akaa Futsalin päävalmentajana keväästä 2021.

– Iso kiitos Akaa Futsalille, joka antoi meille mahdollisuuden parhaan mahdollisen päävalmentajan rekrytointiin ja samalla suomalaisen futsalin kehityksen jatkamiseen. Gargellin laaja kansainvälinen kokemus ja verkostot ovat suomalaiselle futsalille arvokas asia.

Gargelli itse on todella innoissaan uudesta haasteestaan. Italialainen tietää, että hän hyppää suurin saappaisiin, mutta on tyytyväinen päästessään tekemään töitä kovassa nosteessa olevan maajoukkueen kanssa. Tavoitteiden suhteen italialainen on avoin: selviytyminen vuoden 2024 futsalin MM-kisoihin.

– Olen todella innoissani ja otettu tästä mahdollisuudesta päästä aloittamaan aivan uudenlainen matka futsalin parissa. Ensiksi haluan kiittää Akaa Futsalia siitä, että he suhtautuivat tähän mahdollisuuteen positiivisesti. Lisäksi haluan tietysti kiittää Palloliittoa luottamuksesta. Edessä on iso vastuu, sillä Mićo on tehnyt upeaa työtä viime vuosina, ja lajin kehitys Suomessa on ollut suorastaan räjähdysmäistä. MM-unelmasta tulee seuraava konkreettinen tavoitteemme, Gargelli sanoi.

Sergio Gargelli asettaa tavoitteet korkealle

Gargelli on toinen peräkkäinen ulkomaalainen futsalmaajoukkueen päävalmentaja, ja tuo myös mukanaan merkittävästi kansainvälistä lajituntemusta. Ennen pestiään Akaa Futsalin päävalmentaja italialainen valmensi pitkään Aasiassa, missä hän valmensi sekä Vietnamin että Kiinan maajoukkueita. Lisäksi Gargelli on toiminut Norjan päävalmentajana.

Lajin teknisenä johtajana Gargelli tulee jakamaan tietotaitoaan suomalaisille futsalseuroille, kehittämään futsalin profiilia jalkapalloon erikoistuneissa seuroissa ja vastaamaan futsalkoulutuksen kehittämisestä.

Myös Martićilla oli laaja rooli suomalaisen futsalin kehittämisessä. Gargelli painottaakin aiemman menestyksekkään työn päälle rakentamista ja koko futsalyhteisön kokonaisvaltaista yhteistyötä kehityksen ajureina.

– Haluan jatkaa samalla kasvun polulla ja tietysti myös jatkaa menestymistä. Odotan innolla yhteistyötä Palloliiton, seurojen, valmentajien ja pelaajien kanssa. Yhteistyöllä voimme tehdä suomalaisen futsalin tulevaisuudesta vieläkin valoisampaa ja kirkkaampaa. Yksin en tätä tee, vaan siihen vaaditaan koko futsalyhteisön kovaa työtä. Menestys syntyy lopulta suunnitelmallisuuden ja suuren yhteisen työmäärän tuloksena.

Aiemman menestyksen päälle rakentaminen ei kuitenkaan yksin riitä. Yhtenä Gargellin haasteena on suorittaa osittainen sukupolvenvaihdos maajoukkueessa ja ajaa nuoria pelaajia entistä suurempiin rooleihin.

– Hienojen EM-kisojen jälkeen ei ole syytä tehdä suuria muutoksia joukkueeseen, mutta samalla pyrin vähitellen tuomaan uusia nuoria pelaajia ja uutta sukupolvea entistä vahvemmin sisään toimintaan. Ei voi unohtaa sitä, että kapteeni Panu Aution poisjäänti maajoukkueesta luo todella ison aukon paikattavaksi paitsi kentälle, myös kentän ulkopuolelle. Se on valtava perintö, ja toivon että nuoret pelaajat ottavat tämän suurena haasteena, joka auttaa heitä kasvamaan pelaajina uudelle tasolle ja kantamaan entistä suurempaa vastuuta maajoukkueen menestyksestä, Gargelli sanoo.

Käytännössä työ alkaa Futsal-Liigan kauden päätyttyä, kun maajoukkue kokoontuu ensimmäistä kertaa Eerikkilään Gargellin johdolla. Seuraava konkreettinen haaste on edessä syksyllä, kun karsinnat vuoden 2024 futsalin MM-kisoihin alkavat.

– Heti syksyllä alkavat MM-karsinnat, joka on seuraava virallinen kilpailu, johon osallistumme. Tehdään tietysti heti parhaamme, että MM-unelma toteutuu. Tiedän, että aikaa on vähän, mutta meidän täytyy uskaltaa unelmoida, uskoa ja tavoitella yhä korkeampia tavoitteita EM-turnauksen jälkeenkin.


Espanja - Englanti