Portugali aloitti jalkapallon EM-kisat nihkeällä 2-1 voitolla Tšekistä. Joukkueen pallollinen pelaaminen vaikutti hitaalta ja jopa saamattomalta, mutta riitti kuitenkin voittoon Fransisco Conceicaon viimeisen minuutin maalin myötä.

Portugali otti heti ottelun alusta hallintaansa. Roberto Martinezin joukkue pyöritteli ja pyöritteli Tšekin valuessa alas ja ottaessa tahallaan vastaan. Varsinaisia vaaran paikkoja Portugali ei kuitenkaan hitaalla pallonliikuttelullaan onnistunut luomaan. Eniten uhkaa loi Rafael Leão muutamalla hyvällä haastolla, joista ei kuitenkaan syntynyt mitään valmista.

Vasta 25 minuutin jälkeen Tšekki pääsi ensimmäistä kertaa pallollisena Portugalin hyökkäyskolmannekselle, ja heti Portugali oli iskeä vastahyökkäyksen muodossa. Brunon Fernandesin poikittaissyöttö ei kuitenkaan aivan tavoittanut Leãota maalin edestä.

Hetkeä myöhemmin Fernandes tarjoili kenties turnauksen tähän asti komeimman läpisyötön Cristiano Ronaldolle, mutta Portugalin kaikkien aikojen maalintekijä ei onnistunut viimeistelemään läpiajosta. Seuraavasta Portugalin hyökkäyksestä Ronaldo itse namutteli upean kantapääsyötön Vitinhalle, mutta Robin Hranac ehti viime hetkellä viimeistely-yrityksen eteen.

Jakson loppua kohden Portugalin hyökkääminen alkoi hidastua ja pelin tempo muuttui kävelyksi. Portugalilla ei kuitenkaan tuntunut olevan mikään kiire. Joukkueen tekeminen vaikutti siltä, että se oli itsevarmaakin itsevarmempi siitä, että jossain kohtaa maali syntyisi.

Portugali piti avausjaksolla palloa 70-prosenttisesti, loi kymmenen maalipaikkaa Tšekin yhtä vastaan ja voitti maaliodottaman 0,88–0,02.

Toisella puoliajalla Portugalin pelaaminen muuttui entistäkin hitaammaksi. Aivan liian usein jopa kuusi pelaajaa vain seisoi Tšekin puolustuslinjassa ja odotti, että pallollinen pelaaja taikoisi jotain ihmeellistä.

Tunnin kohdalla taikatemppu meinasi onnistua, kun oudossa laitapuolustaja-keskikenttäpelaaja hybridiroolissa pelannut João Cancelo pelasi ihanalla pikkukosketuksella Bernardo Silvan vapaaksi Tšekin boksiin. Silva ei kuitenkaan huippupaikasta huolimatta suostunut laukomaan itse, vaan yritti kääntää poikittaissyötön, jonka Tšekin puolustus katkaisi.

Hetkeä myöhemmin Tšekki pääsi rakentelemaan ensimmäistä kunnon hyökkäystään toisella puoliajalla – ja iski heti ottelun kuvaa ajatellen shokeeraavan maalin. David Douderan keskitys leijui Portugalin rangaistusalueen yli Vladimir Coufalille, joka pudotti boksin rajalle Lukas Provodille. Slavia Prahan keskikenttäpelaaja jatkoi näiden EM-kisojen kaukolaukauskimaraa upottamalla hienon kierteisen kudin Portugalin maaliin.

Tšekin riemua ei kuitenkaan kestänyt pitkään, sillä vain kuusi minuuttia myöhemmin Portugali lopulta onnistui. Joukkue pääsi pitkästä aikaa vauhdilla Tšekin rangaistusalueelle ja venyttämään Tšekin pakkaa. Vitinha keskitti kohti takatolppaa ja Nuno Mendes puski pallon takaisin keskelle. Jatkotilanteessa ei ollut yhtään Portugalin pelaajaa, mutta hätäisesti tilanteen pelannut maalivahti Jindrich Stanek törmäili Hranacin kanssa ja pallo kimposi kaksikon kautta Tšekin omaan maaliin

Portugali jatkoi johto-osuman jahtaamista, mutta ilman, että olisi pystynyt luomaan merkittävää uhkaa. Hetki ennen varsinaisen peliajan loppua vaihtopelaaja Diogo Jota pääsi jo tuikkaamaan pallon Tšekin maaliin, mutta tilannetta oli edeltänyt Ronaldon paitsioasema.

Lisäajalla Portugali kuitenkin onnistui. Tšekille jäi viheltämättä melko selvä vapaapotku hyökkäysalueella ja Portugali käynnisti nopean hyökkäyksen. Vaihdosta sisään tullut Pedro Neto käänsi pallon kohti maalia ja jotenkin se lirui heittäytyvän Hranacin jalkojen välistä toiselle vaihtopelaajalle Fransisco Conceicaolle, joka pääsi viimeistelemään helposti.

Portugali – Tšekki 2-1 (0-0)

62’ Lukas Provod 0-1
69’ Robin Hranac 1-1 (om.)
90+2′ Fransisco Conceicao 2-1


Espanja - Englanti