Ukraina oli valmis ottamaan vastaan ja kärsimään pudotuspelipaikkansa eteen, mutta ei lopulta onnistunut kanavoimaan riittävästi uskoa hyökkäyspeliinsä onnistuakseen maalinteossa Belgiaa vastaan. 0-0 tuloksen myötä Belgia jatkaa pudotuspeleihin, Ukraina ei.

STUTTGART, Saksa.

Ukrainan kannattajat näyttivät heti alussa, mikä on oikeasti tärkeää, Stuttgart Arenan päätykatsomon valtasi suuri banneri, joka oli varustettu tekstillä ”Peace has a Price”. Niin Ukrainen pelaajat kuin fanitkin ovat tuoneet näissä EM-kisoissa esiin ylpeyttä omaa maataan kohtaan, sen itsenäistä asemaa ja karmeaa tilannetta, johon ukrainalaiset ovat joutuneet.

Ukraina maajoukkue onkin siinä mielessä hyvin ristiriitaisessa asemassa, etteivät yhdenkään toisen maajoukkueen pelaajat varmasti pelaa maalleen yhtä suurella sydämellä kuin ukrainalaiset. Toisaalta jalkapallo ei varmasti ole yhdellekään ukrainalaiselle tällä hetkellä maailman tärkeimpien asioiden joukossa.

Ristiriitaisuus tuntui näkyvän myös kentällä. Vaikka tunnelataukseltaan Ukrainan ottelut kuuluvat varmasti näiden EM-kisojen suurimpiin, ei itse jalkapallo herättänyt tässä ottelussa juuri minkäänlaisia tunteita. Kumpikin joukkue pelasi varovaisesti, eivätkä esittäneet paljoakaan sellaista, joka olisi saanut tuntemaan, että ne kuuluvat pudotuspeleihin.

Pitkään ottelun merkittävimmistä suorituksista vastasi pelin heittämällä paras yksilö Kevin De Bruyne, joka väläytti jo neljän minuutin pelin jälkeen syöttämällä Romelu Lukakun puolittain läpi. Mutta kuten niin monesti aiemminkin, myös tällä kertaa Lukakun viimeistely oli luvattoman heikko. Puolen tunnin pelin jälkeen De Bruyne yritti yllättää Anatoliy Trubinin ovelalla suoralla vapaapotkulla, ja aivan jakson lopussa belgialaistähti pääsi kokeilemaan itse ensimmäistä kertaa hyvältä tontilta. Kummallakin kerralla Trubin osoittautui liian vahvaksi.

Myös alakynnessä olleella Ukrainalla oli omat paikkansa. Belgian keskikenttä vuosi kerta toisensa jälkeen seulan tavoin, ja yhdestä helposta keskikentän ylityksestä Artem Dovbyk oli päästä lupaavaan vastahyökkäykseen. Gironan kärki kuitenkin hidasti itse hyökkäyksen helpoksi puolustettavaksi. Puoliajan loppupuoliskolla Mykola Šaparenko pelasi upealla nostolla Roman Yaremchukin vapaaksi Belgian linjan taaksen. Yaremchuk ei kuitenkaan suostunut avopaikasta laukomaan, vaan haki syöttöä, joka epäonnistui totaalisesti.

Toinen puoliaika jatkui hyvin ensimmäisen kaltaisena. Belgia piti palloa ja yritti hallita pelin virtausta, mutta tutun neljän alakertansa yllättäen viiden linjaan tähän otteluun vaihtanut Ukraina piti vastustajansa pois parhaimmilta maalipaikoilta.

Pitkään näytti siltä, että ainoat vaaralliset paikat syntyisivät De Bruynen henkilökohtaisen taidon kautta. Manchester Cityn tähti pelasi vuorovedoin vapaaksi niin Leondro Trossardin, Jérémy Dokun kuin Lukakunkin, mutta jokaisella kerralla hänen joukkuekaveriensa lopputuote jäi vajavaiseksi. Maalipaikkojen hiljalleen kuivuessa kasaan De Bruyne alkoi näyttää jo selviä turhautumisen merkkejä siihen, kun muut Belgian pelaajat eivät pystyneet suoriutumaan hänen asettamallaan tasolla.

Vaihtojen myötä peli sai hieman uutta virtaa. Belgian vaihtopelaajista Yannick Carrasco oli erittäin eläväinen ja tuntui tuottavan Ukrainan puolustukselle ongelmia. Silti se oli maalia enemmän kaivannut Ukraina, joka alkoi loppua kohden ottaa peliä komentoonsa.

Ukrainan fanien pitäessä huomattavati belgialaisia kumppaneitaan kovempaa meteliä myös Ukrainan pelaajat alkoivat nousta pudotuspelipaikan edellyttämälle tasolle. Ruslan Malinovskyi pääsi tykittämään loistavalta tontilta, mutta onnistui jotenkin saamaan laukauksensa päin Timothy Castagnea. Paras paikka siunaantui kuitenkin Georgiy Sudakoville, joka ohitti upealla tempokuljetuksella puolet Belgian puolustuksesta, mutta onnistui laukoessaan vain sutimaan pallon Koen Casteelsin syliin.

Samalla, kun ukrainalaiset tekivät kaikkensa tuodakseen maalleen edes sen verran lohtua, mitä yksittäinen jalkapallon arvokisojen pudotuspelipaikka voi tuottaa, Belgia teki kaikkensa kuluttaakseen kellosta viimeisetkin sekunnit.

Lohkoonsa ylivoimaisena ennakkosuosikkina lähteneen Belgian altavastaajapallo myös tuotti tulosta, ja ukrainalaiset joutuivat pettymään loppuvihellyksen soidessa maalittoman ottelun päättymisen merkeissä. Kun myös samaan aikaan pelattu Slovakian ja Romanian välinen ottelu päättyi tasatulokseen, jäi Ukraina ensimmäistä kertaa koskaan neljällä pisteellä ulos EM-kisojen pudotuspeleistä.

Ukraina – Belgia 0-0 (0-0)


Espanja - Englanti