Espanja jatkaa matkaa vuoden 2024 jalkapallon EM-kisojen välieriin kun se kaatoi isäntämaa Saksan. Mikel Merinosta tuli espanjalaisten sankari jatkoajan viimeisellä minuutilla. Saksa on nyt ulkona vuoden 2024 EM-kisoista.

Perjantaina 5. heinäkuuta Saksassa käynnistyivät vuoden 2024 jalkapallon EM-kisojen puolivälierät. Kotimaa kohtasi kovimman mahdollisen vastustajan Espanjan, ”moraalinen finaali”, joksi jalkapallon-em.fi:n yhteistyökumppani Marcus Birro (Expekt) ottelua on kutsunut. Kaksi EM-kisojen toistaiseksi parasta joukkuetta kohtasivat toisensa Stuttgartin MHP-areenalla.

Espanjalla oli vaikea alku otteluun, sillä Pedri joutui jättämään ottelun jo seitsemän minuutin pelin jälkeen ja tilalle tuli Dani Olmo. Ensimmäinen puoliaika oli erittäin tiukka ja tasainen. Kaksi huippujoukkuetta otti toisistaan mittaa, eikä paikkoja syntynyt juurikaan, sillä kentällä oli kaksi erittäin hyvin puolustavaa joukkuetta. Ensimmäinen puoliaika päättyikin tasalukemiin 0-0.

Tasatilanne rikkoutui Stuttgartissa heti toisen puoliajan alussa, vain kuuden minuutin pelin jälkeen. Koko kisojen ajan hyvässä vireessä ollut 16-vuotias Lamine Yamal oli maalin järjestelijänä kuten monta kertaa aiemminkin. Laitahyökkääjä piti palloa ja syötti sen täydellisesti juoksevalle Dani Olmolle, joka puolestaan pisti pallon suoraan verkkoon 1-0, hiljentäen saksalaisen kotiyleisön.

Julian Nagelsmann teki heti alkuun muutoksia Saksan hyökkäykseen ja lähetti muun muassa Nicklas Füllkrugin kentälle. Espanja kuitenkin hallitsi palloa varsin hyvin, ja pelasi saksalaisten aikaa pois. Saksalla oli muutama puolittainen tilaisuus, mutta todellinen tasoitus mahdollisuus syntyi vartti ennen loppua, kun vaihtopelaaja Füllkrug lirutti (!) pallon tolppaan, mutta Saksan epäonneksi se ei kuitenkaan mennyt maaliin.

Saksan seuraava tilaisuus tuli pian sen jälkeen, kun Espanja menetti pallon hallinnan ja Saksan Kai Havertz oli käyttää sen hyväkseen pistämällä pallon Unai Simonin yli verkkoon, mutta veto taittuu hieman yli maalin. Saksan piti kuitenkin jatkaa takaa-ajoa. Ja niin he tekivätkin, ja yritys viimein palkittiin, kun he tekivät maalin. 89. minuutilla. Saksan jatkopaikka toivo oli jo karkaamassa käsistä, kun Saksan tasoitusmaali tuli. Max Mittelstädt antoi pitkän poikittaissyötön Joshua Kimmichille, joka puski pallon Florian Wirtzille, joka puolestaan odotti takatolpalle ja pisti pallon puolittaisella laukauksella verkkoon, ja peli tasoihin.

Saksan tasoitusmaali vei ottelun jatkoajalle, ja ennakkoon tuntui siltä, että Saksalla oli eniten energiaa varsinaisen peliajan jälkeen, kun Espanja pelasi puolustusvoittoisemmin varsinaisen peliajan lopussa. Lisäajan ensimmäisellä puolikkaalla molemmilla joukkueilla oli yksi hyvä tilaisuus, kun Espanjan Mikel Oyarzabal laukoi boksin rajalta ohi ja Florian Wirtz pääsi ampumaan boksin sisältä, mutta pallo meni niukasti ohi.

Jatkoajan toisella puolikkaalla nähtiin kiistanalainen tilanne, jossa saksalaisen pelaajan laukaus osui espanjalaiseen käteen rangaistusalueella, mutta erotuomari Anthony Taylor kieltäytyi tarkistamasta tilannetta VARilta ja pysyi päätöksessään olla tuomitsematta rangaistuspotkua. Asia herätti reaktioita ainakin saksalaisten keskuudessa. Vähän ennen lisäajan loppua Saksa loi ottelun toistaiseksi parhaan tilaisuuden, kun Nicklas Füllkrug oli jälleen liikkeellä ja aiheutti kaaosta. Hyökkääjä painoi puolustajansa maahan ja puski pallon kohti maalia pakottaen Unai Simonin jälleen hyvään torjuntaan.

Simonin torjunta osoittautuikin äärimmäisen tärkeäksi. Sillä vain pari minuuttia Füllkrugin paikan jälkeen oli Espanjan vuoro yrittää ratkaisua ja siinä onnistuen. Dani Olmon täydellinen keskitys tavoitti Mikel Merinon, joka rangaistusalueella pääsi puskemaan 2-1 Espanjalle hiljentäen koko Saksan. Pusku oli täydellinen, ja se tapahtui 120. minuutilla, kun Saksa oli todellisissa vaikeuksissa.

Saksalaiset saivat kolme minuuttia lisäaikaa löytää myöhäisen tasoitusmaalin. Pitkästä syötöstä syntyikin ottelun viimeinen tilaisuus, kun Nicklas Füllkrug oli jälleen vauhdissa ja pääsi ensimmäisenä palloon. Hän lähetti pallon maali kohti, mutta se meni maalin ohi, ja Saksa joutui päättämään ottelun pettyneenä. Saksa on ulkona EM-kisoista kärsittyään raskaan jatkoaikatappion Espanjalle, joka on nyt ensimmäinen joukkue, joka pääsi vuoden 2024 EM-kisojen välieriin. Välieriin päästyään se kohtaa illan myöhäisessä puolivälierässä Ranskan ja Portugalin välisen ottelun voittajan.

Isäntämaan ja Toni Kroosin EM-seikkailu on ohi, sillä jälkimmäinen pelasi nyt pelaajauransa viimeisen jalkapallo-ottelun.

Espanja – Saksa 2-1 (ja.)

’51 1-0 Dani Olmo

’89 1-1 Florian Wirtz

’120 2-1 Mikel Merino


Espanja - Englanti