Georgian miesten maajoukkue saavutti historiallisen virstanpylvään etenemällä pudotuspeleihin historiansa ensimmäisissä arvokisoissa jalkapallon EM-kisoissa 2024 Saksassa. Georgialainen oligarkki ja entinen pääministeri Bidzina Ivanishvili palkitsi joukkueen valtavalla rahapalkkiolla.

Georgian odottamaton 2-0 voitto Portugalista F-lohkon päätöskierroksella tarkoitti sitä, että historiansa ensimmäiseen arvoturnaukseen osallistuva Georgia eteni EM-kisojen neljännesvälieriin yhtenä parhaista lohkokolmosista.

Pudotuspelien avauskierroksella joukkue kohtaa Espanjan, joka on tähän asti ollut kenties turnauksen vakuuttavin joukkue.

Georgian entinen pääministeri Bidzina Ivanishvili on luvannut palkita joukkueen ja sen taustahenkilökunnan upeasta saavutuksestaan 30 miljoonalla Georgian larilla, mikä vastaa noin 10 miljoonaa euroa. Lisäksi Ivanishvili on luvannut kaksinkertaistaa tämän summan, jos Georgia onnistuu kaatamaan Espanjan ja etenemään EM-kisojen puolivälieriin.

Ivanishviliä pidetään yhtenä Georgian rikkaimmista ja vaikutusvaltaisimmista ihmisistä. Hänen omaisuutensa on arvioitu olevan noin kuusi miljardia euroa, millä hän olisi myös yksi maailman rikkaimmista ihmisistä.

Ivanishvili teki omaisuutensa 1990-luvulla Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen myymällä ensin tietokoneita Venäjällä ja siirtymällä sitten rahoitus- ja metallialalle monen muun oligarkin tavoin. Hänen taustansa on hyvin ristiriitainen, sillä Ivanishvilillä on väitetty olevan edelleen läheiset suhteet Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Ivanishvili perusti 2010-luvun alussa Georgian Dream -puolueen, joka voitti nopeasti suosiota melko keskelle sijoittuvana, Georgian tiivistä integraatiota Eurooppaan tukevana, puolueena. Puolue äänestettiin maan hallitukseen heti vuoden 2012 vaaleissa, minkä myötä Ivanishvilistä tuli Georgian pääministeri.

Entinen oligarkki kesti pestissään kuitenkin vain vuoden, minkä jälkeen hän vetäytyi politiikasta. Ivanishvilin on kuitenkin väitetty edelleen vetelevän naruista taustalla ja vaikuttavan sekä perustamansa puolueen että koko Georgian politiikkaan. Päästyään ensimmäistä kertaa hallitukseen Georgian Dream on alkanut hivuttautua oikealle, ja nykyisin puolue on tunnettu äärioikeistolaisesta ajatustavastaan, skeptisyydestään Euroopan integraatiota kohtaan ja läheisistä suhteistaan Venäjään.

Aiemmin tässä kuussa USA väitti Georgian Dream -puolueen demokratian sabotoimisesta.

Ivanishvilin kytkösten vuoksi moni kansainvälinen media on noteerannut hänen maajoukkueelle lupaamansa palkkion, mikä on entisestään kiihdyttänyt spekulaatiota hänen tekonsa tarkoitusperistä ja todellisesta vaikutusvallastaan georgialaisessa yhteiskunnassa.


Espanja - Englanti