1-1 oli tulos 120 pelatun minuutin jälkeen, ja niinpä Englannin ja Sveitsin välisen puolivälieräottelun ratkaisua lähdettiin hakemaan rangaistuspotkukilpailusta, jossa Englanti oli parempi.

Englannin ja Sveitsin välinen puolivälierä Düsseldorfin areenalla alkoi siten, että Sveitsi oli lähellä nostattaa heti kierroksia. Ricardo Rodriguez heitti rajaheiton kohti omaa maalivahtiaan Yann Sommeria, joka joutui kovan paineen alaisena putsaamaan pallon pois hätäisesti. Englanti painosti ottelun alussa, mutta Sveitsi sai tilaisuuden vastaiskusta, kun Remo Freuler eteni liukkaasti eteenpäin. Englannin EM-debytantti Ezri Konsa kuitenkin blokkasi taitavasti hänen kantapääsyöttönsä.

Englanti yritti jatkuvasti löytää Bukayo Sakan oikealta laidalta, muun muassa vaarallisella keskityksellä, joka kuitenkin vihellettiin paitsioksi. Sveitsi alkoi ottelun edetessä pitää palloa enemmän ja etsi läpisyöttöjä, mutta tempo oli matala ja palloa pyöriteltiin paljon takalinjoilla molemmilta joukkueilta. Peli tuntui aluksi selvästi varovaiselta.

Englannin seuraava tilaisuus tuli, kun Declan Rice pääsi kunnolla laukomaan boksin ulkopuolelta, mutta Sveitsin puolustajat pysäyttivät hänen viimeistelynsä. Pian tämän jälkeen Harry Kane vaati rangaistuspotkua, mutta erotuomari katsoi anelun aiheettomaksi.

20 minuutin pelin jälkeen Englannilla oli loistava tilaisuus siirtyä johtoon. Saka antoi täydellisen syötön maalin eteen, mutta yksikään englantilaispelaaja ei ollut paikalla hyödyntämässä tilaisuutta, ja pallo selvitettiin kulmaksi. Englanti jatkoi pelin hallintaa ja Sveitsillä oli selviä vaikeuksia joukkueen antaman paineen kanssa. Fabian Schär sai keltaisen kortin pysäytettyään Jude Bellinghamin laittomin keinoin.

Ensimmäisen puoliajan loppuminuuteilla Saka loi jälleen hyvän tilaisuuden, tällä kertaa Kobbie Mainoolle, mutta sveitsiläispuolustaja onnistui blokkaamaan laukauksen kulmaksi. Ensimmäinen puoliaika oli suhteellisen tylsä, sillä laukauksia kohti maalia tuli nolla, ja oli selvää, että joukkueilta tarvittaisiin enemmän rohkeutta, jotta peli saataisiin ratkaistua.

Huolimatta Englannin painostuksesta toisen puoliajan alussa, oli Sveitsi se, jolla oli toisen puoliajan ensimmäinen tilaisuus, mutta Breel Embolon kesy laukaus päättyi Jordan Pickfordin torjuntaan. Sveitsi sai tunnin pelin kohdalla kaksi peräkkäistä kulmapotkua, mutta kumpikaan niistä ei johtanut mihinkään vaaralliseen tilanteeseen. Kävi kuitenkin selväksi, että Sveitsi oli ottanut pelin enemmän haltuunsa. Hetkeä myöhemmin Ruben Vargas yritti löytää Embolon rangaistusalueella, mutta Englanti selvitti pallon pois. Pian Sveitsi teki tuplavaihdon: Vargas ja Fabian Reider vaihtoon ja Silvan Widmer ja Steven Zuber kentälle.

Harry Kanelle näytettiin keltaista korttia, kun hän osui kyynärpäällä Sveitsin puolustajaa Manuel Akanjia kasvoihin, mikä osoitti Englannin hieman turhautuneen Sveitsin ylivoimasta. Sveitsin painostus tuotti lopulta tulosta, kun Dan Ndoye tuli läpi oikealta ja pisti boksiin pallon, joka ohjautui ja laskeutui Embolon jalkoihin, joka siirsi sen helposti avoimeen maaliin.

Englanti vastasi kolmosvaihdolla. Kieran Trippier, Konsa ja Mainoo vaihtoon ja Eberechi Eze, Cole Palmer ja Luke Shaw kentälle. Muutama sekunti vaihdon jälkeen peli tasoittui, kun Bukayo Saka leikkasi oikealta sisään ja pisti pallon takatolpan kautta sisään. Se oli Englannin ensimmäinen laukaus maalia kohti, ja se johti tasoitusmaaliin.

Pelin tempo kiihtyi huomattavasti Englannin tasoituksen jälkeen. Widmerille annettiin varoitus Palmerin pysäyttämisestä Englannin vastahyökkäyksen aikana. Tämän jälkeen Sveitsi hukkasi pallon ja tilanteesta vapaapotku Englannille, mutta se ei tavoittanut omia. Sveitsi pääsi nopeasti vastaiskuun epäonnistuneen vapaapotkun jälkeen, mutta Ndoyen laukaus meni korkealta yli. 1-1 varsinaisen peliajan jälkeen, kolme minuuttia lisäaikaa ja ottelu jatkoajalle.

Jatkoaika alkoi melko hiljaisella temmolla, ja tuntui, että molemmat joukkuueet kokivat, että heillä oli enemmän hävittävää kuin voitettavaa. Englanti oli hieman hyökkäävämpi, ja Declan Rice laukoi kaukolaukauksen kohti takakulmaa, mutta Yann Sommer Sveitsin maalissa torjui hyvin.

Sveitsi teki toisen vaihdon ja Denis Zakaria tuli kentälle. Sveitsin puolustuksen huono kommunikaatio antoi Englannille uuden mahdollisuuden. Jude Bellingham yritti kahdesti ja sai lopulta toisen laukauksen läpi vasurilla, mutta Sommer torjui vedon varmoin otteini.

Toinen jatkoaikavartti alkoi Sveitsin pallon hallinnalla. Molemmat joukkueet tekivät myös vaihtoja; Sveitsin Embolo vaihdettiin Xherdan Shaqiriin ja Englannin Kane Ivan Toneyhin, mikä viittasi siihen, että Englanti valmistautui mahdolliseen rangaistuspotkukilpailuun, kun otetaan huomioon Toneyn vaikuttava rankkarihistoria. Pian tämän jälkeen Englanti vaihtoi Phil Fodenin tilalle Trent Alexander-Arnoldin.

Sveitsillä oli hyvä tilaisuus, kun pallo tavoitti Widmerin, joka ei aivan saanut sitä haltuunsa, mutta onnistui hankkimaan kulman. Kulmasta seurasi laukaus tolppaan, joka oli yksi jatkoajan parhaista mahdollisuuksista. Sveitsi teki vielä kaksi vaihtoa ja painosti kovaa, mutta 120 pelatun minuutin jälkeen jatkoaika päättyi maalittomana ja ottelu meni rangaistuspotkukilpailuun.

Englanti aloitti ja Cole Palmer laukoi viileästi vasempaan kulmaan. Sitten tuli Akanjin vuoro Sveitsiltä ja huipputurnauksen pelannut puolustaja ampui todella heikon rangaistuspotkun, jonka Pickford torjui helposti. Bellingham toisena Englannin vetäjänä pisti pallon varmoin ottein maaliin. Sveitsi lähetti sitten ampumaan toisen keskuspuolustajansa Schärin, joka onnistui pistämään pallon maaliin. Saka Englannin kolmantena vetäjänä ja pallo maalissa.

Shaqirin vuoro Sveitsiltä, pallo maalissa ja Sveitsi edelleen pelissä mukana. Toney lisäsi onnistuneiden rangaistuspotkujensa määrää tekemällä Englannin neljännen maalin ja sitten Sveitsiltä tuli ampumaan Zeki Amdouni, joka onnistui myös maalinteossa. Alexander-Arnold oli kuitenkin se, joka nousi esiin ja varmisti Englannin joukkueelle välieräpaikan 5-3-voitolla rangaistuspotkukisan aikana. Se, ketä vastaan he kohtaavat, ratkeaa tänään myöhemmässä puolivälierässä, jossa Hollanti kohtaa Turkin.

Englanti – Sveitsi 2-1 rp. (1-1)

75′ 0-1 Breel Embolo
80′ 1-1 Bukayo Saka


Espanja - Englanti