ComeOn

Kuva: Bildbyrån

Miesten jalkapallon EM-kisat päättyivät sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, kun Gianluigi Donnarumma torjui Bukayo Sakan ratkaisevan rankkarin Italian ja Englannin välisessä EM-finaalissa. Euroopan mestaruus oli Italialle sen historian toinen, ja nosti maan yhteensä kuuteen arvokisavoittoon (neljä MM-kultaa, kaksi EM-kultaa).

EM-kisat olivat poikkeuskaudesta huolimatta – tai ehkä juuri sen takia – äärimmäisen viihdyttävät. Turnauksessa tehtiin enemmän maaleja kuin koskaan aikaisemmin ja mestaruuden voitti, ensimmäistä kertaa pitkään aikaan, iloista ja hyökkäysvoittoista jalkapalloa pelannut joukkue.

Myös moni yksittäinen pelaaja loisti turnauksen aikana uskomattoman kirkkaassa valokeilassa. Kuten aina, arvokisat nostivat koko maailman huomion keskipisteeksi niin uusia tulevaisuuden nimiä, jo tunnettuja tähtipelaajia kuin kokeneita, maajoukkueuraansa lopetteleviakin pelaajia.

Maalivahti

Gianluigi Donnarumma

Italialaisvahti valittiin Uefan komitean toimesta koko kisojen parhaaksi pelaajaksi. Vaikka Italian joukkueesta olisi voinut nimittää useammankin haastajan, on valintaa vaikea kyseenalaista. Vasta 22-vuotias huippuvahti pelasi uskomattomat kisat. Donnarumma ohjasi puolustustaan vakuuttavasti, otti useita huikeita torjuntoja ja hallitsi oman kuudentoista-alueensa ilmatilaa jumalallisesti. Kuin kirsikaksi kakun päälle maalivahti nousi joukkueensa ratkaisijaksi rankkarikisassa sekä Espanjaa että Englantia vastaan. Ensimmäinen maalivahti koskaan, joka on valittu EM-kisojen parhaaksi pelaajaksi.

Puolustus

Leonardo SpinazzolaGiorgio ChielliniLeonardo BonucciLuke Shaw

Spinazzola oli kisojen kenties suurin läpimurtopelaaja, ja yksi koko turnauksen viihdyttävimmistä seurattavista. Italialaisen turnaus päättyi harmittavasti leikkaushoitoa vaatineeseen vammaan puolivälierässä Belgiaa vastaan, mutta ennen sitä Spinazzola ehti vakuuttaa koko Euroopan osaamisellaan.

Chiellini ja Bonucci valtaavat topparin tontit yksinkertaisesti uskomattoman kauniin yhteispelinsä ansiosta. Kumpikin pelasi huikean turnauksen myös yksilötasolla, mutta esimerkiksi Englannin John Stones olisi ollut varsin pätevä haastaja kaksikolle pelkästään yksilöitä vertailtaessa. Chiellin ja Bonuccin yhteispeli on kuitenkin kuin taidetta, eikä erottamatonta kaksikkoa voinut erottaa toisistaan tähdistöjoukkueeseenkaan.

Oikealle laidalle jalkapallon EM -sivuston toimitus tekee hieman epäortodoksisen valinnan Shaw’n muodossa. Englantilaista ei ehkä reaalimaailmassa voisi istuttaa puolustuksen oikealle laidalle. Shaw kuitenkin osoitti dominoivilla otteillaan, että ansaitsee nimityksen kisojen tähdistöjoukkueeseen. Jos vasen laitapuolustaja pelaisi seuratasolla joukkueessa, joka pelaisi hyökkäävämpää jalkapalloa kuin Manchester United, saatettaisiin hänestä puhua yhtenä maailman parhaista laitapuolustajista.

Jos puolustukseen oltaisiin haluttu nimetä aidosti oikean puolen laitapuolustaja, olisi valinta osunut hienosti koko turnauksen puolustaneeseen Kyle Walkeriin. Kunniamaininnan ansaitsee myös Joakim Mæhle, jonka uskomattomat otteet nostivat puolustajan maailman laitapakkieliittiin.

Keskikenttä

JorginhoPedriMarco Verratti

Ensimmäinen kiinnitys keskikentälle on jalkapallon EM -sivuston mielestä kisojen paras pelaaja Jorginho. Chelsean keskikenttäpelaaja dominoi Italian pallollista pelaamista ja vastasi turnauksen alusta loppuun Gli Azzurrin pelin rytmittämisestä. Osoitus ”Radio Jorginhon” tärkeydestä saatiin välierässä, kun keskikenttäpelaaja ohjasi puheellaan joukkuetovereidensa käytännössä jokaista liikettä jatkoajan puolustustaistelun aikana.

Pedri puolestaan teki näissä kisoissa todellisen läpimurron kansainväliseen jalkapalloeliittiin. Barcelonan vasta 18-vuotias taikuri oli välieriin selvinneen Espanjan paras pelaaja, ja osoitti, että ilman vakavia takaiskuja hänestä tullaan kohisemaan vielä paljon.

Viimeisen paikan nappasi itselleen Italian Verratti. Loukkaantumisista kärsinyt PSG:n pelaaja aloitti kisat penkiltä, mutta avaukseen noustuaan hän oli järkähtämätön osa kisojen parasta keskikenttäkolmikkoa. Verrattilla on uskomaton kyky voittaa jokainen tilanne joko pelaamalla pallo omille tai pakottamalla vastustaja rikkeeseen. Virheitä ei ”Italian Xavilta” juuri nähty.

Lähimpänä Verrattin paikan anastamista oli Englannin Kalvin Phillips. Leedsin pelaaja oli Englannin pelinrakentelun pääarkkitehti ja loisti pallollisen pelin moottorina päästessään pelaamaan puolustavamman Declan Ricen vierellä.

Hyökkäys

Raheem SterlingPatrik SchickCristiano Ronaldo

Vaikka Harry Kane keräsi otsikot, oli Sterling Englannin hyökkäyslinjan tärkein ja ylivoimaisesti paras pelaaja. Kolmen maalinsa ja yhden maalisyöttönsä lisäksi Manchester Cityn laituri pakotti välierässä Simon Kjærin omaan maaliin, ja oli muutenkin ottelun paras pelaaja.

Koska hyökkääjiä mitataan ennen kaikkea maalien mukaan, menevät kaksi muuta paikkaa kisojen ainoille viisi maalia iskeneille pelaajille, Ronaldolle ja Schickille. Vaikka Portugali putosi jo neljännesvälierissä, on Ronaldo kisojen maalikuninkaana itseoikeutettu valinta tähdistöjoukkueeseen. Schick puolestaan nousi viimeistään näissä kisoissa suuren yleisön tietoisuuteen, ja nuoren tšekkiläisen urakehitystä Bayer Leverkusenissa tulee olemaan todella mielenkiintoista seurata.

Kunniamaininnan ansaitsee Italian Lorenzo Insigne mahtavasta piilolaiturin roolistaan.

Jalkapallon EM -toimituksen tähdistöjoukkue jalkapallon EM-kisoissa 2021:

Gianluigi Donnarumma

Luke Shaw – Leonardo Bonucci – Giorgio Chiellini – Leonardo Spinazzola

Pedri – Jorginho – Marco Verratti

Raheem Sterling – Patrik Schick – Cristiano Ronaldo