Tanskan avainpelaajiin kuuluva Christian Erikseen tekee sunnuntaina paluun EM-kisoihin. Edelliset EM-kisat päättyivät hänen osaltaan dramaattiseen sydänpysähdykseen turnauksen ensimmäisessä ottelussa. Eriksen ei kuitenkaan laita vanhojen muistelulle juurikaan painoarvoa.

STUTTGART, Saksa.

Tanskan keskikenttäpelaaja Christian Eriksen sanoo, ettei hänen edellisissä EM-kisoissa kokemansa kauhunhetket ole jotain, jota hän ajattelisi enää säännöllisesti.

Eriksen kärsi Tanskan Suomea vastaan pelaamassa EM-kisojen 2020 avausottelussa sydänpysähdyksen ja putosi kentän pintaan elottomana. Hänen sydämensä onnistuttiin käynnistämään defibrillaattorin avulla kööpenhaminalaisyleisön edessä, ja kuin ihmeen kaupalla Eriksen pystyi myös jatkamaan uraansa. Tahdistimen rintaansa saanut tähtipelaaja palasi kentille vain noin yhdeksän kuukautta tapahtuneen jälkeen.

Brentfordin kautta Manchester Unitediin siirtynyt pelaaja pelasi Tanskan joukkueessa vuoden 2022 MM-kisoissa, ja saattaa palata viheriölle myös EM-kisoissa, kun Tanska avaa omalta osaltaan jalkapallon EM-kisat 2024 sunnuntaina Sloveniaa vastaan.

– Minulle henkilökohtaisesti kaikki yhdestä pelistä ylöspäin on parannusta entiseen, mutta tavoitteeni alusta asti on ollut palaaminen tälle tasolle, 32-vuotias Eriksen kertoi lauantain mediatilaisuudessa Stuttgartissa.

– Siitä on kulunut kolme vuotta; paljon asioita on tapahtunut sen jälkeen, enkä rehellisesti sanottuna ajattele sitä enää päivittäin.

– En mieti sitä liikaa. Odotan vain innolla jalkapallon pelaamista. Keskityn positiivisiin asioihin, Eriksen sanoi.

Koko jalkapallomaailmaa järkyttänt tapaus yhdisti Tanskan joukkueen ennennäkemättömällä tavalla. Joukkue eteni todellisena altavastaajana aina EM-kisojen välieriin asti, kunnes putosi finaalista hävittyään Englannille jatkoajan jälkeen 2-1.

– Ne ovat hienoja muistoja, Eriksen sanoi.

– Tietysti kaikki alkoi hyvin negatiivisesti, mutta sitten kaikki muuttui optimistisemmaksi ja joukkueen tekeminen vapautui.

Kummassakin päässä nuori huippuhyökkääjä

Tanska aloittaa EM-urakkansa sunnuntaina Sloveniaa vastaan. Eriksenin lisäksi monien katse kohdistuu tanskalaisten ykköskärkeen Rasmus Höjlundiin, joka pelaa niin ikään Manchester Unitedissa. Kummankin pelaajan kausi manchesterilaisseurassa oli vaikea, mutta maajoukkueessa kaksikko kuuluu avainpelaajiin.

Tanskalaismedia on kritisoinut maajoukkueen päävalmentajaa Kasper Hjulmandia siitä, että hän luottaa edelleen tuttuihin nimiin, jotka eivät varsinaisesti ole vakuuttaneet viimeisimmissä maaotteluissa.

– Maalit tulevat jaksoissa. Joskus on kausia, jolloin kaikki menee sisään, Hjulmand kuittasi lyhyesti kysymykseen Höjlundin tehottomuudesta.

– Rasmus tekee joka kerta suuren vaikutuksen, kun hän pääsee kentälle. Hän on vaarallinen ja motivoitunut ja tekee aina oikeita asioita.

Myös vastustajalta löytyy äärimmäisen lupaava nuori huippuhyökkääjä Benjamin Seskon muodossa. EM-karsinnoissa myös Huuhkajia kurittanut Sesko viimeisteli päättyneellä kaudella 14 maalia RB Leipzigille ja on ennakkoon Slovenian suurin syömähammas.

– Sesko on nopea ja hänellä on loistava vasen jalka. Tiedämme hänet hyvin ja olemme analysoineet häntä paljon, koska hän on merkittävä tekijä Slovenian kannalta, Hjulmand sanoi.

– Mutta me olemme valmiita häntä varten.

Tanskan ja Slovenian välinen ottelu alkaa sunnuntaina klo 19:00 Suomen aikaa.


Espanja - Englanti