Ensimmäinen jalkapallon EM-kisojen 2024 alkulohkoista pelataan päätökseen tänään. Kaikilla joukkueilla on vielä mahdollisuudet edetä pudotuspeleihin.

EM-kisojen A-lohko tulee päätökseensä tänään, kun Saksa kohtaa Sveitsin ja Unkari Skotlannin klo 22:00 Suomen aikaa alkavissa otteluissa. Neljästä joukkueesta jokaisella on vielä mahdollisuudet edetä pudotuspeleihin, joskin Unkarilla ja Skotlannilla on vielä rutkasti tekemistä, jos ne haluavat edetä jatkopeleihin. Saksa on jo varmasti pudotuspeleissä, ja Sveitsilläkin on jo hyvin tiukka ote neljännesvälieräpaikasta.

A-lohkon voittaja pelaa neljännesvälieränsä Dortmundissa lauantaina 29. kesäkuuta C-lohkon kakkosta vastaan. A-lohkon kakkonen puolestaan kohtaa samana päivänä B-lohkon kakkosen Berliinissä.

Jos A-lohkon kolmonen etenee pudotuspeleihin, kohtaa se joko B-, E- tai F-lohkon voittajan joko Kölnissä, Frankfurtissa tai Münchenissä.

Saksa

Saksa on jo varmistanut paikkansa pudotuspeleissä. Häviämällä Sveitsille Saksa voi kuitenkin tippua vielä lohkonsa kakkoseksi. Voitolla tai tasapelillä Saksa on lohkovoittaja.

Sveitsi

Sveitsi varmistaa lohkon kakkostilan, jos se pelaa tasan Saksan kanssa. Voittamalla Saksan Sveitsi nousisi A-lohkon kärkeen. Sveitsi on A-lohkon kakkonen myös tappiolla, jos Skotlanti ei voita Unkaria. Voiton lisäksi Skotlannin täytyy kuroa kiinni Sveitsin 6 maalia parempi maaliero. Vaikka Sveitsi putoaisi lohkon kolmospaikalle, on se todennäköisesti pudotuspeleissä yhtenä parhaista lohkokolmosista.

Skotlanti

Heikosta avausottelustaan huolimatta Skotlannilla on edelleen hyvät mahdollisuudet edetä pudotuspeleihin. Jos joukkue voittaa Unkarin, on se hyvin todennäköisesti pudotuspeleissä joko yhtenä parhaista lohkokolmosista tai A-lohkon kakkosena. Kakkoseksi Skotlanti nousee, jos se voittaa Unkarin ja Sveitsi häviää Saksalle niin, että Skotlanti kuroo Sveitsin 6 maalia paremman maalieron kiinni. Jos Sveitsi ottaa pisteitä Saksalta, tai jos Skotlanti voittaa niin, ettei se saa Sveitsin maalieroa kiinni, Skotlanti on lohkokolmonen. Skotlanti ei voi enää nousta lohkon kärkeen, mutta voi pudota lohkojumboksi, jos se häviää Unkarille. Jos se pelaa Unkarin kanssa tasan, on se edelleen lohkokolmonen, mutta mahdollisuudet pudotuspeleihin yhtenä parhaista lohkokolmosista heikkenevät selvästi. Lohkokolmosten paremmuusjärjestyksen selviämistä joukkueen täytyy odottaa keskiviikko-iltaan asti, jolloin pelataan viimeiset lohkovaiheen kamppailut.

Unkari

Unkari ei voi enää nousta lohkon kahden parhaan joukkoon ja sitä kautta lunastaa varmaa paikkaa pudotuspeleihin. Unkari voi kuitenkin nousta lohkokolmoseksi, jos se voittaa Skotlannin. Tässä tapauksessa joukkue menisi lohkokolmosten vertailuun, jossa paremmuusjärjestys määritellään ensisijaisesti kerätyillä pisteillä ja sitten maalierolla. Kolmella pisteellä ja miinusmerkkisellä maalierolla Unkarin mahdollisuudet eivät olisi hyvät, mutta olisivat kuitenkin olemassa.


Espanja - Englanti