Jalkapallon EM-kisojen C-lohkon teki kyseenalaista historiaa.

MÜNCHEN, Saksa.

Jalkapallon EM-kisojen 2024 C-lohko päätyy historiankirjoihin, eikä kovinkaan mairittelevista syistä. Siitä tuli tiistain päätöskierroksen myötä historian vähämaalisin lohko koko EM-kisojen historiassa.

Vuoden 2024 C-lohko toki jakaa kyseistä ennätystä vuoden 2016 C-lohkon kanssa, jossa pelasivat Saksan, Pohjois-Irlanti, Puola ja Ukraina. Nollapelien määrässä tuokaan lohko ei toki pärjännyt tämän vuotiselle, sillä tuolloin maalittomia otteluita pelattiin vain yksi, kun taas tänään Slovenia ja Englanti sekä Tanska ja Serbia pelasivat samanaikaisesti kaksi 0-0 tasapeliä.

Lohkossa tehtiin kuudessa ottelussa yhteensä seitsemän maalia. Varsinaista ilotulitusta ei siis lohkon peleissä nähty. Gareth Southgaten Englanti on tunnettu varovaisesti ja pragmaattisesta pelityylistään, mutta tämän vuoden painos Kolmen Leijonan joukkueesta tuntuu olevan jopa kaikkia aikaisempia ideaköyhempi ja passiivisempi. Ja nyt pelkojen tielle on liittynyt myös Kasper Hjulmandin Tanska, joka yhtä lailla pitää palloa, mutta tekee sillä harvoin mitään jännittävää. Kolme vuotta sitten Tanska eteni EM-kisojen välieriin viihdyttävällä futiksella, mutta tänä vuonna siitä ei ole nähty häivähdystäkään. Se toki tosin pudotuspeleihin jälleen kerran edenneita juutteja haittaa.

Serbia oli puolestaan lohkon alusta loppuun aivan onneton jalkapallojoukkue, jolla ei nykyvireessään olisi ollut mitään asiaa edes pelata näissä kilpailuissa. Slovenia puolestaan kyllä yrittää ihan kivasti, mutta tuntuu vain olevan itselleen hieman turhan kovassa paikassa.

Siitä huolimatta kolme joukkuetta eteni tästä lohkosta pudotuspeleihin – kiitoksia pitkälti passiivisen pelaamisen. Slovenia ja Tanska eivät kumpikaan voittaneet yhtään ottelua, mutta ovat silti molemmat pudotuspeleissä. 24 joukkueen formaatissa myös tappioiden välttäminen riittää usein pudotuspeleihin, ja niin kävi tälläkin kertaa, kun kolme tasapeliä palkittiin paikalla neljännesvälierissä.

Lohkon voitti Englanti viidellä pisteellä – surullinen suoritus sekin. Koko C-lohkossa nähtiin siis vain yksi voitto. Kuudesta ottelusta vain Serbian ja Englannin välinen avauskierroksen peli ei päättänyt tasapeliin, vaan – arvasitte kyllä – 1-0 voittoon.

Lohkon huipensi se, että tasapelistä toiseen marssineet Slovenia ja Tanska päätyivät lopulta toiselle ja kolmannelle sijalle tasapisteissä, identtisellä maalierolla ja jopa samalla määrällä keltaisia kortteja. Niinpä käyttöön otettiin viimeinen oljenkorsi, ja maiden välinen paremmuus ratkaistiin EM-karsintoihin perustuvalla rankingilla. Siellä sentään joukkueiden välille saatiin jotain eroa.


Espanja - Englanti