Suomi hävisi kaikki kolme otteluaan U17-poikien EM-jatkokarsinnoissa ja jäi ilman paikkaa tämän vuoden EM-kisoissa.

Suomen U17-pojat hävisivät kaikki kolme otteluaan EM-jatkokarsintaturnauksessa Turkissa ja jäi oman jatkokarsintalohkonsa jumboksi. Suomen ja Turkin lisäksi lohkossa pelasivat Saksa ja Espanja, jotka etenivät Unkarissa pelattavaan lopputurnaukseen.

Minihuuhkajat aloitti jatkokarsinnat pelaamalla ennakkoluulottomasti ennakkosuosikkina otteluun lähtenyttä Espanjaa vastana. Vaikka Espanja pitikin ottelussa palloa, onnistui Suomi pitämään joukkueen pitkään pois kaikkein vaarallisimmilta maalipaikoilta. Minihuuhkajien työmäärä palkittiin jo ottelun 23. minuutilla, kun David Ezeh vei Suomen 1–0 johtoon. Espanja kuitenkin jahtasi voittoa vimmatusti ja onnistui toisella jaksolla nousemaan ensin tasoihin ja sitten ohi kahdella lyhyen ajan sisään tulleella maalilla.

Seuraavassa ottelussa Minihuuhkajat joutuikin sitten todelliseen mankeliin, kun Saksa pöllyytti joukkuetta maalein 7-0. Kun kisapaikka oli kahden tappion myötä jo livennyt käsistä, ei Suomen joukkue onnistunut latautumaan päätösotteluun Turkkia vastaan kunnolla. Turkki voitti ottelun lopulta turhankin helposti lukemin 5-1.

– He ovat päässeet pelaamaan ylikovia matseja ja kokemaan miltä tuntuu kohdata ikäluokkansa Euroopan parhaat. Näitä arvokkaampia paikkoja mitata omaa kehittymistään ja tasoaan ei olekaan. Nyt on analyysin paikka.  Se voi tehdä kipeää, mutta tehtävä se on. Toivottavasti turnauksesta jää niin tiukka muistijälki, että se kääntyy jätkien eduksi ja näkyy heti heidän seuraavissa harjoituksissaan. Toivottavasti ainakin futista rakastavat pojat painavat kaasun pohjaan, Minihuuhkajien päävalmentaja Erkka V. Lehtola kertoi Palloliitolle.

EM-kisoihin eteni kahdeksasta jatkokarsintalohkosta jokainen lohkovoittaja sekä seitsemän parasta lohkokakkosta. Seurakseen joukkueet saavat lopputurnauksessa isäntämaa Unkarin. Vuoden 2023 U17 EM-kisat pelataan 17. toukokuuta – 2. kesäkuuta.

Suomen ottelut U17-poikien EM-jatkokarsinnassa

Espanja – Suomi 2-1 (0-1)
23’ David Ezeh 0-1
56’ Peio Huestamendia 1-1
64’ Marc Guiu 2-1

Saksa – Suomi 7-0 (4-0)
4’ Charles Hermann 1-0
11’ Paris Brunner 2-0
18’ Winners Osawe 3-0
30’ Charles Hermann 4-0
55’ Almugera Kabar 5-0
60’ Kjell-Arik Wätjen 6-0
87’ Paris Brunner 7-0

Suomi – Turkki 1-5 (1-3)
22’ Mertcan Ayhan 0-1
27’ Emirhan Akutcu 0-2
35’ Gershon Henry 0-3 (om.)
36’ David Ezeh 1-3
47’ Gökdeniz Gürpüz 1-4
89’ Gökdeniz Gürpüz 1-5