Portugali korvaa Venäjän tänä kesänä pelattavissa jalkapallon naisten EM-kisoissa. C-lohkon muut joukkueet ovat Hollanti, Ruotsi ja Sveitsi.

Pitkään jatkunut epävarmuus Venäjän osallistumisesta vuoden 2022 jalkapallon naisten EM-kisoihin ratkesi vihdoin. Uefan toimeenpanoelin tiedotti maanantaina päättäneensä sulkea Venäjän Englannissa pelattavan lopputurnauksen ulkopuolelle.

Venäjän kaikki maajoukkueet ovat olleet suljettuina kaiken kansainvälisen jalkapallotoiminnan ulkopuolelle siitä asti, kun Venäjä helmikuussa hyökkäsi Ukrainaan. Siitä huolimatta virallista päätöstä Venäjä sulkemiselle pois kesän EM-kisoista ei ollut annettu. Nyt on kuitenkin selvää, ettei maa osallistu naisten EM-kisoihin.

Venäjän paikan lopputurnauksen C-lohkossa ottaa Portugali, jonka Venäjä voitti EM-karsintojen pudotuspelivaiheessa ja otti näin viimeisen paikan EM-kisoissa. Täten Portugali oli melko luontainen valinta Venäjän korvaajaksi.

Helppoa lohkoa Portugali ei missään nimessä saa, sillä sen kanssa samassa lohkossa pelaavat hallitseva Euroopan mestari Hollanti, maailmanrankingin kakkosmaa Ruotsi ja Sveitsi. Vain lohkon kaksi parasta jatkaa pudotuspeleihin.

Portugali ja Ruotsi kohtasivat Algarve Cupin ottelussa helmikuussa, jolloin Ruotsi oli parempi lukemin 4–0. Ruotsin päävalmentaja Peter Gerhardsson kertoi olevansa tyytyväinen Uefan päätökseen sulkea Venäjä EM-kisojen ulkopuolelle.

– Kuten myös silloin, kun Venäjä suljettiin kansainvälisen jalkapallotoiminnan ulkopuolelle ensimmäistä kertaa, myös tällä kertaa annan täyden tukeni tälle päätökselle, kun ottaa huomioon, mitä Ukrainassa on tapahtunut ja tapahtuu edelleen. Ja kuten myös silloin, ajatukseni ovat edelleen Ukrainan asukkaiden parissa. Toivon, että sota loppuu mahdollisimman nopeasti, Gerhardsson sanoi EM-fotboll.se -sivuston mukaan.

– Jos ajatellaan asiaa vain urheilulliselta kannalta, on hyvä, että olemme lopulta saaneet lopullisen päätöksen kesän EM-kisoihin liittyen. Nyt meillä on mahdollisuus jatkaa valmistelujen parissa työskentelyä ja analysoida tulevan kesän vastustajia, Gerhardsson jatkoi.

Jalkapallon naisten EM-kisat pelataan 6.–31.7. Englannissa. Suomi on mukana lopputurnauksessa ja pelaa kisojen B-lohkossa yhdessä Espanjan, Tanska ja Saksan kanssa.


Espanja - Englanti