Jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailut, lyhyemmin jalkapallon EM-kisat, ovat Euroopan jalkapalloliiton (UEFA) neljän vuoden välein järjestämä turnaus, jossa Euroopan parhaat maajoukkueet kilpailevat mestaruudesta. Vuoden 2020 EM-kisat järjestettiin poikkeuksellisesti vuonna 2021 koronaviruspandemian vuoksi. Turnaus houkuttelee kerta toisensa jälkeen TV:n ääreen miljoonia katsojia ympäri maailmaa ja on yksi maailman arvostetuimmista jalkapallotapahtumista.

Kuka voitti jalkapallon EM-kisat 2020?

Italia voitti vuonna 2021 pelatut jalkapallon miesten EM-kisat 2020. Kyseessä oli maan historian toinen Euroopan mestaruus. Gli Azzurri, kuten Italian maajoukkuetta kutsutaan, onnistui kukistamaan finaalissa Englannin rankkareilla Wembley-stadionilla Lontoossa. Voitto toi Italialle kauan kaivatun toisen Euroopan mestaruuden, sillä maan edellinen mestaruus oli jo vuodelta 1968. Lisäksi voitto oli äärimmäisen tärkeä italialaisille faneille, sillä joukkue oli dramaattisesti jäänyt vuoden 2018 MM-kisojen ulkopuolelle. EM-kulta kuitenkin todisti, että Italia kuuluu edelleen kansainvälisen jalkapallon kirkkaimmalle huipulle.

Italian matka mestaruuteen

Italian joukkueen matka mestaruuteen oli vaikuttava, sillä se osoitti turnauksen aikana sekä vahvaa puolustamista että tehokasta hyökkäyspeliä. Joukkue voitti kaikki kolme alkulohkon otteluaan ja eteni pudotuspeleihin suvereenilla esityksellä. Italia ei kuulunut ennen turnaus suurimpien mestarisuosikkien joukkoon, mutta Roberto Mancinin valmentaman joukkueen upeat otteet lohkovaiheen aikana nostivat sen osakkeita niin jalkapallofanien, median kuin vedonlyöntiyhtiöidenkin silmissä.

Pudotuspeleissä Italia kohtasi ensimmäiseksi Itävallan, joka onnistui yllättäen pakottamaan tulevan mestarin jatkoajalle maalittomassa tasatilanteessa. Jatkoajalla Azzurri onnistui kuitenkin iskemään kahdesti ja voitti pelin yllättävän nihkeällä esityksellä 2-1.

Puolivälierissä Italia sai vastaansa turnauksen suurimpiin mestarisuosikkeihin kuuluneen Belgian. Tällä kertaa Azzurri oli huomattavasti valmiimpi ottelun tuomaan haasteeseen. Nicoló Barella ja Lorenzo Insigne veivät Italian kahden maalin johtoon jo ensimmäisellä puoliajalla. Romelu Lukakun kavennus oli lopulta laiha lohtu Belgialle, jonka turnaus päättyi puolivälieriin.

Välierissä Italia kohtasi Espanjan. Ottelua pidetään yleisesti vuoden 2020 EM-kisojen viihdyttävimpänä ja kovatasoisimpana. Federico Chiesa vei Italian johtoon tunnnin kohdalla, mutta Alvaro Morata tasoitti kaksikymmentä minuuttia myöhemmin ja pakotti pelin jatkoajalle. Etenkin jatkoajalla Espanja oli parempi, mutta vaikka se hallitsi ottelua, varsinaiselta peliajalta tuttu tehottomuus vaivasi joukkuetta pahasti. Ylivoimainen pallonhallinta ei lopulta tuottanut enempää maaleja, ja niin ratkaisua lähdettiin hakemaan rangaistuspotkukilpailusta. Italia upotti viidestä pilkustaan neljä Espanjan epäonnistuessa kahdesti ja jatkoi EM-finaaliin.

Finaali ja sen ratkaisuhetket

Finaaliottelu Englantia vastaan oli jännittävä ja täynnä dramaattisia hetkiä. Englanti siirtyi johtoon jo ottelun toisella minuutilla Luke Shaw’n maalilla, mutta Italia onnistui tasoittamaan toisella puoliajalla Leonardo Bonuccin maalilla. Varsinaisen peliajan ja jatkoajan päättyessä 1-1 ratkaisu siirtyi rangaistuspotkukilpailuun. Italialaismaalivahti Gianluigi Donnarumma nousi maansa sankariksi torjumalla kaksi Englannin yritystä, ja Italia nappasi Euroopan mestaruuden voittamalla rangaistuspotkukilpailun 3-2.

Turnauksen merkitys Italialle

Voitto oli erityisen merkittävä Italialle, sillä maa oli jäänyt pois edellisistä jalkapallon miesten arvokisoista, eli vuoden 2018 MM-kisoista. EM-kullan myötä Italia palasi jalkapallon kansainväliselle huipulle ja osoitti, että se kuuluu edelleen maailman eliittiin jalkapallossa. Turnaus oli myös osoitus Italian jalkapallon uudelleennoususta. Päävalmentaja Mancini olikin rakentanut joukkueelleen dynaamisen ja viihdyttävän pelitavan, joka nojasi täysin uudenlaiseen jalkapallo-osaamiseen ja eri tyyppisiin pelaajiin kuin mihin Italiassa oltiin totuttu.