ComeOn

Kuva: Bildbyrån

Englanti eteni miesten jalkapallon EM-finaaliin voittamalla keskiviikkoiltana Tanskan 2-1. Ottelu alkoi melko tasaisena ja molemmilla joukkueilla oli paikkoja siirtyä ottelussa johtoon. Lopulta Tanska rikkoi ottelun kuparisen upealla vapaapotkumaalilla, mutta Englanti tuli tasoihin vain hetkeä myöhemmin.

Näissä lukemissa edettiin myös jatkoajalle, jonka aikana väsyneellä tanskalaisryhmällä ei yksinkertaisesti ollut enää mitään annettavaa. Lopulta Englanti ratkaisi ottelun Harry Kanen rankkarin jälkitilanteesta syntyneellä maalilla.

Tanska tuli otteluun selkeällä pelisuunnitelmalla

Tanskan kokoonpanossa ei yllätyksiä nähty. Kasper Hjulmand lähti otteluun täysin samalla ryhmityksellä kuin voittoon päättyneeseen Tšekki-peliinkin. Englannin avauksessa yllätyksiä sen sijaan oli, sillä Bukayo Saka nousi takaisin avauskokoonpanoon oltuaan edellisestä pelistä kokonaan kokoonpanon ulkopuolella. Pienoinen yllätys oli myös se, ettei Gareth Southgate lähtenyt peilaamaan Tanskan viiden puolustajan linjaa, kuten teki Saksaa vastaan.

Ottelu sai todella vauhdikkaan alun, ja puolittaisia paikkoja syntyi kumpaankin päähän jo ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana. Englanti tiputti Kanen kymppipaikalle tekemään peliä ja haki pitkiä juoksupalloja Sakalle tai Raheem Sterlingille Tanskan puolustuksen selustaan.

Tanska puolestaan piti linjat äärimmäisen tiiviinä ja antoi Englannin pitää palloa. Tilaisuuden tullessa joukkue kuitenkin käynnisti aktiivisen prässin ja luotua iskun paikkoja nopeilla täsmähyökkäyksillä.

Alun jälkeen ottelun vauhti hieman rauhoittui ja molemmat joukkueet alkoivat hieman katsoa, kuinka vastustaja peliä aikoo jatkaa. Tanska antoi Englannin pitää palloa puolustuslinjassaan, mutta iski terävästi kiinni heti, kun Kolme Leijonaa oli etenemässä hyökkäyskolmannekselleen, ja sai tällä hyydytettyä Englannin hyökkäyspelin.

Puolen tunnin kohdalla Tanska iski. Joukkue sai ensin keskialueelta vapaapotkun, josta juutit kokeilivat ovelaa etukäteen sovittua kuviota. Erikoistilanne kuivui kasaan Luke Shawn rikottua Andreas Christensenia vapaapotkun arvoisesti noin kahdessakymmenessä viidessä metrissä.

Tätä vaparia Tanska ei jättänyt käyttämättä, vaan Mikkel Damsgaard painoi upealla knuckleballilla yhden turnauksen upeimmista maaleista aivan Englannin maalin yläriman alle.

Englanti kuitenkin kuittasi nopeasti. Ensin Kane teki upean juoksun oikealla laidalla, sitoi Tanskan puolustajat itseensä ja löysi maalin eteen vapaaksi jääneen Sterlingin, jonka laukaus kuitenkin pysähtyi Kasper Schmeichelin upeaan torjuntaan. Seuraavasta hyökkäyksestä kuparinen kuitenkin rikkoutui.

Englannin taktiikka puri loistavasti, kun Kane laski alas kymppialueelle hakemaan palloa ja pelasi upealla pystysyötöllä Sakan karkuun Tanskan toppareilta. Arsenalin laituri löysi syötöllään maalille nousseen Sterlingin. Simon Kjaer yritti vielä liukua pallon pois Sterlingin jalasta, mutta sai pelattua sen vain oman maalinsa kattoon.

Toinen puoliaika ei tarjonnut yhtä vauhdikasta jalkapalloa

Toinen puoliaika alkoi hieman ensimmäistä varovaisempana, mutta sai merkittävästi lisävauhtia ensiminuuttien jälkeen. Ottelun kuva oli melko tuttu; Tanska antoi Englannin pitää palloa omalla kenttäalueellaan, ja odotti maltillisesti otollisia prässin paikkoja. Kun paikka tuli, iski joukkue aktiivisesti kiinni ja pyrki nopeaan vastaiskuun riiston jälkeen.

Myös paikkoja alkoi syntyä. Ensin Kasper Dolberg teki itselleen upeasti tilaa Englannin topparien välissä ja lähetti tulisen laukauksen kohti Englannin maalin alakulmaa, mutta joutui toteamaan Jordan Pickfordin paremmakseen. Hetkeä myöhemmin Harry Maguire pääsi suuntaamaan mahtavan puskun kohti Schmeichelin vartioimaa maalia, mutta tanskalaisvahti venyi vielä mahtavampaan torjuntaan.

Tanska nosti toisella jaksolla prässiin selvästi. Ensimmäisellä puoliajalla alas valunut joukkue otti nyt todella ylhäältä kiinni ja oli usein jopa Pickfordin tasolla sulkemassa Englannin syöttösuuntia.

Reilun tunnin pelin jälkeen Hjulmand teki toisen merkittävän peliliikkeensä ja vaihtoi kenttäkoostumustaan kolmen pelaajavaihdon avulla. Muutosten myötä Tanska sai lisää voimaa keskikentälle ja siirtyi kahden hyökkääjän taktiikkaan.

Ajoittain Tanskan taktinen muutos näytti tuottavan tulosta. Pierre-Emile Höjbjerg pääsi peliin entistä enemmän mukaan, kun hänelle onnistuttiin pelaamaan palloa useammin keskikentän pohjalla. Samalla joukkueen pelinrakentelu sai uutta puhtia.

Tanskalaisten raskas turnaus alkoi kuitenkin näkyä, ja peli painui kerta toisensa jälkeen syvälle Tanska-päätyyn. Peli-ilo näytti ajoittain olevan pahasti kateissa, kun tanskalaisten koneet alkoivat piiputtaa rankan lopputurnausrupeaman myötä. Lopulta toinen puoliaika tarjosi hyvin vähän huippupaikkoja ja huomattavasti puuduttavampaa jalkapalloa kuin ensimmäinen.

Englanti hallitsi, mutta ratkaisu tuli silti kyseenalaisella tavalla

Jatkoajan alkuun Schmeichel joutui jälleen pelastamaan kansansa torjumalla Kanen hienon alakulmaan suuntautuneen laukauksen. Jatkoajan alku kuvasti sitä, mitä odottaa saattoi: Tanskan pelaajat yrittivät väsymyksestään huolimatta kestää ja Englanti kaipasi ratkaisua pelaamalla.

Englanti jatkoi pyörittämistään ja vyörytti hyökkäyksen toisensa perään Tanskan päätyyn. Maalilla Schmeichel kuitenkin kesti.

Aivan ensimmäisen jatkoaikapuoliskon lopussa Englanti lopulta rokotti. Sterling ajoi röyhkeästi boksin sisään ja onnistui ohittamaan väsyneen Joakim Mæhlen, minkä jälkeen Mathias Jensen kävi kopauttamassa englantilaista jaloille. Rangaistuspotku vihellettiin melko heppoisesti, mutta VAR-huone ei sitä kumonnut, ja tuomio jäi voimaan.

Schmeichel oli päättänyt tänään ottaa kaiken kiinni ja venyi hienosti Kanen heikon pilkun tielle. Englantilaishyökkääjä pääsi kuitenkin itse ensimmäisenä omaan paluupalloonsa ja siirsi Englannin johtoon.

Tanska sai kun saikin toisella jaksolla vielä jonkinasteisen kirivaihteen aikaan, mutta Englanti puolusti todella fiksusti ja tiiviisti, eivätkä juutit päässeet aidosti vaarallisille maalintekopaikoille. Täysin loppuun ajettu tanskalaisryhmä yritti kyllä kaikkensa, mutta Englanti oli yksinkertaisesti tuoreempi ja parempi ja ansaitsi voittonsa.