Kuva: Wallpaperflare.com

Miesten jalkapallon EM-kisojen lohkovaihe on nyt pelattu ja kaikki ensimmäisen kierroksen pudotuspeliparit ovat tiedossa. Tämä antaa meille oivan tilaisuuden luoda katsaus edellisin EM-kisoihin ja niiden ensimmäiseen pudotuspelikierrokseen. Kenties voimme historiaa tutkimalla arvata, mitä näissä kisoissa tulee tapahtumaan.

Ensimmäisenä päivänä pilkut ja mestarin ensimmäinen haaste

Vuoden 2016 EM-kisojen pudotuspelien ensimmäinen päivä toi meille heti ensimmäisessä ottelussaan kisojen ensimmäisen rankkarikisan.

Sveitsi ja Puola kohtasivat äärimmäisen tiukassa ottelussa Saint-Étiennen kotistadionilla. Jakub Błaszczykowski vei Puolan johtoon reilun puolen tunnin pelin jälkeen. Pitkään näytti siltä, että Puola onnistuisi puolustamaan itselleen jatkopaikan, mutta vain seitsemän minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Xherdan Shaqiri pommitti kisojen upeimman maalin ja vei ottelun jatkoajalle. Lopulta ratkaisua haettiin rangaistuslaukauskilpailusta, jossa Puoli oli parempi lukemin 5-4.

Päivän toisessa ottelussa pelattiin Britteinsaarten derby, kun Pohjois-Irlanti haastoi Walesin. Lohikäärmeiden välieriin asti kantanut tuhkimotarina sai alkunsa 1-0 voitolla Gareth McAuleyn oman maalin myötä.

Iltapelissä tuleva mestari Portugali sai vastaansa Kroatian. Tasainen ottelu eteni maalittomana aina jatkoajalle asti. Kroatia myllytti vastustamattomasti käytännössä koko puolituntisen ja vei peliä melkein miten halusi, mutta ei onnistunut avaamaan maalitiliään. Portugali sen sijaan rankaisi vain hetki ennen loppua, kun Ricardo Quaresma pääsi siirtämään pallon tyhjiin Cristiano Ronaldon syötöstä ja vei Portugalin seuraavalle kierrokselle.

Neljännesvälierät 25.6.2016

Sveitsi – Puola 1-1 (rp. 4-5)

Wales – Pohjois-Irlanti 1-0

Kroatia – Portugali 0-1 (ja.)

Toisena päivänä kolmen huippujoukkueen esiinmarssi

Pudotuspelien toisen ottelupäivän aloitti tuleva finalisti Ranska, joka kaatoi omassa ottelussaan Irlannin. Vastoin kaikkia odotuksia Irlanti meni jo ottelun toisella minuutilla yllätysjohtoon, mutta Ranskan huippuunsa viritetty koneisto puski ensin tasoihin ja sitten ohi Antoine Griezmannin kahdella maalilla.

Päivän toisessa ottelussa Saksa mylläsi nurin Slovakian selvin 3-0 numeroin. EM-kisojen ensikertalainen esiintyi sisukkaasti, mutta ei lopulta pystynyt laittamaan kampoihin vakuuttavalle Die Mannschaftille.

Hienon futispäivän kruunasi Belgian 4-0 murskavoitto Unkarista. Yksi kisojen suurimmista mestarisuosikeista vain vankisti asemiaan tällä voitolla, ja nosti odotukset pilviin ennen mahalaskuun päättynyttä puolivälierää Walesia vastaan.

Neljännesvälierät 26.6.2016

Ranska – Irlanti 2-1

Saksa – Slovakia 3-0

Unkari – Belgia 0-4

Kolmas päivä toi kisojen suurimman yllätyksen

Kolmannelle päivälle jäi kaksi sitäkin kiihkeämpää otteluparia. Päiväpelissä Espanja lähti jatkamaan mestaruutensa uusimista Italiaa vastaan, ja neljännesvälierät huipensi Englannin ja Islannin historiallinen kohtaaminen.

Aiemmassa ottelussa Espanja piti odotetusti Italiaa vastaan palloa, mutta ei onnistunut maalinteossa. Italia sen sijaan osoitti olevansa joukkueista tehokkaampi ja ansaitsevansa jatkopaikan iskemällä kaksi maalia hallitsevan mestarin verkkoon.

Illalla Englanti lähti hakemaan voittoa selvänä altavastaajana otteluun lähteneestä Islannista. Kolme Leijonaa saikin otteluun loistavan alun, kun Wayne Rooney pääsi lataamaan joukkueen johtoon pilkulta jo neljän peliminuutin jälkeen. Arvokisojen ensikertalainen ei kuitenkaan tästä lannistunut, sillä Ragnar Sigurðsson toi ottelun tasoihin jo kaksi minuuttia myöhemmin.

Vain kymmenen minuuttia edellisestä maalista oli kulunut, kun Englannin maaliverkko heilui taas. Kolbeinn Sigþórsson pääsi etenemään pallon kanssa Englannin kuudentoista-alueelle ja ohitti Joe Hartin kolmen englantilaispelaajan keskeltä lähteneellä laukauksella. Lopun ottelua Englanti hallitsi ja painoi päälle, mutta lisämaaleja ei nähty.

Neljännesvälierät 27.6.2016

Italia – Espanja 2-0

Englanti – Islanti 1-2


Espanja - Englanti