Ranska kohtaa Espanjan vuoden 2024 EM-kisojen välierissä. Portugalia vastaan pelattu puolivälieräottelu päättyi rangaistuspotkukilpailun jälkeen, jossa ranskalaiset tekivät viidestä rankkarista viisi ja pääsivät näin jatkamaan kisataakkaansa.

Yksi iso peli toisensa jälkeen. Stuttgartissa pelatun Espanja-Saksa-ottelun jälkeen oli vuorossa Portugali-Ranska-ottelu Hampurissa, jossa etsittiin Espanjalle vastustaja tulevaan EM-välierään. Ranska oli ennakkoon pieni suosikki, vaikkakin Portugali on näyttänyt turnauksen aikana vahvalta.

Portugali aloitti paremmin hyökkäyksessä, ja Rafael Leao oli luova vasemmalla laidalla. He eivät luoneet suuria mahdollisuuksia, mutta olivat hieman röyhkeämpiä hyökkäyspelissään. Yleisesti ottaen nähtiin laadukasta peliä, mutta kaksi melko ”pelokasta” joukkuetta, jotka eivät ottaneet liian suuria riskejä. Ranska siirsi puoliajan jälkeen asemiaan eteenpäin ja alkoi sitten hallita peliä yhä enemmän pidemmillä hyökkäyksillä.

Ensimmäisellä puoliajalla kummallakaan joukkueella ei ollut kovin kummoisia maalipaikkoja, ja näin se jäikin maalittomaksi. Toisella puoliajalla Portugali loi ensimmäisellä 15 minuutilla parhaat maalipaikat, mutta Mike Maignan Ranskan maalissa piti joukkueensa pelissä pelissä. Sitten peli kääntyi toiseen suuntaan ja Randall Kolo Muani oli lähellä viedä Ranskan johtoon, mutta portugalilainen keskikenttäpelaaja Ruben Dias pystyi blokkaamaan vedon. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Eduardo Camavingalla oli loistava tilaisuus boksin sisällä, mutta hänen laukauksensa meni niukasti ohi Ranskan maalin.

Ottelu oli ensimmäisellä puoliajalla vailla mahdollisuuksia, mutta avautui toisella puoliajalla. Ousmane Dembélé vaihdettiin Ranskalle viimeisellä 25 minuutilla, ja hän oli luova oikealla laidallaan, mikä auttoi ranskalaisia hallitsemaan palloa enemmän ja luomaan pidempiä hyökkäyksiä Portugalin kenttäpäädyssä. Portugali sai kuitenkin viimeiselle vartille pelinsä kasaan.

Viimeinen vartti oli hallittua, ja joukkueilla oli kummallakin muutamia maalintekoyrityksiä, mutta kuitenkaan onnistumatta maalinteossa varsinaisella peliajalla. Päivän toinenkin puolivälierä meni siis myös jatkoajalle.

Portugali piti palloa hallussaan suurimman osan jatkoajan ensimmäisestä puolikkaasta, ja sillä oli paras tilaisuus, kun Rafael Leao oli lähellä nostaa Portugalin johtoon, mutta Dayot Upamecano torjui Milan-tähden laukauksen. Lisäajan toisella puolikkaalla Didier Deschamps päätti yllättäen vaihtaa Bradley Barcolan Kylian Mbappén tilalle. Barcola tuli sisään tuoreilla jaloilla ja haastoi kerran, mutta muuten hän joutui keskittymään puolustamiseen ja siihen, että Ousmane Dembélé haastoi enemmän oikealla. Dembélé oli kentän paras pelaaja hänen tultuaan kentälle, ja hän oli ranskalaisten toivo, mutta viimeistely petti joka kerta hienojen soolojuoksujen jälkeen.

Nuno Mendesillä oli jatkoajan toisen puolikkaan paras tilaisuus, mitä hän ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään. Ottelu jatkuikin rangaistuspotkukilpailuun, joka oli Portugalille jo tuttua puuhaa neljännesvälierä kierroksen voitosta Sloveniaa vastaan, jossa maalivahti Diogo Costa onnistui torjumaan kolme (!) rangaistuspotkua, ja sen ansiosta Portugalilla näytti olevan etulyöntiasema rangaistuspotkukilpailuun lähdettäessä.

Ranska voitti kolikonheiton ja pääsi ampumaan ensin. Ousmane Dembélé astui esiin ja veti ensimmäisen rangaistuspotkun. Portugalin ensimmäisenä vetäjänä toimi Cristiano Ronaldo, joka myös onnistui maalinteossa. Molemmat joukkueet tekivät maalin myös toisella kierroksella ja Ranska jatkoi maalintekoa myös kolmannella kierroksella. Mutta sitten oli Portugalin Joao Felixin vuoro, joka laukoi pallon tolppaan ja näin missaten illan ensimmäisen rangaistuspotkun.

Kun Bradley Barcola sitten teki maalin Ranskalle, Portugali oli kovan paineen alla. Mutta Nuno Mendes laittoi pallon verkkoon ennen kuin Ranska pääsi viidennelle kierrokselle, jossa Theo Hernandez veti Ranskan viidennen rangaistuspotkun. Hän ei erehtynyt ja painoi pallon kliinisesti maaliin ratkaisten puolivälieräottelun.

Ranska jatkaa matkaa vuoden 2024 EM-kisojen välieriin, ja seuraavalla kierroksella 9. heinäkuuta Münchenissä odottaa Espanja. Huomenna Hollanti kohtaa Turkin ja Englanti ottaa yhteen Sveitsin ratkaistakseen joukkueet toiseen välierään. Portugalin ja Cristiano Ronaldon EM-taakka tuli päätökseen.

Portugali – Ranska 0-1 (rp.)


Espanja - Englanti