ComeOn

Portugali on kovin mahdollinen vastustaja futsalin EM-kisojen pudotuspeleissä, mutta Suomen pelaajat ovat vain innoissaan siitä, että pääsevät kohtaamaan maailman huiput. Joukkueiden edellinen kohtaaminen antaa uskoa siihen, että Portugali kaatuu.

– Me oikeastaan toivottiin Portugalia, Suomen ensimmäisen maalin Sloveniaa vastaan tehnyt Juhana Jyrkiäinen sanoo.

Suomi pelaa tänään futsalin EM-kisojen puolivälierässä hallitsevaa maailmanmestaria ja Euroopan mestaria Portugalia vastaan. Kyseessä ei ole mikä tahansa ottelu, sillä tämä on ensimmäinen kerta, kun Palloliiton alainen miesten maajoukkue pelaa arvokisojen pudotuspeleissä.

Portugali on tällä hetkellä koko maailman paras futsaljoukkue. Suomen pelaajien päätä ei vastustajan taso tai pelin panokset kuitenkaan kylmää. Päinvastoin.

– Paras mahdollinen vastustaja, mutta me ollaan tosi onnellisia siitä, että päästään pelaamaan heitä vastaan. Jo kisojen alla, kun nähtiin meidän alkulohko, joka oli ylivoimaisesti turnauksen kovin lohko, oltiin vain fiiliksissä siitä. Senhän takia tänne on tultu, että päästän pelaamaan kaikista kovempia joukkueita vastaan. Nyt päästään elämään futsalpelaajan unelmaa, joukkueen kapteeni Panu Autio kertoi onnellisena medialle päivää ennen ottelua.

Oikeastaan koko joukkueesta huokui Suomen futsalhistorian isointa ottelua edeltävänä päivänä tietynlaista onnellisuutta ja iloisuutta, mutta myös innostusta. Hyökkääjä Miika Hosion olemus alleviivaa tunnelmaa, sillä ”Maagi” ei pysty pidättelemään hymyään istuessaan median tentattavana.

– Olo on hyvä ja olen innoissani huomisesta ottelusta, Hosio sanoo.

– On mahtavaa pelata maailmanmestaria vastaan. Toivottavasti tulee hyvä ottelu ja me voitamme sen.

Edellinen kohtaaminen antaa itseluottamusta – ”muistan sen kauhun niiden silmissä”

Suomella on toisaalta hyvä syy olla luottavainen ennen illan peliä. Kun joukkueet viimeksi kohtasivat EM-karsinnoissa, oli tuloksena 2–2 tasapeli. Suomi osoitti, ettei se pysty pelkästään horjuttamaan maailman parhaana pidettyä joukkuetta, vaan aidosti haastamaan sen voitosta. Suomi johti ottelua vielä kaksi minuuttia ennen loppua 2–0.

Jyrkiäinen muistaa ottelun hyvin. Ja ne muistot valavat uskoa siihen, että myös maailmanmestarit ovat kuolevaisia.

– Meillä on tuoreessa muistissa se 2-2 tasapeli niiden kotiluolasta. Pystyttiin pistämään ne ahtaalle ja oltiin tosi lähellä voittoa. Muistan edelleen sen kauhun niiden pelaajien silmissä, kun ne tajusivat, ettei tämä ole mikään läpihuutojuttu. Ne tajusi, että tämä Suomi on kova porukka.

Myös Autio on sitä mieltä, että hyvä aiempi kokemus Portugalista helpottaa illan otteluun lähtemistä. Lisäksi joukkueen kapteeni uskoo, ettei edellisessä kohtaamisessa nähty parasta mahdollista Suomea.

– Totta kai se tuo paljon itseluottamusta. Me tiedetään, että pystytään vielä paljon parantamaan.

Suomen kaikkien aikojen futsalpelaajan mielestä Portugali-kohtaaminen on kuitenkin vain yksi osa sitä palapeliä, jonka palaset antavat Suomelle itseluottamusta haastaa tasapäisesti maailman kovimpia joukkueita.

– Kaikki meidän aiemmat kokemukset, onnistumiset ja läheltä piti -tilanteet antaa uskoa ja itseluottamusta. Se itseluottamus ei varmasti ole ongelma tälle joukkueelle tässä vaiheessa, Autio sanoo.

Maajoukkueen päävalmentaja Mićo Martić on samaa mieltä. Kroatialainen kertoo, että aikaisemmin joukkue oli ehkä hieman liian nöyrä maailman parhaita joukkueita vastaan, mutta enää siitä ei ole pelkoa.

– Olemme jo pelanneet heitä vastaan, ja tiedämme, kuinka vaikeaa se on. Muistan, että olimme pelokkaita, mutta ottelu päättyi 2–2. Uskomme, että voimme voittaa kenet tahansa. Esimerkiksi Kazakstania vastaan (EM-kisojen alkulohkossa) hävisimme, mutta uskoimme voittoon.

Martić viittaakin kintaalla rankingsijoituksille ja aiemmille titteleille. Vain nykyhetkellä on merkitystä.

– Otteet kentällä kertovat totuuden, Martić sanoo Jalkapallon-EM.fi:lle.

Nälkää riittää vielä – Suomi on tullut EM-kisoihin voittamaan

Jo paikka EM-kisoissa oli Suomen futsalhistorian paras saavutus. Nyt futsalmiehet ovat kuitenkin laittaneet paremmaksi etenemällä turnauksen pudotuspeleihin. Jyrkiäinen kuitenkin tekee selväksi, ettei joukkueen nälkä ole tyydytetty. Suomi on tullut EM-kisoihin voittamaan, ei osallistumaan.

– Ei täällä kukaan ole juhlinut niin kuin oltaisiin mestaruus voitettu. Ei tämä ollut meille mestaruus, tämä oli minimitavoite. (–) Nopeasti katseet kohdistettiin Portugaliin ja on analysoitu heidän peliään ja pelaajiaan. Normaalit valmistautumiset on olleet käynnissä jo pitkään.

Hosio on samaa mieltä. Katseet on suunnattu tiukasti eteenpäin.

– Olemme täällä voittaaksemme. Keskityn vain seuraavaan peliin.

Vastustajan taso ei enää tässä kohtaa turnausta vaikuta. Jäljellä on vain Euroopan parhaat futsalmaat, joten kaikki ottelut ovat vaikeita. Jyrkiäisen mukaan Portugali olikin kaikista vaihtoehdoista paras.

– Me tunnetaan ne tosi hyvin. Tähän peliin on helpoin valmistautua, Jyrkiäinen toteaa.

Entä sitten se tunnelma? Vaikka ilmapiiri joukkueessa on jo nyt loistava, varaa ruuvin kiristämiseen vielä on.

– Tunnelma on erittäin hyvä, mutta se on vielä parempi, kun voitamme Portugalin, hyväntuulinen Hosio nauraa.

 

Lue myös: Portugali on maailman paras joukkue, jota Suomi lähtee kaatamaan omilla vahvuuksillaan – ”ollaan maailman parhaiten prässäävä joukkue”