ComeOn

Kesä on jälleen yhtä jalkapallojuhlaa, kun historian suurimmat naisten EM-kisat ovat alkamaisillaan. Arvoturnauksissa on aina lukematon määrä taitavia ja näyttäviä pelaajia, eivätkä kesän 2022 EM-kisat ole poikkeus. Alle olemme listanneet jokaisesta joukkueesta muutaman tähtipelaajan, joita kannattaa erityisesti pitää silmällä.

A-lohko

Englanti

Lucy Bronze
Ellen White

Lucy Bronze ja Ellen White olivat Englannin avainpelaajia vuoden 2019 MM-kisoissa, kun joukkue eteni aina välieriin asti. White jakoi turnauksen maalipörssin voiton, kun taas laitapuolustaja Bronze valittiin kisojen toiseksi parhaaksi pelaajaksi. Kaksikko vietti edelliset kaksi kautta yhdessä Manchester Cityssä. Bronze vaihtaa maisemaa ensi kaudeksi, mutta kaksikolla on kemiaa, joka tulee näkymään myös EM-kisoissa. Englannilla riittää tähtiä jokaiselle pelipaikalle, mutta Bronze ja White erottuvat muita kirkkaammin.

Itävalta

Manuela Zinsberger
Nicole Billa

Itävalta ei ole välttämättä EM-kisojen tunnetuin joukkue, mutta sitä ei silti sovi aliarvioida. Etenkin vuonna 1996 syntyneet Manuela Zinsberger ja Nicole Billa kestävät vertailun kovempienkin maiden tähtipelaajiin. Lähes 80 maaottelun kaksikko on suuressa roolissa, jos Itävalta aikoo haastaa lohko ennakkosuosikit jatkopaikasta. Zinsberger on kovatasoisen Arsenalin maalivahti, kun taas Billa oli maansa paras maalintekijä EM-karsinnoissa.

Norja

Caroline Graham Hansen
Ada Hegerberg

Norjan päävalmentajalla Martin Sjögrenillä on paljon valinnanvaraa, kun hän pohtii parasta mahdollista avauskokoonpanoaan. Barcelonan Caroline Graham Hansen ja Lyonin Mestarien liigan voittoon johtanut Ada Hegerberg, joka valittiin vuonna 2018 ennen loukkaantumiskierrettään maailman parhaaksi pelaajaksi, johtavat joukkueen hyökkäystä, joka voi tehdä tuhojaan ketä tahansa vastustajaa vastaan.

Pohjois-Irlanti

Rachel Furness

Pohjois-Irlanti tekee ensiesiintymisensä naisten arvokisoissa, ja onkin varmasti monelle seuraajalle melko tuntematon joukkue. Rachel Furnessia kannattaa kuitenkin tarkkailla erityisellä mielenkiinnolla. Pohjois-Irlannin ykköshyökkääjä on tehokas maalinsylkijä, joka pystyy vahingoittamaan koviakin joukkueita paikan saadessaan.

B-lohko

Tanska

Pernille Harder
Signe Bruun

Pernille Harder tuskin kaipaa esittelyjä. Tanskalainen on maailman parhaita pelaajia, jonka kyky iskeä maaleja ja lukea peliä on aivan huippuluokkaa. Manchester Unitedin hyökkääjä Signe Bruun on puolestaan nouseva tähti, joka saattaa nousta jopa Harderin veroiseksi maalinsylkijäksi.

Suomi

Anna Westerlund
Linda Sällström

Suomen joukkue nojaa näissä EM-kisoissa ennen kaikkea kokemukseen. Natalia Kuikka on joukkueen kenties paras pelaaja, mutta koska topparin pelikunnosta ei kisojen alla ole varmuutta, kääntyvät katseet entistä enemmän veteraaniosastolle. Anna Westerlundin kokemus puolustuksen johtajana korostuu Kuikan poissa ollessa. Helmarien kaikkien aikojen maalintekijän Linda Sällströmin on puolestaan osuttava maalipuiden väliin, jos Suomi meinaa jatkoon kivikovasta lohkostaan.

Saksa

Alexandra Popp
Sara Däbritz
Lea Schüller

Ei enää Inka Gringsiä, Birgit Prinziä tai Nadine Angereria. Sen sijaan Saksan uutta tulemista johtavat uuden sukupolven huippupelaajat. Kokeneempaan kaartiin kuuluva Alexandra Popp on edelleen äärimmäisen tärkeä pelaaja joukkueelleen ja johtaa Saksaa kapteeninnauha kädessään. Sara Däbritz ja Lea Schüller ovat puolestaan nuoremman sukupolven johtotähtiä, joiden onnistumisiin Saksan menestysmahdollisuudet pitkälti nojaavat. Huomionarvoista on vielä se, että Saksan suurin tähti Dzsenifer Marozsan missaa EM-kisat loukkaantumisen takia.

Espanja

Irene Paredes
Alexia Putellas

Jos EM-kisat olisi pelattu vuosi sitten, kuten oli alun perin tarkoitus, Alexia Putellas, Irene Paredes ja Jennifer Hermoso olisivat olleet turnauksen kovin tähtikolmikko. Nyt Hermoso joutuu kuitenkin jättämään turnauksen väliin polivamman takia. Espanjalla on kuitenkin Paredesissa yksi maailman parhaista puolustussunnan pelaajista, sekä viime vuonna maailman parhaaksi pelaajaksi valittu Putellas, jonka syöttövalikoimaa on ihastuttava katsella.

C-lohko

Hollanti

Daniëlle van de Donk
Vivianne Miedema
Lieke Martens

Hallitseva Euroopan mestari pursuaa tähtiä, joten on vaikea valita vain muutamaa, joihin kiinnittää erityishuomiota. Kannattaa kuitenkin katsoa äärimmäisen pallotaitavan Daniëlle van de Donkin työskentelyä keskikentällä. Lieke Martens valittiin puolestaan EM-kisojen parhaaksi pelaajaksi viisi vuotta sitten. Nyt Barcelonan pelaaja on mahdollisesti vieläkin parempi. Vivianne Miedema on puolestaan joidenkin papereissa jopa maailman paras hyökkääjä, joka on korvaamaton omalle joukkueelleen.

Portugali

Diana Silva

Portugalin maajoukkue koostuu vain kotimaassa pelaavista pelaajista, mikä tekee siitä hieman tuntemattoman suurelle yleisölle. Kannattaa kuitenkin tarkkailla 27-vuotiasta Diana Silvaa. Sportingin hyökkääjä on tuulen nopea ja saattaa aiheuttaa päänvaivaa vastustajilleen.

Ruotsi

Magdalena Eriksson
Caroline Seger
Fridolina Rolfö

Ruotsin puolustus on yksi maailman parhaista, ja kilpailua riittää jokaiselle pelipaikalle. Magdalena Eriksson on kuitenkin pakko nostaa erikseen esille. Chelseassa kapteenina toimiva Eriksson on johtaja myös maajoukkueessa, ja yksi maailman parhaista omalla paikallaan. Keskikentällä loistavalla pelinlukutaidollaan loistaa Caroline Seger, joka on monesti vain nostanut tasoaan maajoukkuepeleissä. Kannattaa katsoa Segerin työtä pallollisena – kovin montaa pallonmenetystä ette tule näkemään koko turnauksessa. Hyökkäyspäässä puolestaan muista tähdistä erottuu edukseen Fridolina Rolfö. Barcelonan laiturin vasen jalka on yksi parhaita koko maailmassa. Hieman puolustavampaan rooliin seurajoukkueessaan joutunut Rolfö pääsee nyt irti ja saattaa tehdä ihmeitä vastustajan rangaistusalueella.

Sveitsi

Ramona Bachmann
Ana-Maria Crnogorcevic

Sveitsin kokenut kaksikko nousee tähtiasteikossa päätä joukkuetovereitaan korkeammalle. Barcelonassa pelaava Crnogorcevic on pelannut seurajoukkueessaan wingbackin roolissa, mutta pääsee maajoukkueessa irti hyökkääjänä. Niin ikään hyökkääjänä pelaava PSG:n Ramona Bachmann puolestaan täydentää äärimmäisen vaarallisen hyökkäyslinjan.

D-lohko

Belgia

Tine De Caigny
Janice Cayman

Kaksi huippuluokan maalintekijää, jotka tulevat olemaan todella tärkeitä Belgialle. Hoffenheimissä ja Lyonissa pelaavat hyökkääjät ovat marinoituneet Euroopan kovimmissa sarjoissa ja tuovat aimo annoksen vaatimustasoa maajoukkueeseen. Belgian joukkue ei kuulu turnauksen laadukkaimpiin, mutta tämä kaksikko saattaa omakätisesti raahata joukkueen pudotuspeleihin.

Ranska

Wendie Renard
Marie-Antoinette Katoto

Wendie Renard saattaa olla koko menneen vuosikymmenen paras puolustaja, ja johtaa Rankaa oikeutetusti kapteenin roolissa. Hyökkäystä puolestaan johtaa puolestaan äärimmäisen viihdyttävä Marie-Antoinette Katoto, joka on iskenyt urallaan maaleja lähes yksi per ottelu -tahdilla niin seurajoukkueessa kuin maajoukkueessa. Saattaa olla tämän turnauksen suurin läpimurtopelaaja. Ranskan joukkueessa kuohuu ennen turnausta, sillä maan kirkkaimpiin tähtiin kuuluvat Eugenie Le Sommer ja Amandine Henry jätettiin kylmästi ulos kisajoukkueesta.

Islanti

Karolina Lea Vilhjamsdottir
Glodis Perla Viggosdottir
Sveindis Jane Jonsdottir

Islannilla on kaikki mahdollisuudet jatkaa lohkostaan pudotuspeleihin. Joukkue on nuori ja mielenkiintoinen. Yllä listattu kolmikko pelaa kovatasoisessa Saksan Bundesliigassa. Glodis Perla Viggosdottir on kolmikon kokenein ja Islannin puolustuksen johtaja. Karolina Lea Vilhjamsdottir ja Sveindis Jane Jonsdottir ovat puolestaan 2001 syntyneitä tulevaisuuden huippupelaajia, jotka saattavat tehdä esiinmarssinansa kansainvälisille kentille tässä turnauksessa.

Italia

Sara Grama
Cristiana Girelli

Juventuksessa pelaava kaksikko on tottunut voittamaan. Sara Grama on puolustuksen johtohahmo ja turnauksen parhaita puolustajia. Cristiana Girelli puolestaan iskee Juventuksessa maaleja liukuhihnalta, ja pyrkii nyt toistamaan saman arvokisoissa.