Belgian leirissä oltiin yllättyneitä, kun fanit osoittivat äänekkäästi mieltään joukkueen peliesitykselle pudotuspelipaikan varmistaneen tasapelin jälkeen.

Belgian pelaajat kokivat täystyrmäyksen faneiltaan 0-0 tasapeliin päättyneen Ukraina-ottelun jälkeen. Belgia oli tasapelillä varmistanut paikkansa jalkapallon EM-kisojen pudotuspeleissä, ja pelaajat olivat menossa juhlimaan pudotuspelipaikkaa faniensa kanssa, kun he kohtasivat ahdistavan näyn: suosionosoitusten sijasta fanit vihelsivät joukkueelleen.

Belgian kapteeni Kevin De Bruyne vaikutti tekevän nopean ratkaisun ja näyttävän kanssapelaajilleen, ettei heidän kannata jäädä fanien luokse. Niinpä belgialaiset poistuivat pikavauhtia stadionin uumeniin.

Belgian päävalmentaja Domenico Tedesco kertoi ottelun jälkeen joukkueen olevan yllättynyt fanien reaktiosta.

– Tietysti olemme yllättyneitä. Meille tärkeintä oli päästä jatkoon, Tedesco sanoi.

– Me halusimme pelata hyvin ja me halusimme voittaa. Pelaajat antoivat kaikkensa. Tietysti olisimme voineet tehdä maalin ottelun alussa tai tehdä enemmän maaleja (lohkovaiheessa), ja jos fanit viheltävät, meidän täytyy vain hyväksyä se. Mutta pelaajat eivät ymmärrä sitä, koska me olemme pudotuspeleissä, ja se oli kaikkein tärkeintä.

Punaisten paholaisten kannattajat tuntuivat reagoivan etenkin joukkueensa tapaan kontrolloida peliä. Sen sijaan, että Belgia olisi lopussa jahdannut vielä maalia, joka olisi nostanut heidät lohkon kärkeen ja mahdollistanut helpomman reitin EM-finaaliin, joukkue tyytyi tasapeliin ja käytti kaikki kikkapussin keinot pelatakseen aikaa ja estääkseen Ukrainaa saamasta tilaisuutta maalintekoon.

Tedescon mielestäni lähestymistavassa ei ollut mitään väärää.

– Se on ottelun hallintaa, Belgian päävalmentaja sanoi.

– Meillä on selvä suunnitelma, mitä meidän pitää tehdä, jos tarvitsemme maalia. Ja meillä on selvä suunnitelma, mitä tehdä, jos johdamme tai – kuten tänään – emme halua päästä maalia. Tänään se toimi.

Belgialla oli ottelun lopussa useampi tilaisuus hakea maalia, mutta joukkue päätti pitää palloa ja kuluttaa aikaa estämällä Ukrainan pelaajia pääsemästä siihen kiinni. Myös joukkueen kapteeni ja tähtipelaaja De Bruyne uskoo, että ratkaisu oli oikea.

Manchester Cityn keskikenttäpelaaja oli itse ottelun lopussa antamassa useampaa kulmapotkua, jotka Belgia pelasi lyhyenä kuluttaakseen kellosta sekunteja mahdollisimman kaukana omasta maalistaan.

– Emme halunneet ottaa riskejä kulmapotkuista. Tiedämme, että voimme sen jälkeen päästää maalin. Ja jos niin olisi käynyt, olisimme pudonneet turnauksesta.

– Kun peliä on minuutti jäljellä, et halua ottaa riskejä. Ymmärrän, että ihmiset haluavat meidän voittavan, mutta jos annan kulmapotkun, josta he pääsevät hyökkäämään ja tekevät maalin, kaikki haluavat tappaa minut. Kaikki sanovat, että tein väärän ratkaisun. Joskus pitää ottaa riskejä, joskus pitää olla fiksu, De Bruyne sanoi.

Kapteenin mielipide tuntui olevan yleinen suhtautumistapa fanien reaktioon Belgian pelaajien keskuudessa. Myös Leicesteriä edustava Wout Faes uskoi, että joukkueen saamat vihellykset ja buuaukset olivat ylimitoitettuja.

– En usko, että ansaitsimme sen. Kaikkein tärkeintä oli päästä jatkoon. On sääli, että he vihelsivät, mutta se on mitä se on.

Belgian konkaripuolustaja Jan Vertonghen puolestaan halusi muistuttaa, etteivät ottelut EM-kisoissa suinkaan ole helppoja, jotka joukkue voisi vain päättää voittavansa.

– Ymmärrän, että he haluavat nähdä meidän voittavan. He haluavat meidän dominoivan ja tekevän 6 tai 8 maalia ottelussa, mutta heidän pitää ymmärtää, että kaikki joukkueet ovat kisoissa samasta syystä.

Belgia kohtaa tasapelin myötä neljännesvälierissä kaksissa viime MM-kisoissa finaaliin edenneen Ranskan. Samalla puolella EM-kisojen pudotuspelikaaviota ovat myös esimerkiksi turnauksen tähän asti paras joukkue Espanja, kotonaan pelaava Saksa ja suurimpiin mestarisuosikkeihin kuuluva Portugali. Voitolla Belgia olisi päässyt kaavion toiselle puolella, jonka kovatasoisimpiin joukkueisiin kuuluvat Itävalta ja pahasti alkulohkossa pettäneet Hollanti ja Englanti.

Tedesco ei kuitenkaan ottelun jälkeen antanut juuri painoarvoa sille, mikä reitti pudotuspeleissä olisi kaikkein helpoin.

– Me tulimme tähän turnaukseen tavoitteenamme olla yksi parhaista joukkueista. Nyt olemme yksi 16 parhaasta. Tämän takia olemme täällä. Muuten olisimme voineet pysyä kotona. Näitä otteluita me odotamme. Uskon, että voimme haastaa kenet tahansa.

Belgian päävalmentaja kuitenkin myönsi, että fanien tuki voi olla ratkaisevan tärkeää ennakolta kovempaa Ranskaa vastaan.

– Me tarvitsemme faneja. Kuten Romania. Heidän faninsa todella auttoivat heitä. Kuten Slovakian fanit auttoivat Slovakiaa. Me tarvitsemme heitä myös.

Myöskään De Bruyne ei halunnut julkisesti kritisoida joukkueensa faneja. Maajoukkueen kapteeni tyytyi toistamaan, että fanien tuki on heille erittäin tärkeää, kun joukkue kohtaa ensi viikon maanantaina Ranskan.

– Me tarvitsemme heitä. En tiedä, mitä muuta sanoa. Me vain tarvitsemme fanejamme Ranskaa vastaan.


Espanja - Englanti