Jopa 75 000 Hollannin fania on kerääntynyt Dortmundiin seuraamaan tämän illan EM-välierää. Hollannin fanit ovat kenties näkyvimmät ja kuuluvimmat koko turnauksessa, ja luovat iloa ympärilleen. Heidän lukumääränsä saa kuitenkin kaupungin päättäjät varpailleen.
Jalkapallon EM-kisat 2024 ovat pelilliseltä viihdearvoltaan olleet ehkä heikoimmat vuosikymmeniin, mutta kannattajien näkökulmasta kyseessä on paras arvoturnaus sitten kesän 2016, jolloin EM- tai MM-kisat viimeksi pelattiin ilman merkittäviä rajoituksia liittyne matkustamiseen tai kisat järjestävään yhteiskuntaan.
EM-kisojen alussa skotlantilaiset ottivat näyttämön haltuunsa, kerääntyen massiivisin joukoin ja juhlien ympäri Saksaa – pelasi Skotlanti kyseisellä paikkakunnalla tai ei – ja jättäen itsestään hyvän kuvan lähes jokaiselle, joka heidät kohtasi. Vaikka skotlantilaiset juhlivat äänekkäästi ja antoivat oluen virrata, kohtelivat he maata, johon olivat matkustaneet, ja sen asukkaita kunnioittavasti, ymmärtäen, etteivät olleet kotonaan.
Arviolta jopa 200 000 skotlantilaista matkusti Saksaan kannustamaan maajoukkuettaan, ja heidän kunnioittava asenteensa sekä hyväntuulisuutensa keräsi rutkasti kiitosta. Münchenissä, jossa Skotlanti pelasi ensimmäisen ottelunsa, paikallinen poliisi kiitti skotlantilaisfaneja hyvästä käytöksestä. Kölnissä, johon Skotlanti matkusti toiseen lohkovaiheen otteluunsa, paikallinen sanomalehti Kölnische Rundschau julisti koko Kölnin rakastavan skotlantilaisia.
Skotlanti oli omalta osaltaan tärkeässä roolissa luomassa kisahuumaa, jollaista Eurooppa ei ole kokenut lähes vuosikymmeneen, jos koskaan. Skotlannin pudottua turnauksesta tuo valtikka on siirtynyt Hollannille. Hampurista Leipzigiin, Berliiniin, Müncheniin ja lopulta uudestaan Berliiniin hollantilaisfanit ovat luoneet lähes vertaansa vailla olevan tunnelman, joka on vain kasvanut ja kerännyt kierroksia turnauksen edetessä. Ennen kuin Hollanti pelaa keskiviikkona Englantia vastaan EM-kisojen välierässä Dortmundissa, kaupunkiin on saapunut noin 75 000 hollantilaista, vaikka vain 16 000 heistä on onnistunut saamaan lipun otteluun.
Myös Dortmundissa, kuten muissakin kaupungeissa, joissa Hollanti on pelannut, fanit järjestävät kuuluisan marssinsa kaupungin läpi ennen ottelua. Tämän jälkeen fanit jakautuvat niihin, jotka ovat onnistuneen hankkimaan pääsyn stadionille, ja niihin, jotka kerääntyvät kaupungin lukuisten julkisten näyttöjen ääreen nauttimaan tunnelmasta ja katsomaan peliä.
Mutta vaikka hollantilaisfanit tuovat Saksaan ehtaa kisahuumaa ja uskomatonta tunnelmaa, liittyy invaasioon kuitenkin myös ongelmia. Ne eivät kuitenkaan liity hollantilaisten käyttäytymiseen, vaan heidän lukumääräänsä.
– Meillä ei ole loputonta kapasiteettia vierailijoille EM-kisojen julkisilla katselupaikoilla, EM-kisojen järjestelyistä Dortmundissa vastaava Martin Sauer kertoi the Guardianille.
– Meillä on kapasiteettia noin 50 000 ihmiselle, mikä on todella paljon Dortmundin kokoiselle kaupungille. Mutta se ei välttämättä riitä. Joten meille voi tulla ongelmia ihmistne liikkumisen kanssa, eivätkä kaikki fanit välttämättä löydä paikkaa, missä katsoa peliä.
Mutta vaikka hollantilaiset saattavat aiheuttaa valtaamiensa kaupunkien infrastruktuurille ongelmia jo puhtaan määränsä vuoksi, käytöksellään he ovat sulattaneet saksalaisten sydämet – aivan skotlantilaisten tapaan, vaikka Saksan ja Hollannin välillä onkin historiallisesti ollut melko paljon vihanpitoa jalkapallon yhteydessä.
– Hollannin ja Saksan välillä on aina ollut tervehenkistä vastakkainasettelua, mutta musiikki, jota teen, me kutsumme sitä vain juhlamusiikiksi, ja se on paras tapa saada kaikki juhlimaan yhdessä, kertoi Rob Kemps, jonka mukaan jopa saksalaiset ovat oppineet pitämään Links Rechts -kappaleesta ja siihen liittyvästä koreografiasta.
Kemps on itse säveltänyt kappaleen, joka on näissä EM-kisoissa noussut hollantilaisten teemakappaleeksi. Kymmenet tuhannet hollantilaisfanit ovat synnyttäneet kenties tämän turnauksen ikimuistoisimmat videot, kun he ovat hyppineet kappaleen nimen mukaisesti (vasen oikea) vasemmalta oikealle ja takaisin täydellisessä sopusoinnussa.
Samaa on odotettavissa keskiviikkona Dortmundissa. Westfalenstadionilla kuuluisan keltaisen seinän odotetaan muuttuvan keskiviikkoiltana kokonaan oranssiksi, mutta päivän suurimmat oranssin bileet tapahtuvat silti jo ennen ottelua 75 000 hollantilaisen kerääntyessä hyppimään oikealta vasemmalle – ja takaisin.
Habt ihr schon genug „van Rechts naar links“ gesehen?
Nein!?! Dann viel Spaß 😉
🎶 Allemaal van links naar rechts
De tent, die wordt gemold 🎶#euro2024 #NothingLikeOranje #rouned— oranjefussball 🇳🇱 (@oranjefussball) July 2, 2024
De spelers op het veld springen samen met de duizenden Oranjefans op de tribune van links naar rechts op Snollebollekes. Het Olympiastadion in Berlijn heeft in haar lange en rijke geschiedenis veel gezien maar dit is uniek. Ja, het is een tamelijk banaal nummer maar het werkt en… pic.twitter.com/CrVQ1CjkFq
— Djeekop de Dichter ★ (@djeekopdicht) July 7, 2024
Urheilutoimittaja
juuso@sportnyhet.com
Jätä kommentti