Christian Eriksen teki näyttävän paluun jalkapallon EM-kisoihin kolme vuotta sitten tapahtuneen sydänpysähdyksen jälkeen. Slovenia-ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu Eriksen näpäytti samalla runsaslukuisia arvostelijoita, joiden mielestä hänen ei olisi pitänyt edes mahtua Tanskan avaukseen.

STUTTGART, Saksa. Christian Eriksen palasi EM-viheriöille tyylillä. Tanskan kapellimestari iski ottelun avausmaalin, organisoi joukkueensa hyökkäyspeliä ja valittiin pelin parhaaksi pelaajaksi, kun Tanska jakoi pisteet 1-1 tasapelissä Sloveniaan vastaan.

Loistopeli oli oiva näpäytys myös tanskalaista mediaa kohtaan, joka on EM-kisojen alla kritisoinut päävalmentaja Kasper Hjulmandia siitä, että tämä peluuttaa Erikseniä maajoukkueen avauksessa, vaikkei keskikenttäpelaaja ole juuri päässyt pelaamaan seurajoukkueessaan Manchester Unitedissa.

Samaa mieltä olivat myös jalkapallon-EM.fi:n Stuttgart Arenan ulkopuolella haastattelemat tanskalaiset fanit, jotka kokivat, että pelituntuman puutteen lisäksi maajoukkueen pelaaminen hidastuu liikaa, kun koko joukkue hakee hyökkäyksenrakentelussa vain Erikseniä.

Päävalmentaja Hjulmandilla ei kuitenkaan missään vaiheessa käynyt edes mielessä, etteikö hän peluuttaisi suurinta tähteään avauksessa.

– En ole koskaan epäillyt Christianin taitoja jalkapalloilijana. Ei tuon tason pelaajaa voi pitää piilossa, Hjulmand vastasi jalkapallon-EM.fi:lle.

– Hän on luonnonlahjakkuus, joka ymmärtää pelin rytmin. Hän on meidän pelimme sydän.

Vaikka Tanska jäi heikon toisen puoliajan takia tasapeliin, saanee päävalmentaja ainakin hetkeksi rauhan Eriksenin peluutuksiin liittyviltä kysymyksiltä.

Keskikentän kapellimestarin avausmaalilla oli sitä paitsi todella merkittävä symbolinen merkitys niin Tanskan maajoukkueelle kuin koko Tanskalle.

Eriksen oli Tanskan suurin tähti – jopa selvemmin kuin nykyään – myös edellisissä EM-kisoissa, joiden lohkovaiheen pelejä juutit saivat pelata kotonaan. Suomea vastaan pelattu turnauksen ensimmäinen ottelu päättyi Eriksenin osalta kuitenkin karulla mahdollisella tavalla, kun hän lyyhistyi kentän pintaan elottomana hetki ennen taukovihellystä.

Myöhemmin selvisi, että Eriksenin sydän oli pysähtynyt kesken pelin, ja hän oli ollut käytännössä kuolleena hetken aikaa. Kanssapelaajien ja Tanskan maajoukkueen lääkintähenkilökunnan nopeiden ja oikeaoppisten toimien ansiosta Eriksen saatiin kuitenkin defibrillaattorin avulla elvytettyä.

Kolme vuotta myöhemmin Eriksen palasi EM-kisoihin, kuin ihmeen kaupalla terveenä ja edelleen jalkapalloa pelaten, ja iski joukkueensa ensimmäisen maalin.

Keskikenttäpelaaja jopa vitsaili asiasta tanskalaisen TV2:n haastattelussa ottelun päätyttyä, sanoen että on jo nyt pelannut enemmän minuutteja EM-kisoissa kuin edellisellä kerralla.

– Tällä kertaa tarinani EM-kisoissa on hyvin erilainen viime kertaan verrattuna. Se on luonnollisesti iso asia minulle henkilökohtaisesti. Mutta onneksi olen pelannut paljon pelejä viime kerran jälkeen. Lähdin peliin luottavaisin mielin. Pelaaminen maallesi EM-kisoissa on aina spesiaalia, oli tilanne mikä tahansa, Eriksen sanoi medialle ottelun jälkeen.

131 A-maaottelua Tanskan paidassa pelannut Eriksen halusikin ottelun jälkeen kääntää huomiota pois omasta tilanteestaan ja keskittyä jalkapalloon – kuten minkä tahansa muunkin ottelun jälkeen tekisi.

– Se oli vain yksi ottelu muiden joukossa.

– Olen vain iloinen, että pystyin auttamaan joukkuetta. Mutta olisin iloisempi, jos olisimme saaneet kolme pistettä. Olisimme kaikki iloisempia.

Muiden Tanskan pelaajien reaktioista päätellen asiasta on kuitenkaan vaikea olla varma. Eriksenin joukkuetoverit nimittäin osasivat kyllä arvostaa maalin symbolista merkitystä. Ja kenties se omalta osaltaan alleviivaa myös keskikenttäpelaajan merkitystä maajoukkueelle.

– Olen niin iloinen Christianin puolesta, etenkin kaiken sen jälkeen, mitä viime EM-kisoissa tapahtui. Se on erityinen tarina, ja hän on erityinen pelaaja, Eriksenin kanssa Manchester Unitedissa ja maajoukkueessa pelaava Rasmus Höjlund totesi.


Espanja - Englanti