Espanja nappasi tyylikkään 2-1 voiton Ranskasta ja eteni jalkapallon EM-kisojen 2024 finaaliin. Avausjakson kaksi nopeaa maalia riitti, sillä passiivisesti pelannut Ranska ei onnistunut luomaan Espanjalle juuri minkäänlaista uhkaa.

Kaikki näytti siltä, että Didier Deschamps oli vähättelevistä puheistaan huolimatta aktivoittanut joukkueensa peliä. Että Kylian Mbappé, joka riskialttiisti jätti nenäänsä suojaneen kasvomaskin pois tästä ottelusta, oli täyden näkökentän takaisin saatuaan palannut omalle tasolleen. Että Ranska tekisi jälleen tarvittavan, ja iskisi turnauksen parhaan joukkueen, Espanjan, kanveesiin.

Ottelun alku kertoi tuttua tarinaa Les Bleusin otteluista. Espanja aloitti ottelun huomattavasti aloitteellisempana ja onnistui monipuolisella hyökkäyspelillään luomaan jo ensimmäisen viiden minuutin aikana kaksi loistopaikkaa. Ranska kuitenkin reagoi itselleen niin hyvin tutulla tavalla ja iski maalin kesken vastustajan pyörityksen.

Vain yhdeksän minuuttia oli pelattu, kun Ranska vaihtoi pelin painopistettä nopeasti ja onnistui pelaamaan Mbappén yksi vastaan yksi -tilanteeseen paitsioansassa epäonnistunutta Jesús Navasia vastaan. Ranskan tähtipelaaja onnistui saamaan jalkansa vapaaksi ja lähetti täydellisen keskityksen, jonka Randal Kolo Muani sai nikata avopaikasta tyhjään maaliin.

Maaliin Ranskan ilonaiheet sitten tiistai-iltana päätyivätkin. Hetken aikaa Ranska tuntui joukkueista vaarallisemmalta, mutta vetäytyi sitten tavanomaiseen kuoreensa ja antoi pelin hallinnan täydellisesti Espanjalle.

Ilta sai arvoisensa käänteen, kun pelin näyttävimmästä yksilösuorituksesta vastasikin Mbappén sijasta vasta 16-vuotias Lamine Yamal. Barcelonan laituri heitti pienellä vartaloharhautuksella Adrien Rabiot’n täysin kahville ja lähetti kahdestakymmenestäviidestä metristä upean kierteisen laukauksen Ranskan maalin yläkulmaan.

Vain viisi minuuttia myöhemmin Espanja osui uudestaan. Dani Olmo nappasi Navasin keskityksen irtopallon itselleen, ohitti Aurélien Tchouaménin hienosti ja laukoi tulisen vedon Jules Koundén jalan kautta maaliin.

Monipuolisesti hyökännyt Espanja oli johtoasemaan päästyään joukkueista selvästi parempi ja kontrolloi pelin virtausta. Ranska onnistui luomaan uhkaa lähinnä vastahyökkäyksistä, mutta niistäkin vain harvakseltaan. Espanja sen sijaan oli lähellä luoda ottelun vaarallisimman vastahyökkäyksen, kun Nico Williams oli vähällä karata läpiajoon. Mike Maignan kuitenkin puolusti isoa tilaa hienosti ja ehti katkaisemaan viime hetkellä.

Toisen jakson alussa Ranska vaikutti hetken aikaa saavan juonesta kiinni, mutta pian Espanja otti kontrollin takaisin. Käytännössä ainoat vaaranpaikat syntyivät espanjalaisten omista virheistä. Oma-aloitteisesti Ranska onnistui luomaan hyvin vähän.

Edes vaihdot eivät tuoneet Ranskan peliin mitään uutta. Deschampsia on pitkin turnausta syytetty äärivarovaisesta pelityylistä, ja Espanjaa vastaan se lopulta kostautui. Ranska ei edes tappioasemassa onnistunut käynnistämään prässipeliään, vaan vetäytyi ja odotti paikkoja vastaiskuihin. Espanja kuitenkin kontrolloi palloa niin hyvin, ettei niitä koskaan tullut.

Espanja puolusti mielellään kellosta minuutit pois pallollisena ja eteni EM-finaaliin lopulta täysin ansaitusti. Symbolisen sinettinsä peli sai viisi minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Mbappé pääsi ensimmäistä kertaa toisella puoliajalla juoksemaan Espanjan epäorganisoitunutta puolustusta vastaan, sai jalkansa vapaaksi ja laukoi pallon taivaan tuuliin.

Espanja kohtaa sunnuntaina pelattavassa EM-finaalissa joko Hollannin tai Englannin.

Espanja – Ranska 2-1 (2-1)

9′ Randal Kolo Muani 0-1
21′ Lamine Yamal 1-1
25′ Dani Olmo 2-1


Espanja - Englanti