Historiansa ensimmäisen pelin jalkapallon EM-kisoissa pelannut Georgia aloitti arvokisataipaleensa pelokkaasti, mutta päästyään peliin mukaan laittoi Turkin ahtaalle. Arda Gülerin hirmukuti kuitenkin ratkaisi voiton Turkille.

Jo pelkästä EM-kisapaikasta soikeaksi onnesta muuttuneet georgialaiset joutuivat pettymään maan historian ensimmäisessä arvokisaottelussa, kun Georgia taipui niin ikään järisyttävän intohimoisen jalkapallomaan Turkin käsittelyssä.

Jo kansallislaulujen aikana oli mahdollista nähdä, mitä pelaaminen EM-kisoissa georgialaisille merkitsi. Tunteet olivat pinnassa niin katsomossa kuin kentälläkin, kun EM-debytantit hoilasivat intohimoisesti Tavisuplebaa.

Alussa näytti kuitenkin siltä, että Georgian pelaajat ennemminkin pelkäsivät tunteen paloa kuin antautuivat sille. Jo ennen ottelua joukkueen suurin tähti Khvicha Kvaratskhelia oli varoittanut joukkuettaan siitä, ettei tunteen voi antaa viedä liikaa. Guram Kashia puolestaan totesi peliä edeltävässä lehdistötilaisuudessa, etteivät pelaajat voi enää nauttia siitä, että ovat EM-kisoissa. Nyt on aika kilpailla, Georgian kapteeni sanoi.

Pelko siitä, että tunne veisi peliä näkyi karulla tavalla Georgian pelaamisessa. Ensimmäiset puoli tuntia joukkue oli passiivinen, varovainen ja pelokas, eikä juuri aiheuttanut Turkille ongelmia. Peliä oli pelattu vain kymmenen minuuttia, kun Kaan Ayhan pommitti ensimmäisen varoituslaukauksen Georgian maalin tolppaan.

Kun peli oli edennyt 25 minuuttia täydessä Turkin komennossa, Georgia joutui viimein antautumaan. Turkki pyöritti yhtä pitkistä hyökkäyksistään, jonka päätteeksi Mert Müldür pääsi tykittämään kauniin volleyn rangaistusalueen rajalta Georgian maalin yläkulmaan.

Vain kahta minuuttia myöhemmin ottelu näytti jo repeävän Turkin juhlakulkueeksi, mutta VAR koitui Georgian pelastukseksi. Georgia puolusti liian pelokkaasti ja Arda Güler pääsi puhkomaan debytanttijoukkueen puolustuslinjan. Real Madridin laituri löysi matalalla keskityksellään Orkun Cöckün, joka olisi voinut helposti viedä Turkin kahden maalin karkumatkalle. Hänen laukauksensa kuitenkin epäonnistui täysin ja muuttui syötöksi Kenan Yildizille, joka oli paitsiossa.

Vasta tässä kohtaa Georgia heräsi pelaamaan. Joukkue sai käytännössä koko ottelun ensimmäisen pallonhallintajaksonsa, joka päättyi myös Georgian historian ensimmäiseen arvokisamaaliin. Giorgi Kochorashvili harhautti hienosti Yildizin ja löysi keskityksellään Georges Mikautadzen, joka viimeisteli tyylillä.

Maali vapautti Georgian sen pelokkaasta olotilasta. Jakson viimeiset 15 minuuttia peli pyöri käytönnässä vain Turkin päädyssä. Mikautadze olisi voinut jo viedä maansa johtoon, mutta volleyveto hyvältä paikalta meni hieman ohi maalin.

Turkki hallitsi suurinta osaa avausjaksosta, mutta liikaa EM-kisahuumaa pelännyt Georgia vapautui takaiskun myötä ja osoitti, ettei se tullut Saksaan vain osallistumaan.

Georgian hyvä vaihe jatkui toisen puoliajan alussa, kun Kvaratskhelia oli vapauttaa Mikautadzen jälleen huippupaikkaan. Toissa kaudella Serie A:n parhaaksi pelaajaksi valitun Kvaradonan sijasta se oli kuitenkin Turkin tähtilaituri, joka nousi pelin ratkaisijaksi.

Yhdeksi näiden EM-kisojen läpimurtopelaajista povattu Güler sai pallon noin kolmenkymmenen metrin päässä Georgian maalista ja antoi vasurinsa viuhua. Upea kierteinen laukaus painui väkisin ohi Georgian tähtivahdin Giorgi Mamardashvilin ja vei Turkin 2-1 johtoon.

Jälkijunassa taistelemaan herännyt Georgia ei kuitenkaan antautunut. Kochorashvili oli jo haastaa Gülerin ottelun upeimmasta taidonnäytteestä, mutta hienon soolon päättänyt chippi pysähtyi Turkin maalin ylärimaan.

Draama ei loppunut siihen, vaan vielä lisäajalla Georgia loi kolme äärimmäisen hyvää maalipaikkaa ja nousi niiden myötä jopa Turkin edelle ottelun maaliodottamassa. Ensimmäisen rakensi tietysti Kvaratskhelia, joka yritti vielä sytyttää joukkueensa upealla haastolla ja matalalla keskityksellä, joka löysi tiensä Kochorashvilille. Tämän jatko avopaikasta suuntautui kuitenkin ohi.

Pelin viimeisellä minuutilla Lasha Dvali puski pallon Kvaratskhelian antamasta vapaapotkusta tolppaan, ja kuin Georgian fanien kärsimystä lisätäkseen Zuriko Davitashvili pääsi jatkotilanteesta ampumaan kohti tyhjää maalia, vain tällätäkseen pallon päin Turkin Samet Akaydinia.

Mamardashvili nousi seuranneeseen kulmapotkuun mukaan ja Kerem Aktürkoglu pääsi viimeistelemään vastahyökkäyksestä loppulukemat tyhjiin. Georgian fanit joutuivat lopulta pettymään rajusti, vaikka EM-kisadebyytti säilyykin ikuisesti heidän muistoissaan. Turkki, jonka kansalaisia asuu Saksassa joidenkin arvioiden mukaan yli kolme miljoonaa, pääsi sen sijaan juhlimaan todella helpottavaa voittoa edellisten EM-kisojen jättimäisen pettymyksen jälkeen.

Turkki – Georgia 3-1 (1-1)

25′ Mert Müldür 1-0
32′ Georges Mikautadze 1-1
65′ Arda Güler 2-1
90+7′ Kerem Aktürkoglu 3-1


Espanja - Englanti