Velobet

Vuoden 2004 jalkapallon EM-kisat järjestettiin Portugalissa, ja ne tarjosivat yhden kaikkien aikojen suurimmista yllätyksistä jalkapallon historiassa. Turnauksen voittoon ylsi Kreikan maajoukkue, joka oli ennen kisoja pidetty selvänä altavastaajana. Kreikan triumfi on yksi esimerkki siitä, kuinka ennakkosuosikit voivat kompastua ja miten jalkapallossa pienetkin joukkueet voivat saavuttaa suurta menestystä.

Kreikan Matka Euroopan Huipulle

Kreikan jalkapallomaajoukkueen matka Euroopan mestariksi oli täynnä yllätyksiä ja jännittäviä hetkiä. Otto Rehhagelin valmentama joukkue näytti, mitä tiiviillä joukkuepuolustamisella ja melko yksinkertaisella, mutta täydellisesti toteutetulla pelitavalla voi saada aikaan lyhyessä maajoukkueturnauksessa. Moni piti Kreikan pelitapaa inhorealistisena ja äärettömän puuduttavana, minkä takia he eivät olisi suoneet joukkueen voittavan Euroopan mestaruutta. Toisaalta mikä tahansa pelityyli, joka saa niin suuren altavastaajan kuin Kreikan nousemaan koko Euroopan huipulle, on ansainnut jalkapalloyleisön täyden arvostuksen. Ja vaikka Kreikan pelitapa oli äärimmäisen puolustusvoittoinen, osoitti se myös kykyä iskeä ratkaisevat maalit tärkeillä hetkillä.

Lähes kaikkien yllätykseksi Kreikka voitti alkulohkonsa, jossa se kohtasi isäntämaa Portugalin, Espanjan ja Venäjän. Kreikkaa oli pidetty jopa koko lohkon heikoimpana joukkueena, mutta voitto Portugalista koko turnauksen avausottelussa siivitti sen mahtavaan lentoon. Seuraavassa pelissään Kreikka puolusti tärkeän tasapelin Espanjaa vastaan, ja vaikka joukkue hävisi päätöskierroksella Venäjällä, eteni se jatkoon lohkokakkosena Portugalin voitettua Espanjan.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Kreikka sai vastaansa Ranskan, joka oli jälleen ylivoimaisen suuri ennakkosuosikki Kreikkaa vastaan. Joukkue kuitenkin osoitti sisukkuutensa pitämällä Ranskan nollilla, ja eteni välieriin Angelos Charisteaksen puskumaalilla. Välierissä Kreikka sai vastaansa Tšekin, joka oli niin ikään selvä ennakkosuosikki. Ottelussa edettiin jatkoajalle maalittomassa tasatilanteessa, mutta Traianos Dellaksen kultainen maali jatkoajan ensimmäisen puoliskon lisäajalla vei Kreikan finaaliin.

Historiallinen Finaali

4. heinäkuuta 2004 pelatussa finaalissa Kreikka kohtasi jälleen Portugalin, joka oli kisojen alusta asti yksi suurimmista suosikeista. Lissabonissa pelattu finaaliottelu oli tiukka ja varovainen, jossa Portugali otti odotetusti hallinnan, mutta ei onnistunut murtamaan Kreikan puolustusmuuria. Ottelun ainoa maali syntyi vajaan tunnin pelin jälkeen, kun Angelos Charisteas puski Kreikan johtoon kulmapotkusta. Ottelun lopussa Portugali painoi päälle, mutta Kreikan puolustuslinja ja maalivahti Antonios Nikopolidis onnistuivat pitämään portugalilaiset maalittomina, ja näin Kreikka otti historiansa ensimmäisen arvokisavoiton jalkapallossa.

Kreikan Joukkueen Avainpelaajat

Kreikan menestyksen taustalla oli joukkueen vahva yhteishenki ja muutamat avainpelaajat, jotka nousivat esille kriittisillä hetkillä. Theodoros Zagorakis, joka valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi, oli joukkueen kapteeni ja keskikentän dynamo. Puolustuksen johtohahmo Traianos Dellas ja maalintekijä Angelos Charisteas olivat myös tärkeitä palasia Kreikan menestystarinassa. Kaikkein suurin vaikutus oli kuitenkin saksalaisvalmentaja Otto Rehhagelin luomalla pelitavalla ja pelaajien kyvyllä sitoutua siihen sataprosenttisesti, minkä ansiosta hyvätkään joukkueet eivät onnistuneet puhkomaan Kreikan puolustusta.

Turnauksen Vaikutus Jalkapalloon

Kreikan voitto EM-kisoissa 2004 muistetaan yhtenä suurimmista yllätyksistä jalkapallon arvoturnausten historiassa. Se muutti monien käsityksiä siitä, mitä voidaan saavuttaa tiiviillä joukkuepelillä ja kurinalaisella taktiikalla, vaikka tähtipelaajia ei olisikaan riveissä. Kreikan menestys on inspiroinut pienempiä jalkapallomaita uskomaan mahdollisuuksiinsa kansainvälisissä turnauksissa.


Bayern Munich - Arsenal
Manchester City - Real Madrid