Velobet

Jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailut, kansankielisemmin jalkapallon EM-kisat, ovat Euroopan jalkapalloliiton (UEFA) neljän vuoden välein järjestämä turnaus, johon osallistuvat Euroopan parhaat miesten maajoukkueet. Vuonna 2008 järjestetty turnaus oli järjestyksessään 13. miesten EM-turnaus, ja se järjestettiin Itävallassa ja Sveitsissä 7.–29. kesäkuuta. Tässä artikkelissa vastaamme kysymykseen, kuka voitti jalkapallon EM-kisat 2008.

Espanjan toinen Euroopan mestaruus ja dynastian alku

Espanja voitti jalkapallon EM-kisat vuonna 2008, päihittäen finaalissa Saksan maalein 1–0. Ratkaisevan maalin teki hieman yli puolen tunnin pelin jälkeen Fernando Torres, joka juoksi kiinni Xavin hienon läpisyötön ja nosti pallon yli vastaan tulleen Jens Lehmannin. Kyseessä oli Espanjan historian toinen Euroopan mestaruus; ensimmäisen kerran maa oli voittanut EM-kisat vuonna 1964, jolloin turnaukseen osallistui vain neljä joukkuetta. Espanjan mestaruus vuoden 2008 EM-kisoissa oli merkittävä myös sikäli, että se käynnisti maan kulta-ajan ja yhden historian merkittävimmistä dynastioista maajoukkuejalkapallossa. Europpan mestaruuden jälkeen Espanja voitti myös vuoden 2010 MM-kisat ja uudestaan EM-kisat vuonna 2012.

Espanjan joukkue, joka tunnetaan lempinimellään La Furia Roja, oli täynnä huippuluokan pelaajia, joiden yhteispeli ja taktinen osaaminen olivat avainasemassa voiton saavuttamisessa. Joukkueen päävalmentaja Luis Aragonés loi joukkueelle taktiikan, jossa korostettiin pallonhallintaa ja lyhytsyöttöpeliä, ja joka opittiin myöhemmin tuntemaan nimellä tiki-taka. Tämä Espanjan maajoukkue oli yhdessä Barcelonan luomassa jalkapalloevoluution uutta suuntausta, joka määrittäisi sen, miten peliä pelataan koko seuraava vuosikymmen.

Turnauksen kulku ja merkittävät ottelut

Espanjan tie mestaruuteen ei ollut helppo. Alkulohkossa joukkue kohtasi Venäjän, Ruotsin ja Kreikan. Espanja kuitenkin voitti kaikki kolme otteluaan ja eteni puhtaalla pelillä jatkoon. Puolivälierässä Espanja kohtasi Italian. Ottelu päättyi varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen tasan 0–0 ja Espanja joutui hakemaan voittoa rankkareista, joissa maa ei perinteisesti ollut menestynyt kovin hyvin. Rangaistuspotkukilpailussa Espanja oli kuitenkin vahvempi, voittaen 4–2, ja otti merkittävän henkisen askeleen kohti EM-finaalia.

Välierässä Espanja kohtasi jälleen Venäjän, jonka se oli jo kohdannut alkulohkossa. Espanja osoitti jälleen ylivoimansa voittamalla ottelun 3–0. Finaalissa vastaan asettui Saksa, joka oli yksi suurimmista suosikeista ennen turnauksen alkua. Finaaliottelu pelattiin Wienissä Ernst Happel Stadionilla, ja Espanja voitti ottelun Fernando Torresin maalilla 1–0.

Espanjan joukkueen avainpelaajat

Espanjan joukkueen menestyksen takana oli monia oman sukupolvensa parhaimpia pelaajia. Heitä olivat muun muassa finaalin ratkaisumaalin tehnyt Fernando Torres, keskikentän taituri ja turnauksen parhaaksi pelaajaksi valittu Xavi Hernández sekä joukkueen kapteeni ja upean turnauksen pelannut maalivahti Iker Casillas, jotka olivat kaikki ratkaisevassa roolissa Espanjan voiton varmistamisessa.

Lisäksi pelaajat, kuten David Villa, joka voitti kisojen maalikuninkuuden, Cesc Fàbregas ja Sergio Ramos olivat keskeisiä hahmoja Espanjan joukkueessa. Joukkueen yhtenäisyys ja tekninen taitavuus olivat esimerkkejä modernista jalkapallosta, ja ne muodostivat perustan Espanjan menestykselle.

Espanjan voitto vuoden 2008 EM-kisoissa oli merkittävä saavutus ja se muistetaan yhtenä maan suurimmista urheilusaavutuksista. Turnaus oli näyttämö uudenlaiselle jalkapallolle ja se muutti käsityksiä siitä, miten menestyksekästä jalkapalloa tulisi pelata.


Bayern Munich - Arsenal
Manchester City - Real Madrid