Jalkapallon EM-kisojen 2024 välierät pelataan tämän viikon tiistaina ja keskiviikkona. Katso, mitkä joukkueet kohtaavat toisensa välierissä ja millaisista asetelmista joukkueet otteluihin lähtevät alta.

Jalkapallon EM-kisat 2024 ovat ratkaisuvaiheessa. Takana on 48 ottelua jalkapallojuhlaa, ja enää neljä joukkuetta on mukana taistelemassa Euroopan mestaruudesta.

EM-kisojen välierät pelataan tiistaina ja keskiviikkona. Kumpikin ottelu alkaa Suomen aikaa klo 22:00. Voittajat kohtaavat EM-finaalissa, joka pelataan tämän viikon sunnuntaina klo 22:00 alkaen Berliinissä.

Espanja – Ranska

Tiistain välierässä ovat vastakkain Espanja ja Ranska. Espanja on ollut kenties tämän turnauksen vakuuttavin joukkue, joka on ainoana joukkueena voittanut kisojen jokaisen ottelunsa. Lisäksi Espanja on turnauksen ykkönen tehtyjen maalien, luotujen maalipaikkojen ja riistettyjen pallojen määrässä. Myös maaliodottamaa Espanja on onnistunut luomaan eniten tässä turnauksessa.

La Roja lähtee ratkaisevaan välieräotteluun aina vaarallista Ranskaa vastaan kuitenkin hyvin siipirikkoisena. Joukkueen kapteeni Alvaro Morata, joka perjantain TV-lähetyksen mukaan sai keltaisen kortin ja olisi pelikiellossa, ei todellisuudessa tuota korttia saanut, ja on siis pelikelpoinen Ranskaa vastaan. Espanjan puolustus tulee kuitenkin olemaan hyvin varamiehinen, sillä sekä toppari Robin Le Normand että laitapuolustaja Dani Carvajal ovat pelikieltojen vuoksi sivussa. Etenkin oikean laidan Carvajal on valtava menetys, sillä juuri hänet Espanja olisi halunnut puolustamaan vasemmalta hyökkäävää Kylian Mbappéa vastaan.

Lisäksi Le Normandin Saksa-ottelussa korvannut Nacho on puolikuntoinen, eikä hänen pelikunnostaan ennen EM-välierää ole varmuutta. Pedri, joka loukkaantui puolivälieräottelun alkuhetkillä, on sen sijaan varmasti sivussa koko lopputurnauksen.

Ranska puolestaan tulee EM-välierään koko turnauksen parhaana puolustavana joukkueena. Les Bleus on päästänyt viidessä ottelussaan vain yhden maalin ja onkin turnauksen vähiten maaleja päästänyt joukkue. Myös päästetyn maaliodottaman perusteella Ranska on välieriin edenneistä joukkueista paras.

Ranskalla ei ongelmia pelikieltojen tai loukkaantumisten suhteen ole, joskin nenänsä turnauksen avausottelussa murtanut Mbappé ei ole vaikuttanut olevan aivan terävimmillään palattuaan kehiin kasvomaski naamallaan. Suuremmat ongelmat ovat kuitenkin hyökkäyspelin organisoinnissa, sillä Ranska on tehnyt viidessä ottelussa vain kolme maalia, joista kaksi on ollut vastustajan omia maaleja ja yksi tullut rangaistuspotkusta. Tämä ei kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä Ranska on luonut maaliodottaa turnauksessa neljänneksi eniten ja sillä on kaikista joukkueista eniten kosketuksia vastustajan rangaistusalueella.

Tiistain EM-välierässä nähdäänkin kahden ideologisesti hyvin erilaisen joukkueen kiehtova kamppailu, joista kummallakin on todella paljon potentiaalia vahingoittaa vastustajansa puolustusta.

Hollanti – Englanti

Myös Hollannin ja Englannin välisestä välierästä voi odottaa kutkuttavaa kamppailua, jossa toinen joukkue haluaa tuoda peliin vauhtia ja toinen hidastaa tempoa hinnalla millä hyvänsä. Kuten Didier Deschampsin Ranska, myös Gareth Southgaten Englanti luottaa tiiviiseen puolustuspeliin ja maalipaikkojen rajoittamiseen molemmissa päissä kenttää. Englanti ei ole kuitenkaan puolustuksellisesti ollut aivan yhtä vakuuttava kuin aiemmissa turnauksessa Southgaten alaisuudessa.

Kummassakin pudotuspeliottelussa materiaaliltaan selvästi heikompi vastustaja avasi maalinteon Englantia vastaan, ja vain Jude Bellinghamin ja Bukayo Sakan yksilösuorituksen ovat pitäneet Englannin edelleen mukana turnauksessa. Maaliodottamaa Englanti on päästänyt omiin noin maalin ottelua kohden.

Suuremmat ongelmat ovat kuitenkin hyökkäyspelissä. Englannin maaliodottama on välieriin edenneistä joukkueista ylivoimaisesti pienin, eikä joukkue ole missään kohtaan turnausta vaikuttanut aidosti uhkaavan vastustajansa puolustusta.

Englannin pelityylistä kertoo paljon se, että joukkue on antanut Portugalin jälkeen eniten syöttöjä turnauksen kaikista joukkueista, mutta ei ole onnistunut lyhyillä syötöillä murtautumaan juuri ollenkaan vastustajan muodon sisään. Englanti onkin lopulta ajautunut antamaan enemmän pitkiä palloja ottelua kohden kuin mikään toinen joukkue näissä EM-kisoissa.

Hollanti taas on turnauksen kolmanneksi tehokkain joukkue Espanjan ja Saksan jälkeen, ja luonut viidenneksi eniten maaliodottamaa. Maalipaikkoja joukkue on niin ikään luonut eniten Espanjan ja Saksan jälkeen. Vaikka myös Hollanti on ajoittain tuskaillut hyökkäyspelinsä kanssa, on se silti tilastollisesti turnauksen kolmanneksi paras joukkue hyökkäyksellisesti, ja tuleekin varmasti antamaan Englannin puolustukselle täyden haasteen.

Hollanti pyrkii pelaamaan eteenpäin huomattavasti vastustajaansa nopeammin, ja se onkin antanut selvästi vähiten syöttöjä kaikista välieriin edenneistä joukkueista. Puolustuksellisesti tämä ei ole kuitenkaan kostautunut kovin pahasti muutoin kuin niin ikään nopeatemposta vauhtifutista pelaavaa Itävaltaa vastaan, sillä Hollannin päästettyjen maalien odottama on samaa luokkaa Englannin kanssa.

Kummallakaan joukkueella ei ole tiedossa olevia loukkaantumishuolia tai pelikieltoja EM-välierän alla.

Jalkapallon EM-kisojen 2024 välierät

Tiistaina 9.7.
Klo 22:00: Espanja – Ranska (München)

Keskiviikkona 10.7.
Klo 22:00: Hollanti – Englanti (Dortmund)


Espanja - Englanti