Päävalmentaja Roberto Martinez on nimennyt 26 pelaajan vahvuisen Portugalin EM-joukkueen 2024. Kapteeni Cristiano Ronaldo pelaa jo uransa kuudennet EM-kisat.

Roberto Martinez on valinnut joukkueen, jolla hän lähtee ensimmäisiin arvokisoihinsa Portugalin päävalmentajana. Vuonna 2016 Euroopan mestaruuden voittanut maa on jälleen yksi turnauksen suurimpia voittajasuosikkeja, jonka kohdalla suurin kysymysmerkki kohdistuukin siihen, miten Martinez onnistuu roolittamaan uskomattoman laajan pelaajamateriaalinsa – etenkin, kun Cristiano Ronaldo on edelleen mukana kantamassa joukkueen ykköshyökkääjän viittaa.

Puolitoista vuotta sitten Saudi-Arabiaan siirtyneen Ronaldon maajoukkueura näytti jo olevan ohi vuoden 2022 MM-kisojen jälkeen, mutta Martinez nosti historian eniten maaotteluita pelanneen miespelaajan takaisin maajoukkueeseen – ja luotsasi tämän EM-karsintojen toiseksi parhaaksi maalintekijäksi.

Ronaldosta tulee tänä kesänä historian ensimmäinen pelaaja, joka on nimetty kuuteen EM-turnaukseen. Jo viime kisoissa Ronaldosta tuli ensimmäinen pelaaja, joka oli pelannut viisissä EM-kisoissa, sillä niin ikään viiteen EM-lopputurnaukseen nimetty Iker Casillas istui yhdet EM-kisat kokonaan penkillä. Nyt Ronaldo kuitenkin kaappaa myös turnausmäärissä mitatun ennätyksen haltuunsa – peräti 20 vuotta sen jälkeen, kun hän pelasi EM-kisoissa ensimmäistä kertaa.

Ronaldo ei 39-vuotiaana ole kuitenkaan edes oman joukkueensa vanhin pelaaja. Sitä soihtua kantaa keskuspuolustaja Pepe, josta tulee 41-vuoden iässä EM-kisahistorian vanhin pelaaja, jos hän pääsee Saksassa kentälle.

Portugalilla on kokenutta tähtiloistoa lähes jokaiselle pelipaikalle, sillä joukkueen muihin avainpelaajiin kuuluvat muun muassa Bruno Fernandes, Bernardo Silva, João Félix, Rafael Leão, Diogo Jota ja Rúben Dias. Lisäksi Martinez päätti valita Portugalin EM-joukkueeseen Ronaldon tavoin Saudi-Arabiassa pelaavan Rúben Nevesin. Joukkueesta löytyy kuitenkin myös nuoruuden intoa, sillä tulevaisuuden huippusukupolven tähtipelaajat João Neves, Antonio Silva ja Fransisco Conceição ovat niin ikään mukana EM-joukkueessa.

Portugalin materiaali on niin laaja, että Martinezilla oli varaa jättää esimerkiksi Manchester Cityn Matheus Nunes ja Sporting Lissabonissa tuhojaan tehnyt Pedro Gonçalves kisajoukkueen ulkopuolelle. Heistä Nunes kuitenkin pääsi takaportin kautta EM-kisoihin, kun Otávio loukkaantui juuri turnauksen alla. Myös Bayern Münchenin Raphael Guerreiro joutuu jättämään turnauksen väliin loukkaantumisen takia.

Belgian kultaisen sukupolven kanssa MM-pronssia voittanut Martinez yrittää nyt nostaa Portugalin kultaisen sukupolven Euroopan mestariksi – viimeistä kertaa Ronaldon kanssa. Portugali pelaa kesän 2024 EM-kisoissa samassa alkulohkossa Turkin, Tšekin ja Georgian kanssa, ja on lohkonsa ylivoimainen ykkössuosikki.

Portugalin EM-joukkue 2024

Maalivahdit
Diogo Costa (FC Porto)
José Sá (Wolverhampton Wanderers FC)
Rui Patrício (AS Roma)

Puolutajat
António Silva (SL Benfica)
Danilo Pereira (PSG)
Diogo Dalot (Manchester United)
Gonçalo Inácio (Sporting CP)
João Cancelo (FC Barcelona)
Nélson Semedo (Wolverhampton Wanderers FC)
Nuno Mendes (PSG)
Pepe (FC Porto)
Rúben Dias (Manchester City)

Keskikenttäpelaajat
Bruno Fernandes (Manchester United)
João Neves (SL Benfica)
João Palhinha (Fulham FC)
Matheus Nunes (Manchester City)
Rúben Neves (Al-Hilal)
Vitinha (PSG)

Hyökkääjät
Bernardo Silva (Manchester City)
Cristiano Ronaldo (Al Nassr)
Diogo Jota (Liverpool FC)
Francisco Conceição (FC Porto)
Gonçalo Ramos (PSG)
João Félix (FC Barcelona)
Pedro Neto (Wolverhampton Wanderers)
Rafael Leão (AC Milan)