Ranska joutui kärsimään todella hyvän ottelun pelannutta Itävaltaa vastaan, mutta otti siitä huolimatta voiton mestarillisin elkein EM-kisojen 2024 avausottelussaan Düsseldorfissa maanantai-iltana.

Ranska aloitti pelin, kuten Ranska aloittaa pelit. Tunnustellen, hakien tuntumaa vastustajaan. Ja iskien aivan yhtäkkiä. Vain kymmenen minuutin pelin jälkeen Theo Hernandezin nousu alusti loistopaikan Kylian Mbappelle, mutta Patrick Pentz onnistui torjumaan vedon kulmapotkuksi.

Joidenkin arvostelijoiden Ranskan heikoimpana lenkkinä pitämä Hernandez aloitti ottelun upeasti, ja oli heittämällä kentän paras pelaaja ensimmäisen jakson avauspuoliskolla. Yksi hänen nousuistaan loi toisenkin huipputontin Ranskalle, mutta yksikään hyökkääjistä ei ehtinyt viimeistelemään matalaa keskitystä maalin edestä.

Työteliäs Itävalta alkoi saada hieman momentumia Ranskan terävän alun jälkeen, ja reilun puolen tunnin pelin jälkeen joukkue loi siihenastisen ottelun parhaan maalipaikan. Michael Gregoritsch siirtyi leveyteen ja pääsi keskittämään. Pallo löysi Marcel Sabitzerin, joka pudotti hienosti yhdellä kosketuksella Christoph Baumgartnerille. Maali näytti jo varmalta, mutta jotenkin ensimmäistä arvoturnaustaan Ranskan ykkösvahtina pelaava Mike Maignan ulotti kengänkärkensä laukauksen tielle.

Vain kaksi minuuttia myöhemmin Ranska otti johdon. Mbappe kiihdytti oikealla laidalla ja pääsi lähettämään voimakkaan keskityksen, jonka Maximilian Wöber epäonnekseen puski omaan maaliinsa. Ranska oli jälleen tehnyt Ranskat ja rankaissut heti, kun sen vastustaja oli jättänyt oman paikkansa käyttämättä.

Hetki ennen taukoa Mbappe aiheutti vielä lisää ongelmia Itävallan puolustukselle, mutta Real Madridiin siirtyvä kärki kompuroi kiertäessään Pentziä, eikä onnistunut viimeistelemään toista maalia Ranskalle.

Mbappe jatkoi itselleen ominaisia tekoja myös toisen puoliajan alussa, kun hän voitti kaksinkamppailussa Kevin Danson ja karkasi vastustamattomalla nopeudellaan läpiajoon. Tällä kertaa viimeistelyssä oli kuitenkin paljon toivomisen varaa, sillä veto karkasi selvästi maalin ohi.

Tunnin kohdalla Itävallan päävalmentaja Ralf Rangnick pyrki piristämään joukkuettaan vaihtojen avulla, ja onnistui siinä hyvin. Vain hetki vaihtojen jälkeen Sabitzer oli lobbaamassa Itävallalle pilkkua, mutta ilman mainittavia perusteita.

Hetkeä myöhemmin Ranska kuitenkin paransi jälleen. Pelin kulku tuntui niin tutulta Ranskalta. Joukkue ei tehnyt mitään ylimääräistä, mutta aina, kun Itävalta oli päästä peliin mukaan, painoi Les Bleus kaasua sen verran lisää, että peli kääntyi takaisin sen kontrolliin. Hernandez kävi jälleen tarjoilemassa yhden huipputontin, mutta Antoine Griezmannin liuku jäi senttejä vajaaksi.

Ottelun loppuhetkillä Ranska osasi taidokkaasti jäädyttää peliä ja pitää Itävallan pois vaarallisilta maalialueita. Rangickin oppien mukaisesti uskomattoman määrän töitä tehnyt Itävalta ei löytänyt enää energiaa käynnistää kunnollista takaa-ajoa, vaikka roikkuikin pelissä ainakin teoreettisesti mukana loppuun asti.

Itävalta pelasi hienon pelin, ja voi samalla tavalla jatkaessaan edetä pitkällekin tässä turnauksessa. Ranskaa vastaan sekään ei kuitenkaan riitä. Ranska teki jälleen sen, mitä se Didier Deschampsin aikana tekee. Se ei esittänyt oikein mitään, mutta voitti silti melko turvallisen oloisesti. Mestaruusjuna puksuttaa täysin odotetulla tavalla.

Deschampsin yllätysveto avaukseen, Saudi-Arabiaan viime kesänä siirtynyt N’Golo Kante pisti tiskiin maailman kantemaisimman esityksen ja poimi kaikki mahdolliset irtopallot ja tyhjät alueet. Näyttäisi siltä, että Kante on jälleen valmis peittämään maailmasta kaiken sen, mikä ei ole veden peitossa.

Itävalta – Ranska 0-1 (0-1)

38’ Maximilian Wöber 0-1 (om.)


Espanja - Englanti