Jalkapallon EM-kisojen 2024 B-lohkossa käydään päätöskierroksella kiihkeä kamppailu toisesta jatkopaikasta. Espanja on jo varmistanut lohkovoiton, mutta kaikki muut joukkueet voivat vielä lunastaa kakkospaikan ja suoran paikan pudotuspeleissä.

Panokset ovat valtavat, kun Italia ja Kroatia kohtaavat B-lohkon päätöskierroksen kamppailussa Leipzigissa. Kumpikin tietää, että ottelun voittaja on käytännössä varmasti pudotuspeleissä. Italian asetelmat otteluun lähdettäessä ovat paremmat, sillä sille riittää tasapelikin – ja jopa tappiolla maa saattaa selvitä neljännesvälieriin. Tämän mahdollisuuden voi kuitenkin tehdä tyhjäksi Albania, joka pelaa samaan aikaan ilman panosta pelaavaa Espanjaa vastaan. Voitolla Espanjasta Albania tarraisi kiinni pudotuspelipaikkaan.

B-lohkon voittaja pelaa neljännesvälierissä yhtä parhaista lohkokolmosista vastaan Kölnissä 30. kesäkuuta. B-lohkon kakkonen puolestaan kohtaa A-lohkon kakkosen päivää aiemmin Berliinissä.

Jos B-lohkon kolmanneksi tullut joukkue etenee pudotuspeleihin, pelaa se joko E- tai F-lohkon voittajaa vastaan Frankfurtissa tai Münchenissä.

Espanja

Espanja on jo varmistanut lohkovoittonsa ja pelaa neljännesvälierissä yhtä parhaista lohkokolmosista vastaan.

Italia

Italia on varmasti B-lohkon kakkonen, jos se ei häviä tänään Kroatialle. Tappiolla Italia putoaisi lohkon kolmanneksi, tai jopa neljänneksi, jos Albania voittaa samaan aikaan Espanjan. Lohkokolmosena Italialla olisi vielä mahdollisuus pudotuspeleihin, minkä takia myös pelin maalierolla on väliä.

Albania

Jos Albania voittaa Espanjan, on se lähes varmasti pudotuspeleissä. Albania voi olla jopa lohkokakkonen, jos Kroatia voittaa samaan aikaan Italian, mutta ei niin monella maalilla, että se siirtyisi maalieron turvin Albanian edelle. Albanialla on ennen päätöskierroksen otteluita kaksi maalia parempi maaliero kuin Kroatialla. Muilla Italia-Kroatia ottelun lopputuloksilla Albania olisi voittaessaankin lohkokolmonen, mutta neljällä pisteellä se silti todennäköisesti pääsisi pudotuspeleihin. Tappiolla Albania on varmasti ulkona pudotuspeleistä. Tasapelillä joukkue voi selvitä neljännesvälieriin, jos Kroatia ei voita Italiaa, jos Tšekki häviää Turkille ja jos Slovenia häviää Englannille.

Kroatia

Kroatian pitää voittaa Italia, jos se haluaa olla varma pudotuspelipaikastaan. Samalla sen on toivottavat, ettei Albania voita Espanjaa, sillä jos sekä Albania että Kroatia voittavat, on Albania lohkokakkonen ennen Kroatiaa – ellei Kroatia voita Italiaa niin runsasmaalisesti, että siirtyisi maalierovertailussa Albanian edelle. Mutta huolimatta Albanian tuloksesta Kroatia olisi neljällä pisteellä todennäköisesti jatkopeleissä, joko lohkokakkosena tai kolmosena. Tappiolla Kroatia on varmasti ulkona pudotuspeleistä. Tasapelillä Kroatia voi edetä vielä pudotuspeleihin parhaiden lohkokolmosten vertailussa, jos Albania häviää Espanjalle, Tšekki häviää Turkille ja Slovenia häviää Englannille ainakin kolmella maalilla.


Espanja - Englanti