Jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailut, yleisesti tunnettuina EM-kisoina, ovat neljän vuoden välein järjestettävä jalkapalloturnaus, johon osallistuvat Euroopan parhaat maajoukkueet. Vuonna 1992 järjestetyt kisat tarjosivat kenties koko kisahistorian suurimman yllätyksen ja jännittäviä hetkiä katsojille ympäri maailmaa. Kuka voitti jalkapallon EM-kisat 1992? Katso vastaus alta.

EM-kisojen 1992 isäntämaa ja formaatti

EM-kisat vuonna 1992 pelattiin Ruotsissa 10. kesäkuuta – 26. kesäkuuta. Turnauksen formaattiin kuului kahdeksan maajoukkuetta, jotka oli jaettu kahteen lohkoon. Lohkovaiheen jälkeen kaksi parasta joukkuetta kustakin lohkosta eteni välieriin, ja voittajat kohtasivat toisensa finaalissa. Vuoden 1992 turnaus oli viimeinen, jossa osallistujamäärä oli rajoitettu kahdeksaan joukkueeseen, sillä vuoden 1996 EM-kisoissa joukkuemäärää laajennettiin kuuteentoista.

Turnauksen eteneminen

Lähestulkoon kaikkien katsojien yllätykseksi kisojen A-lohkosta jatkoon etenivät Pohjoismaat Ruotsi ja Tanska ennakkosuosikkien Ranskan ja Englannin jäädessä alkulohkoon. Ranskan ja Englannin kohtaloksi koitui lopulta keskinäinen tasapeli, joka jätti kummankin joukkueen kahteen pisteeseen. Tanska eteni lohkokakkosena pudotuspeleihin, vaikka se pelasi jokaisen lohkovaiheen ottelunsa tasan. Ruotsi nappasi lohkovoiton kaadettuaan yllättäen Englannin ja pelaten tasan Tanskan ja Ranskan kanssa.

Toisessa lohkossa pudotuspeleihin marssivat Hollanti ja Saksa ennen Skotlantia ja Itsenäisten valtioiden yhteisön jalkapallomaajoukkue, joka koostettiin käytännössä venäläisistä pelaajista sekä joistain vielä neuvostovallan alla olleiden maiden pelaajista.

Yllätysvoittaja Tanska

EM-kisojen 1992 voittajaksi kruunattiin Tanskan maajoukkue, joka yllätti jalkapallomaailman saavutuksellaan. Tanska ei ollut alun perin edes selvinnyt lopputurnaukseen, mutta Jugoslavian hylkääminen poliittisten levottomuuksien ja YK:n pakotteiden vuoksi avasi tanskalaisille paikan kisoihin vain muutamaa päivää ennen turnauksen alkua. Tanskan joukkue, joka oli kokoontunut yhteen pikahälytyksellä ja jota pidettiin altavastaajana, osoitti kuitenkin uskomatonta taistelutahtoa ja joukkuehenkeä.

Välierissä Tanska kaatoi ennakkosuosikkina pidetyn Hollannin rankkarikisan jälkeen 3-2 ja eteni finaaliin Saksaa vastaan, joka oli voittanut omassa välierässään Ruotsin. Saksa lähti finaaliin valtavana suosikkina, mutta tanskalaiset hyydyttivät naapurimaansa ja nappasivat historiansa ainoan arvokisavoiton maalein 2-0.

Tanskan joukkueen avainpelaajat

Tanskan mestaruusjoukkueessa oli useita avainpelaajia, jotka loistivat turnauksen aikana. Maalivahti Peter Schmeichel oli yksi turnauksen parhaista pelaajista, ja hänen panoksensa oli korvaamaton joukkueen puolustuksessa. Kim Vilfort, joka teki toisen maalin finaalissa, oli myös tärkeä hahmo sekä kentällä että joukkueen henkisenä tukena. Brian Laudrupin luova peli ja tekniset taidot olivat myös olennainen osa Tanskan menestystä.

Perintö ja merkitys

Tanskan yllätysvoitto on jäänyt jalkapallohistoriaan yhtenä suurimmista yllätyksistä kansainvälisissä turnauksissa. Se on tarina siitä, miten altavastaaja voi nousta voittoon yhteishengen ja päättäväisyyden avulla. Tanskan menestys vuoden 1992 EM-kisoissa inspiroi pienempiä jalkapallomaita ja osoitti, että mikä tahansa on mahdollista jalkapallon suurissa turnauksissa.