Kesän 2022 naisten EM-kisojen välierät on pelattu, eikä jäljellä ole enää kuin Englannin ja Saksan välillä pelattava finaaliottelu. Pronssista ei näistä karkeloissa kamppailla lainkaan, vaan välierissä hävinneet Ruotsi ja Ranska jäivät yhdessä jaetulle kolmannelle sijalle.

Välierät tarjosivat taattua laatua ja jännitystä jalkapallon ystäville. Toinen tosin enemmän kuin ensimmäinen.

Kotiyleisö Sheffieldin Bramall Lanella osoitti villisti suosiotaan, kun Englanti teki selvää jälkeä Ruotsista. Vaikkakin Ruotsi on FIFA:n maailmanrankingin kahdeksas, eivät joukkueen esitykset edustaneet näissä kisoissa ihan sitä kirkkainta laatua. Näinpä Ruotsi sai taipua Englannille peräti 0–4.

Maalit Englannille tehtailivat Beth Mead, Lucy Bronze, Alessia Russo ja Fran Kirby. Tähtivahti Mary Earps oli myös onnistujien joukossa, sillä hän pystyi pitämään maalinsa tyhjänä Ruotsin kavennuspyrkimyksistä huolimatta.

Saksan ja Ranskan kohtaaminen olikin sitten astetta jännittävämpi ja vauhdikkaampi. Molemmat jalkapallon huippumaat pelasivat paikoitellen kerrassaan kaunista jalkapalloa, ja tempo pysyi korkeana alusta loppuun. Saksa oli tähän otteluun mennessä tehnyt puhtaasti selvää kaikista vastustajistaan eikä ollut ottanut verkkoonsa yhtäkään osumaa.

Ottelun ensimmäinen puoliaika meinasi päättyä 0–0 tilanteessa, mutta 40. minuutilla Saksan huippuhyökkääjä Alexandra Popp pääsi puskemaan pallon keskityksestä tolppien väliin. Ei tosin mennyt kuin viisi minuuttia, niin pahanteossa oli vuorostaan Ranskan Kadidiatou Diani. Diani täräytti pallon alun perin tolppaan, mutta siitä se kimposi maalivahti Merle Fromsin selkäpuolen kautta maaliin. Toisen puoliajan viimeisellä vartilla Alexandra Popp kuitenkin lopulta viimeisteli voittolukemat Saksan hyväksi.

Englannin joukkue hakee ensimmäistä mestaruuttaan Wembleyllä

Vuonna 2021 Wembleyn stadionilla koettiin suuria tunteita, kun Englannin miesten jalkapallojoukkue hävisi nippa nappa Euroopan mestaruuden Italialle rangaistuslaukauskisassa. Vain vuosi myöhemmin luvassa on eräänlainen revanssi, kun Englannin naiset kohtaavat samalla estradilla kultamittelössä väkivahvan Saksan.

Englannilla on finaalissa kiistämättömän tärkeä kotikenttäetu, mutta vastassa on Saksa, joka ei ole kertaakaan kisojen aikana joutunut pelaamaan tappioasemassa ja on Englannin tavoin päästänyt ainoastaan yhden maalin.

Englanti ei ole voittanut naisten tasolla kultaa kertaakaan, kun taas Saksalla on 12 kertaa järjestetyistä kisoista plakkarissa peräti 8 mestaruutta.

Lienee sanomattakin selvää, että sunnuntaina kumpikaan joukkue ei tahdo antaa tuumaakaan periksi.

Englannin ja Saksan tiet finaaliin

Miltä onkaan näyttänyt molempien joukkueen matka näissä EM-kisoissa? Katsotaanpas!

Englanti

  • Englanti – Itävalta: 1–0
  • Englanti – Norja: 8–0
  • Pohjois-Irlanti – Englanti: 0–5
  • Englanti – Espanja: 2–1
  • Englanti – Ruotsi: 4–0

Saksa

  • Saksa – Tanska: 4–0
  • Saksa – Espanja: 2–0
  • Suomi – Saksa: 0–3
  • Saksa – Itävalta: 2–0
  • Saksa – Ranska: 2–1

Englannin ja Saksan kultaottelu starttaa tänä sunnuntaina 31. heinäkuuta kello 19.00 Suomen aikaa. Ottelu lähetetään tuttuun tapaan sekä YLE TV2:ssa että YLE Areenassa.